Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco планира увеличение

...
Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco планира увеличение
Коментари Харесай

Саудитска Арабия инвестира 50 млрд. долара в петролния си капацитет

Държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco възнамерява нарастване на вложенията си с 50%, откакто регистрира повторен растеж на облагата през 2021 година

Компанията е подложена и на напън от страна на Съединени американски щати да усили производството на фона на растящите цени, написа CNN.

Цените на петрола скочиха с 50% предходната година, защото търсенето се възвърне след пандемията COVID-19.

През февруари тази година "черното злато " доближи 14-годишен връх, откакто Русия нахлу в Украйна, което накара западните страни да призоват огромните производители да усилят производството.

Aramco съобщи, че ще усили финансовите си разноски до 40-50 милиарда $ тази година, като доникъде на десетилетието се чакат и още покачвания. Миналата година компанията влага близо 32 милиарда $, или с 18% повече по отношение на 2020 година,

На въпрос дали Aramco ще добива повече нефт, с цел да запълни дефицитите на пазара, провокирани от войната в Украйна, основният изпълнителен шеф Амин Насър сподели, че компанията ще създава съгласно напътствията на саудитското енергийно министерство.

Aramco съобщи, че възнамерява да увеличи своя оптимален резистентен потенциал за рандеман на недопечен нефт до 13 милиона барела дневно до 2027 година, както и че желае да усили производството на природен газ с повече от 50% до 2030 година Средното ѝ произвеждане на въглеводородни енергийни източници за предходната година е 12.3 милиона барела петролен еквивалент дневно.

Саудитската петролна компания генерира 110 милиарда $ чиста облага през 2021 година, спрямо 49 милиарда $ година по-рано. С повишаването на производството, а също и на цените, анализаторите чакат чистата облага да доближи 140 милиарда $ през 2022 година

Акциите на Aramco набъбнаха с над 4% при започване на търговията на борсата в Рияд, като пазарната капитализация на компанията доближава 2.34 трилиона $.

Достигането на оценка от 2 трилиона $ беше задачата, сложена от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман при първичното обществено предложение на компанията през 2019 година

В момента компанията е втора по пазарна капитализация в света. Тя коства повече от софтуерния колос Microsoft, само че остава зад капитализацията на Apple, която възлиза на 2.68 трилиона $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР