Държавите от Европейския съюз в момента не са на едно

...
Държавите от Европейския съюз в момента не са на едно
Коментари Харесай

Die Welt: Стратегическата шизофрения на Европа

Държавите от Европейския съюз сега не са на едно мнение по външнополитическите въпроси. Причината е позицията на Кипър, който не желае да поддържа глобите против , не тъй като счита, че въвеждането на глобите против беларуския режим е неточност. Просто Беларус не играе никаква роля в публичния живот на средиземноморския остров. Затова пък всички там разискват газовия спор с Турция и тъкмо по тази причина държавното управление в Никозия счита да блокира глобите против Беларус, до момента в който не бъдат подхванати ограничения по повод в .
Беларус, Турция, случаят с Навални, нерешеният проблем с бежанците - към този момент няколко седмици Европейски Съюз търси решение на голямо голям брой проблеми. Но всяка страна има своята действителност. До какъв брой се разграничават възгледите за света в другите ъгли на Европейския континент може да се види на образеца на четири европейски страни в разбор на Die Welt.
 Прогноза: Втората вълна от ковид в Европа ще бъде с повече инфектирани Прогноза: Втората вълна от ковид в Европа ще бъде с повече инфектирани
С помощта на математическо моделиране учени предвидиха по какъв начин ще се популяризира втората вълна на ковид в Европа през идващите...
Във продължаващите митинги против Лукашенко провокират все по-голяма угриженост у френската общност. Вестниците благодарение на карти, в това число и средновековни, изясняват на читателите си геополитическото състояние на Беларус, като свързващо звено сред Русия и Европа. Инцидентът с Навални сложи Макрон в неудобно състояние. Неговият опит да стопи ледовете с Русия, който той предприе независимо предишното лято в този момент наподобява доста доверчив. Тогава френският президент призоваваше за неприкритост във връзка с Русия и говореше за опция за стратегическо партньорство с нея. Сега той оприличи отравянето на Навални като опит за ликвидиране.
Относно французите и преди имаха своите възражения. Те са притесняваха, че газопроводът ще усили зависимостта на европейската енергетика от руснаците. Географски по-близко и исторически значимо за французите е Средиземно море. В него Макрон вижда значима геополитическа сцена. Като някогашна колониална страна Франция е загрижена за икономическата и политическата рецесия в Ливан, само че най-много и за обстановката в Африка, където се води напразна война с ислямския тероризъм. Само преди дни терористичната организация " Ислямска страна " пое отговорност за убийството на шестима френски експерти в Нигер.
Турският президент Реджеп Ердоган вини за всичко Макрон и във Франция това е доказателство, че последният е един от немногото европейци които не скланят глава пред Ердоган и приказват с него на един език - езикът на силата. Военното наличие на Франция в източното Средиземноморие дава на французите може би лъжливото, само че въпреки всичко чувство за минало великолепие, което им носи изгода - след изпращането на френски военни кораби Атина поръча от Париж 18 изтребителя " Рафал ". Както се споделя - да се срами този, който си е помислил нещо неприятно.
В новинарските излъчвания в нищо не се разяснява толкоз, колкото рецесията в Беларус. Лидерът на опозицията Светла Тихановская е на всички корици на списанията, водещи полски политици се срещат в беларуси, живеещи в имиграция в Полша. Полското държавно управление едно от първите изиска въвеждането на наказания против режима на Лукашенко, към този момент без резултат. В това няма нищо учудващо - въпреки всичко става въпрос за комшия. Във Варшава Беларус се преглежда като буферна страна, отделяща Полша от Русия. Стратезите се притесняват от растежа на военното наличие на Москва. Актуален е и въпросът - няма ли да се втурнат беларусите към Полша, в случай че обстановката се изостри. Поляците добре помнят украинската рецесия, когато в страната пристигнаха съвсем 2 милиона украинци.
 Зима без локдаун: Европа последва Швеция Зима без локдаун: Европа последва Швеция
Европа се приготвя за първата зима с ковид и втората вълна на пандемията, само че е твърдо решена да избегне ново тотално затваряне, п...
Но в този момент друга тематика е на дневен ред - след отравянето на съветския опозиционер Алексей Навални полските политици още по-настойчиво започнаха да желаят прекъсването на " Северна поток 2 ". Те считат газопровода за опасност за европейската енергийна сигурност и това от дълго време обтяга германо-полските връзки. Сред тези проблеми средиземноморския спор с Турция към този момент няма такова значение. Дори обстановката в лагера с   " Мория " бе коментирана единствено с изказването, че повече няма да одобри нито един емигрант.
сега не гледа нито към Беларус, нито към Турция. , отваряне на учебните заведения, локални избори през почивните дни - това са тематиките, които към този момент няколко седмици доминират в публичните полемики. Практически не остава място за разискването на европейските въпроси. Най-голямо внимание се обръща на телефонния диалог на италианския министър председател Джузепе Конти с съветския президент Владимир Путин края на август. Скоро по-късно Конти съобщи, че за всичко което се отнася до застава на страната на Меркел и добави, че позицията на немското държавно управление съответствува с италианската и Европейската. От европейските тематики Италия най-силно се вълнува от миграцията. Предложенията на Европейската комисия за промени в миграционната политика заемат основно място във външнополитическите тематики. Страната счита, че е оставена сама да се оправя сама с проблем.
Инцидентът с е значима тематика в Швеция. Шведска лаборатория удостовери отравянето с " Новичок " на съветския опозиционер. В взаимно изказване от началото на септември Швеция, Норвегия и Финландия дружно с Дания и прибалтийските страни осъдиха случая и желаеха неговото следствие.
Но в този момент Швеция е заета със свои неща, с изключение на рецесията с ковид първите страници на вестниците разискват повишаването на престъпността в страната. За първи път министър-председателят призна, че може би има връзка сред засиления приток на мигранти в последните десетилетия и повишаването на насилието. Да чуеш сходни нещо от социал-демократ по-рано би било немислимо. Не е изключено че тези думи предвещават смяна в курса на миграционната политика. За разлика от Норвегия Швеция отхвърли да одобри в лагер лагера " Мория ".
 Европа би трябвало да престане да гледа на Съединени американски щати като на огромен брат, който я пази Европа би трябвало да престане да гледа на Съединени американски щати като на огромен брат, който я пази
„ Ние ще се върнем “. С тези четири думи, произнесени по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2019 година, Джо Бай...
Превод:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР