Държавната политика към бягащите от войната в Украйна у нас

...
Държавната политика към бягащите от войната в Украйна у нас
Коментари Харесай

Агенцията за бежанците забрани даването на хуманитарен статут

Държавната политика към бягащите от войната в Украйна у нас претърпя нов неуместен поврат. Агенцията за бежанците е забранила пускане на процедура за интернационална протекция за украинските жители у нас. За това заяви. Тя е подписана от новата шефка на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

Стъпката наподобява разумна, само че единствено на пръв взор - множеството украинци желаят краткотрайна протекция, защото с нея са обвързани права на обществени помощи, безвъзмезден хотел и така нататък Молбите за по-традиционния, само че и по-тромав филантропичен статут са една шепа, като доста от тях бяха подадени преди страната да вкара краткотрайната протекция. Това обаче не значи, че организацията може да лимитира правата на чужденците у нас сами да решат кой от трите вероятни статута да предпочетат. Заповедта се апелира от неправителствени организации, защото опонира на законите, оповестява Ваня Добрева.

Документът е изпълнен с разпоредби за " неотложно " осъществяване. Незабавно би трябвало да се прекрати регистрирането и образуването на производства по даване на интернационална протекция по молби от разселени лица от Украйна, гласи първа точка от заповедта. Всички тези лица би трябвало да получат вместо това краткотрайна протекция. " Прекратявам производствата по даване на интернационална протекция, формирани след 14 март по молба на украински жители, до приключването на в началото избрания период на деяние на краткотрайната протекция на 4 март 2023 година ", подрежда още Тошева. " Незабавно " към този момент издадените карти би трябвало да се разгласят за невалидни.

Известно пояснение на това необичайно решение може да се открие в претекстовете на Тошева за какво пристъпва към авансово осъществяване на решението за преустановяване на производствата. Това, съгласно нея, се постанова, с цел да се защитят " изключително значимите държавни и публични ползи, свързани със своевременния достъп до регистрация, издаване на удостоверителни документи и упражняването на приетите права като чужденци с предоставена краткотрайна протекция, заради заплаха в противоположен случай този достъп да бъде доста занимателен или усложнен, от което може да произтекат мъчно поправими вреди, включително накърняване на правата и законните ползи на самите разселени лица като възпрепятстване достъпа им до медицински, обществени и просветителни услуги ".

Именно със заповедта обаче се накърняват права, предизвестяват доброволците. " Освен всичко друго тази заповед лишава от опцията да бъдат лекувани онкоболните пациенти. Подаването на документи за филантропичен статут беше единствената опция това да се случва до момента ", изяснява Ваня Добрева.

 

ЗДРАВНИ ПРАВА

Правата на лекуване при двата статута са много разнообразни. При краткотрайната протекция чужденците имат право на безвъзмездна здравна помощ единствено при незабавни положения, а друго лекуване се поставя единствено на уязвими групи - деца, възрастни, хора с увреждания, хора с тежки здравословни проблеми и други Това би следвало да значи, че човек с онкологично заболяване ще получи здравна помощ, само че в действителност текстът за уязвимите групи се третира като неработещ поради неналичието на здравни осигуровки и ясна формулировка на понятието.

При статут на интернационална протекция (често именуван и филантропичен статут) хората получават безвъзмездна незабавна помощ, само че също така подлежат на здравно обезпечаване за сметка на страната, като това обвързване поражда от датата на разкриване на процедура за даване статут на емигрант или филантропичен статут. Т.е. хората, кандидатствали за филантропичен статут, би следвало към този момент да се обезпечават за здраве от бюджета и надлежно - да получават медицински грижи.

 

ЗАКЪСНЯЛОТО РЕШЕНИЕ

Всичко това нямаше да има значение, в случай че ръководещите бяха съумели в точния момент да уредят здравните права на украинците. " Очакваните промени в уредбата касаеща здравното обезпечаване на хората с краткотрайна протекция се движат с два месеца забавяне. В Румъния това беше уредено с разпоредба от 28 февруари, в Полша - от 10 март. При нас лекуване ще бъде допустимо някой път ", разяснява Ваня Добрева в поста си.

Промените в закона за здравното обезпечаване, с които ще се регламентират всички здравни права на украинците, ще се разискват на следващия ден на второ четене в пленарна зала. Депутатите обаче трансферираха на Министерския съвет всички детайлности към решението, така че това няма да е краят на тази авантюра.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР