Държавата трябва да научи хората да ловят риба, не да

...
Държавата трябва да научи хората да ловят риба, не да
Коментари Харесай

Райна Иванова: Младите в ДПС сме символ на промяната

Държавата би трябвало да научи хората да ловят риба, не да им я дава наготово Припознах себе си в Движението, тъй като отхвърля езика на омразата, споделя Райна Иванова в особено изявление за в. " СТАНДАРТ "
Райна Иванова е лидер на листата на Движение за права и свободи в 25 МИР столицата. Родена е на 14 февруари 1990 година в София. Има професионална магистратура по Икономическо право на Европейския съюз - Университет Париж 1 Сорбона, бакалавър по право и бакалавър по политически науки - Университет Париж 1 Сорбона. Владее британски, френски, испански, немски, съветски и латински език.
Учител ми е доктор Ахмед Доган с неговата мъдрост и държавническо държание Ще направя всичко допустимо младите да се осъществят в България Нито един берлинчанин няма да си паркира колата на инвалидно място " само  за 5 минути "
 

- Г-це Иванова, за какво млад специалист по икономическо право на Европейски Съюз, приключил Сорбоната, който владее 6 езика и е управител в интернационална акция, избра да се включи в политиката в България и да се кандидатира за народен представител?

- Докато бях студентка в Париж няма да не помни един диалог с мой другар, който приключи също влиятелен университет, само че някак не съумя да си откри работа там по специалността и стартира работа като продавач в магазин за облекла. Питах го " за какво не се върнеш в България? Там може да намериш нещо по-интересно и по-близо до образованието ти ", а той ми отвърна, че избира цялостен живот да продава облекла в Париж, само че в България няма да се върне за нищо на света. Знаете ли по какъв начин ме заболя... Представих си очите на майка му, на татко му, които са го подкрепяли да се изучи. И си показах очите на моята майка. Тогава осъзнах какъв брой мъчно е за младите образовани хора да се осъществят в България. И взех решение, че ще завърша образованието си, ще се върна и ще направя всичко допустимо това да се промени.

- С какво Движение за права и свободи Ви притегли като партия?

- Аз съм френска възпитаница и девизът на Франция е " Свобода, тъждество, приятелство ". Политическият индивид, който въплъщава този лозунг е точно Движението за права и свободи. Те постоянно са отричали и са се противопоставяли на езика на омразата, и защото аз имам вяра, че мога да намеря положителното у всеки един човек, у всеки един политик, аз припознах себе си в тях. И те ме припознаха в себе си.

- Кои са Вашите учители в политиката и кои са най-ценните препоръки, които получихте?

- Мой преподавател преди всичко е Животът. Всичко, което съм претърпяла, видяла, прочела, сбъркала, от всичко съм се учила, и не преставам да се изучавам. Учител ми е Маргарет Тачър с нейната неотстъпчивост и целенасоченост. Учител ми е Шарл де Гол с неговата праволинейност и поредност. Учител ми е и доктор Ахмед Доган, с неговата мъдрост и държавническо държание. Учители са ми всички рационални политици, без значение от тяхната народност или политически възгледи. У един политик аз оценявам и се удивлявам на прозорливостта и мъдростта. Най-ценният съвет, който получих е да бъда себе си.

- Вие сте лидер на листата на Движение за права и свободи в така наречен лидерски регион - 25 МИР, където се състезавате против дългогодишните партийни водачи Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Какви са преимуществата на най-младата листа, която оглавявате?

- Предимство е точно това, че сме най-младата листа в България - образовани младежи, потвърдили се специалисти в сферата си, и най-много необременени от политическо минало. Подмладени са прочее и всички останали листи на Движението за права и свободи, като междинната възраст е 40 година Освен това въплъщаваме смяната, която съгражданите ми от 25 МИР, а и от цяла България, ясно обявиха, че желаят. Хората желаят смяна както на лицата в политиката, по този начин и на самата политика и нейния курс. Аз имам вяра, че дружно с рационалните политици както в Движението за права и свободи, по този начин и с рационалните политици от останалите политически субекти, можем да създадем по-добра и естествена действителност.

- Каква акция водихте?

- Движението за права и свободи е потвърдило, че е поредна партия. В този смисъл, както и в предходни акции, по този начин и в този момент, заобикаляме езика на омразата и кардиналното опълчване. Мога да приказвам с клишета, само че избирам да ви споделя на какво сме заложили в нашата листа и ще оставя сами да прецените изводите:

За ДОБРУВАНЕТО ни

ДОБРОСЪВЕСТНО работим,

ДОБРОТВОРСТВО е пътят ни,

ДОБРОЖЕЛАТЕЛНОСТ търсим,

ДОБРОНАМЕРЕНО подаваме ръка,

ДОБРОСЪРДЕЧНО одобряваме десници,

ДОБРОДЕТЕЛИ намираме във всеки,

ДОБРОСЪСЕДСТВО е задачата ни,

ДОБРОТА е девизът ни.

- На фона на Франция и други европейски страни по какъв начин оценявате здравните ограничения против ковид у нас?

- Намираме се в невиждана обстановка, невиждана за модерното ни общество световна пандемия. Никой не беше очаквал подобен огромен вирус да се развилнее в целия свят. Следователно напълно естествено е никой да не знаеше какво да прави и по какъв начин да постъпи. Но се веселя, че живеем в Европа, и колкото и да се лутаме и лашкаме, въпреки всичко имаме избор. Имаме избор дали да се имунизираме или не, да вземем за пример. Живеем в демократично общество, и би трябвало да го оценим. Съвсем предстоящо е да бъркаме и да се лутаме, само че от това можем единствено да се учим и да бъдем задоволително рационални, с цел да не повтаряме грешките си. У нас за жалост виждаме резултатите от безредното разпределяне на ограниченията, което докара до предстоящата 3-та вълна и локдаун тъкмо преди изборите. Иска ми се в действителност да се поучим от грешките си и да пристъпим към по-адекватно ръководство на Ковид рецесията, и имам вяра, че ще се оправим дружно. Не съм здравно лице, за това не мога да разясня от здравна позиция, само че мога да ви кажа, че както във Франция и в други европейски страни, по този начин и у нас бяха взети съответни и не до там съответни ограничения. Под съответни и несъответстващи ограничения в същина имам предвид неналичието на поредност във вземането на решения от страна на ръководещите. А у нас за жалост неналичието на бистрота, поредност и логичност при вземането на някои ограничения подрони доверието на хората в ръководещите.

- А икономическите ограничения? Адекватна ли е помощта на страната към хората и компаниите? Какъв е моделът във Франция и други страни, които познавате?

- Във Франция се вкараха много ограничения, които да подкрепят финансово както потърпевшите семейства, по този начин и потърпевшите бизнеси от наложените ограничения. Те бяха обяснени на дълго и необятно в пресата, като на образец държавното управление разгласи през октомври предходната година, че дребните и междинни компании с по-малко от 50 чиновници в засегнатите от вечерния час зони ще получат помощи и данъчни облекчения при изискване че претърпят загуби от повече от 50% от чистата си облага. Кратко и ясно. У нас мярката 60/40, четох и по този начин и не разбрах тъкмо по какъв начин се планува да действа и на какви условия би трябвало да отговаряш, с цел да бъде приложена тя за твоя бизнес. Помощта от страна на страната е редно да я има, само че е редно тя да бъде разбираема за жителите и за притежателите на бизнеси. Освен това, помощта от страната не би следвало да е единствено и само финансова. Държавата би трябвало и да научи хората да ловят риба, а не просто да им я дава наготово. Трябват механизми, посредством които хората да се усещат съпроводени и подкрепени в устрема си да оцеляват в непозната и непредвидена конюнктура.

- Като младеж, който е живял в Париж, пътувал е доста, видял е доста градове по какъв начин ще коментиране равнището на развиване на София - с какво тя изостава от европейските столици?

- В Париж има закон, който цели да резервира външния образ на жилищните здания. Ако се постанова ремонт или изолираност на блока, се прави саниране на целия блок по общо решение на съвета на живущите. За частични промени на фасадата на блоковете пък, даже и със единодушието на съседите не може да се приказва. А в Люлин или Надежда можем да забележим по какъв начин всеки е остъклил балкона си по собствен си метод, блоковете са осеяни с кръпки от частични и разноцветни изолации на случайни жилища. Тази панорама не приляга на европейска столица. В Париж улиците и тротоарите се мият всеки ден рано заран и/или късно вечер, а в София се пръска демонстративно с вода преди избори, и то по основните улици. Кога за последно са мити дребните квартални улички в Овча Купел да вземем за пример? В Париж боклукчийските камиони минават заран в дребните часове или късно вечер след 10. В София кой не е бързал за работа и не е попадал неведнъж в запушване в дребните улички, тъй като се събира боклука в час пик? Общината в София доста неща не е направила, само че най-вече съгласно мен изоставаме и с хората. Нито един парижанин, няма да си изхвърли боклука в найлонова торбичка през терасата. Нито един гражданин на виенско предградие няма да си възпламени старите гуми в двора. Нито един берлинчанин няма да си паркира колата на инвалидно място, или на директно на тротоара " единствено за 5 минути ". В другите европейски страни хората знаят какъв брой е значим публичният ред и го почитат, а у нас за жалост липсва това образование, възпитанието към това да има ред. Когато проумеем, че свободата не значи разпасаност, ще можем да се радваме на приветлива, подредена и чиста европейска столица.

- Какво е нужно, с цел да се трансформира столицата ни в привлекателно място за живот и работа на младежи като Вас, които са получили своето обучение в чужбина и имат късмет за реализация на всички места в Европа?

- Хората изпитват възприятие за неправда у нас, което подронва доверието и кара младите да се осъществят на открито. Картината в същина е един пъзел, в който детайлите зависят директно едни от други. Необходимо е образованието да е на равнище, належащо е опазването на здравето да работи без бъгове, належащо е да има задоволително детски градини за децата ни, належащо е да сме сигурни, че ще живеем почтено старините си в България. И въпреки всичко България не е единствено София, за това като депутат ще желая да се изравнят и другите региони, които изостават след София. Обезлюдяват дребните градове и села, а това не е редно. Трябва да се постараем да превърнем цяла България в привлекателна европейска страна, а освен София.

- Какви ще бъдат Вашите персонални цели като депутат?

- Личните ми цели нямат място в Народното събрание. Лични цели мога да имам в фамилията си и в персоналния си живот. Като депутат ще бъда част от личността на цялата Нация, и ще се боря за Нейните ползи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР