Агенция Пътна инфраструктура ще трябва да плати по 100 000

...
Агенция Пътна инфраструктура ще трябва да плати по 100 000
Коментари Харесай

Осъдиха АПИ за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер

Агенция " Пътна инфраструктура " ще би трябвало да заплати по 100 000 лева на сина и дъщерята на мъж, умрял при нещастието, провокирана от изобилния снеговалеж на 6 февруари 2012 година в област Хасково. Тогава се скъса и стената на язовир " Иваново ", след което потоп удави село Бисер, оповестява в. " СЕГА ".

64-годишният мъж обаче не е бил в селото, а на към 50 км. от него. Той се е движил с джипа си по пътя, когато се озовал на място с отвеян от водата мост - сред селата Малки воден и Бориславци. Било мрачно и валяло, той не видял, че мостът липсва, пропаднал в придошлите води на река Харманлийска и се удавил. С него пътувала брачната половинка му, която също намерила гибелта си при случая. Децата им обаче претендират за обезщетение единствено за загубата на татко си.

Поддръжката на пътя е била обвързване на АПИ, изяснява арбитър Гергана Христова - Коюмджиева. По закон организацията би трябвало да поддържа в изправно положение стопанисваните от нея пътища, както и да алармира неотложно за трудностите по тях и да ги отстранява във допустимо най-кратък период. Точно неизпълнението на това обвързване е съображение да бъде ангажирана отговорността на АПИ, изяснява съдът.

Експертизата по делото открива, че на 6 февруари 2012 година реката прелива над пътното компактно, зад опорите на моста. Това води до размив на насипа на опорите и мостът пропада. Към 7 ч. сутринта пътният сектор не е бил сигнализиран за настъпилото нарушение на структурата на моста.

Причина за злополуката, при която умира жертвата е тъкмо непредвидената и необозначена липса на моста. Шофьорът не е имал справедлива опция да реагира, приема съдът. В гражданското дело за вреди не се постанова да се изследва виновността на чиновниците на АПИ за настъпването на злополуката.

Определяйки размера на компенсацията съдията отбелязва, че жертвата е имал мощна връзка с децата си, въпреки и те да са огромни и да имат свои фамилии. Връзката родител-дете няма единствено едно измерение и най-силна демонстрация в детска възраст. Морална поддръжка, другарство, прочувствена непосредственост и прочие могат да обогатят тази връзка и след израстването на децата, изяснява съдът. " Човешкият живот е висша полезност и неговото запазване следва да е главен приоритет на страната, изключително доста - приоритет на институциите, които по закон са натоварени с това обвързване ", се споделя още в решението.

АПИ също така дължи над 17 хиляди лева такси и разходи по делото. Накрая ще би трябвало да заплати и лихвите върху компенсацията от датата на нещастието. Към момента лихвата за 200 000 лева е 255 891 лева

От АПИ пледират, че на 6 февруари 2012 година е било оповестено бедствено състояние на територията на област Хасково поради значителни снеговалежи, придошли реки и преливащи язовири. На въпросния сектор от пътя, където е станал съдбовният случай, е валяло, било е мрачно и шосето покрито с вода, като в усложнената метеорологична конюнктура мъжът е карал с нарушено зрение и е носел очила. Това е причина за случай, упорства АПИ. Освен това мостът нямал дефекти, той бил въведен в употреба през 1984 година и имал валидност 100 година, поради стоманобетоновата му структура. Съдът обаче не приема тези доводи.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР