Държавната фирма Напоителни системи“ е поредното държавно дружество с изцяло

...
Държавната фирма Напоителни системи“ е поредното държавно дружество с изцяло
Коментари Харесай

ТОП ЕКСПЕРТ: Чалгапевачката Нена пак стана шеф на „Напоителни системи“

Държавната компания „ Напоителни системи “ е следващото държавно сдружение с напълно освежен ръб на шефовете. Прелюбопитен подробност е, че отпред на компанията още веднъж се завръща Снежина Динева, позната и като чалгапевачката Нена, която бе в епицентъра на шумни кавги и дадена на прокуратурата по време на служебния кабинет „ Янев 1 “.

Поводът бяха изказвания, че е взела решение „ Напоителни системи “ да вземе заем от горско дружество, против който му е даде свои активи – 3 язовира, 1 Водноелектрическа централа и две почивни станции. В новия ръб на „ Напоителни системи “ влиза и някогашен началник на Изпълнителната организация по риболовство от кабинета “Борисов 1 ”, стартират и смени на районни шефове.

Снежина Динева ръководеше компанията по време на служебния кабинет “Близнашки ” и в мандата на последното държавно управление на Бойко Борисов.

Шумните кавги не довели до открити нарушавания

Старият-нов началник на „ Напоителни системи “ Снежина Динева е поела още веднъж поста на 12 юли, демонстрира информация в Търговския указател. Пред Mediapool тя уточни, че инспекциите по сигналите против нея до прокуратурата са завършили и не са открити нарушавания и правосъдното ѝ минало е чисто. Самата Динева пък към този момент водила дело за клюка против някогашния длъжностен агроминистър Христо Бозуков.

През лятото на 2021 година точно Бозуков изкара данни, че Динева е взела за активността на сдружението заем от 3 млн. лева, който е върнала с прехвърлянето на парцели на компанията към Централното държавно горско дружество. Прехвърлени били 3 язовира, 1 Водноелектрическа централа и 2 почивни станции. Тогава Снежина Динева отвърна, че заемът е за 7 млн. лева и е провиснал е през 2013 година и добави, че е взет според законовите процедури.

Едно от най-любопитните изказвания, изкарани от някогашния агроминистър, бе, че Динева е ремонтирала кола на майка си против 2800 лв. от касата на компанията и в това време не полагала грижа същата тази компания да си прибере вземания за 4 млн. лева Тогава Динева удостовери за ремонта на колата с държавни пари, само че оправда това с обстоятелството, че от 2017 година насам употребила служебно този автомобил за командировки. На въпрос на Mediapool сега каква кола ще употребява, Динева уточни – служебна.

Почти откровено и персонално

В първия си мандат като длъжностен министър на земеделието в кабинета Герджиков точно Христо Бозуков назначи Снежина Динева за началник на „ Напоителни системи “. Последва медиен скандал, откакто се разбра, че Динева е имала кариера на поп-фолк певица във водеща поп-фолк компания, а креативният ѝ псевдоним е бил Нена. След като Бозуков още веднъж стана министър на земеделието, само че към този момент в първия кабинет на Стефан Янев той дефинира назначението ѝ като неточност.

„ Аз съм човек, който не се срами да си признава грешките. Една от моите неточности е назначението на Снежина Динева за изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ при първото ми престояване като длъжностен министър в министерството “, сподели той. „ Човешко е да се бърка, само че най-малко си изваждам поучения “, добави още той.

Бивш началник на Агенцията по риболовство влиза в борда

Реклама

Данните в Търговския указател демонстрират, че на 12 юли действително е заменен целият ръб на „ Напоителни системи “. За ръководител на Съвета на шефовете е назначен Драгомир Господинов, който беше зам.-изпълнителен шеф на фонд “Земеделие ”, а по-късно и началник на Изпълнителната организация по риболовство по време на първото държавно управление на Бойко Борисов.

И той бе заплетен в политически кавги. На 3 май 2013 година на изключителна конференция Българска социалистическа партия излезе с гледище тогавашният министър на земеделието и храните проф. Иван Станков да в профил Господинов.

Мотивът им бе, че той, в качеството си на върховен държавен чиновник, оказва напън върху риболовците и техните локални инициативни риболовен групи по морето да поддържат претендента на партия ГЕРБ във Варна Лиляна Павлова.

В борда влиза и Венцислав Йорданов Ненков, който по време на последното държавно управление на Бойко Борисов бе в борда на „ Врана “ ЕАД, а по време на държавното управление на Кирил Петков още веднъж е бил в борда на „ Напоителни системи “.

В борда влиза и Мариана Евгениева Кръстева, която съгласно Търговския указател до 2014 година е била съучастник в „ Околаб “ ЕООД, която е търговец на едро с медицински произведения в областта на офталмологията, където работи посредством офталмологичното си отделение Околаб.

В сдружението влиза още и Севинч Даудова Караоглан. Тя е била и в управата на Сдружението на турските и българските дами за другарство и в съдружие „ Единство за развиване “. Караоглан е била и основен юрист на Министерство на земеделието през 2020 година, проличава от декларацията ѝ пред КПКОНПИ.

Започват смени по районните клонове

Междувременно новото управление на „ Напоителни системи “ към този момент е стартирало и смени на районните шефове, сподели още инспекцията на Mediapool. В елементи, освободен е шефът на клон „ Струма – Места “ Илия Милев и на негово място се назначава Бисер Михайлов.

Освободен е шефът на София-клон Димитър Главинов и на негово място се назначава Веселина Янкова.

Освобождава се шефът на клон „ Среден Дунав “ Пламен Дилов и на негово място се назначава Иваничка Райчева.

Тези смени към момента не са вписани публично от Агенцията по вписванията.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР