Държавната консолидационна компания (ДКК) смени ръководствата на най-големите предприятия от

...
Държавната консолидационна компания (ДКК) смени ръководствата на най-големите предприятия от
Коментари Харесай

Вълната от уволнения стигна и до ръководствата на военните предприятия

Държавната консолидационна компания (ДКК) смени управленията на най-големите предприятия от военно-промишления комплекс. С решението се стопира и процесът по промяна на изпълнителния шеф на Научно изследователския софтуерен институт (НИТИ) – Казанлък Делян Начев. Процедурата за неговото премахване започва в последния ден от ръководството на някогашния министър на стопанската система Корнелия Нинова.

В управлението на „ ВМЗ-Сопот “ се връща Иван Стоенчев . Той беше заменен от Нинова при започване на юни дружно с Никола Стоянов , който беше назначен от президента Румен Радев за длъжностен министър на стопанската система.

"Решението цели да успокои и надигащото се неодобрение в синдикатите, съгласно които продуктивността понижава и се изостава в осъществяването на договорите на оръжейния цех ", написа в известието на ДКК. Според консолидационната компания "има сигнали за съзнателно раздуване на административния щат, преназначаване на хора на управителни длъжности за отбягване на наложителния по закон изпитателен период и залагане на клаузи за големи компенсации при освобождение от служба, в прорез с ползите на сдружението ".

Съветът на шефовете на ДКК сменя и управлението на външнотърговското сдружение "Кинтекс “. "Основен претекст за това е безпокойството от влизането на проверяващи органи в държавния оръжеен търговец. Данните демонстрират, че директно преди този момент са платени почти 800 хиляди лева към офшорно сдружение ", пишат от ДКК. За нов шеф е назначен Пламен Пешев .

За изпълнителен шеф на ДКК е определен Венцислав Димитров. Заемащата до този миг длъжността Смиляна Нитова , която е и претендент за народен представител от Българска социалистическа партия, остава като част от Съвета на шефовете. Нитова разяснява промяната си в пост в обществените мрежи. Според нея "служебният кабинет овладява държавните сдружения, обезглавява военно-промишления комплекс, намесва се невиждано в работата на държавни компании, които нямат безусловно никаква връзка с организирането и провеждането на идните избори ".

Ръководствата на военните предприятия и ДКК бяха заменени няколко пъти в последните седмици. Рокадите бяха стартирани от някогашната министърка на стопанската система Корнелия Нинова. Един от освободените шефове на "ВМЗ-Сопот " беше Никола Стоянов. Той сподели, че ще съди Нинова за непозволеното му уволняване. По-късно Стоянов беше назначен от Румен Радев за длъжностен министър на стопанската система на мястото на Нинова.

Около 80 на 100 от шефовете на сдруженията под шапката на Министерството на стопанската система са били заменени по времето на Нинова, сподели Стоянов след поемането на поста.

Стоянов упрекна Нинова, че е оръжейни покупко-продажби, с което е нарушила закона. По думите му над 250 са блокираните покупко-продажби, които чакат от над месец и половина. Те били свързани освен с експорт, само че и с импорт. Преди седмица Стоянов сподели, че 255 преписки по покупко-продажби към този момент са утвърдени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР