Община Пловдив си взе поука от предишния програмен период за

...
Община Пловдив си взе поука от предишния програмен период за
Коментари Харесай

Избраха фирма за демонтаж на кюмбетата преди да сложат климатици за 28 млн. лева в Пловдив

Община Пловдив си взе поука от предходния програмен интервал за замяна на старите отоплителни уреди с екологични, като избра първо компания за демонтажа им. Докато тече огромната поръчка за новите екоуреди за 28 млн. лв., градските управляващи завършиха другата процедура.
Прочетете още
В предходния мандат до последно нямаше компания, която да извози кюмбетата, защото четири процедури се провалиха. Това сложи под риска цялата стратегия, като Община Пловдив бе пред угрозата да връща над 10 млн. лв. на Европа.

С решение от преди дни зам.-кметът по екология Иван Стоянов е избрал преди всичко компанията „ Гаро 2004 “ ЕООД за дейностите. Компанията на Емил Иванов е една от най-големите в Пловдив, които се занимават с вторични първични материали.

Тя е дала и най-ниската цена от 253 хиляди лв. без Данък добавена стойност.  На второ място е класирана „ Балкант “ ЕООД с оферта от 266 хиляди лв., а консорциум „ МобиЕкоПро “ е бил отхвърлен от присъединяване.

Срещу сумата определената компания би трябвало да демонтира почти 4249 броя остарели отоплителни уреди.  Другите действия са обезопасяването и превозването им до пункт за вторични първични материали и последващото им преработване.  Парите, които се взимат от пунктовете, пък би трябвало да се върнат по сметките на Община Пловдив. Според програмата „ За по-чист въздух! “, те би трябвало да се влагат в озеленяване на пространства в Пловдив.

Все още комисиите в Община Пловдив преглеждат огромната поръчка, която е за доставка и монтаж на екологичните уреди.  Тя е на стойност от 28 млн. лв.,  като над 20 компании са подали предложения по четирите позиции. Интересът към климатиците е максимален, като по процедурата са кандидатствали 11 компании.

От 28 млн. лв.  най-голямата част от финансирането е за закупуването на климатици. Сумата е за 14,3 млн. лв. против нея би трябвало да се закупят 6435 климатици. Най-много от тях са с величина 12-ки  -2967 броя. Ако ползата към климатиците е по-голям, ще бъдат пренасочени още 4,4 млн. лв. за покупката на още 1900 отоплителни системи и по този начин общият им брой ще стане 8365.

Втората най-голяма позиция е за закупуването на камини и котли на пелети. Сумата е 8,8 млн. лв., а против това ще се доставят 354 от уредите.

Новата алтернатива, която се планува в този програмен интервал е монтирането на термопомпи и вентилаторни конвектори за 4,4 млн. лв.. Броят на термопомпите  е към 200, а 100 са конвекторите. Ако ползата към тях е по-голям, то сумата от 4,4 млн. лв. ще бъде разпределена за тази позиция за същия брой отоплителни уреди.   Последната позиция е за закупуването на радиатори за 1,3 млн. лв..

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР