Държавата да поеме тол системата в свои ръце, настоява Институтът

...
Държавата да поеме тол системата в свои ръце, настоява Институтът
Коментари Харесай

ИПБ: Държавата да поеме тол системата в свои ръце

Държавата да поеме тол системата в свои ръце, упорства Институтът за пътна сигурност в свое публично мнение. Според специалистите на неправителствената организация България е единствената страна в Европа, в която събирането на тол такси се оказва губеща активност. ИПБ счита, че повода се корени в порочната ”архитектура” на системата, която е обрасла със скъпо струващи медиатори.

Тол системата е построена от " Капш ", действа посредством " Капш " и се ръководи от " Капш ", настояват от института, като илюстрират с графика изказванието си. " Капш " е австрийска компания, която посредством консорциум от дъщерни компании завоюва поръчката за българската електронна система за събиране на пътни такси. Изграждането на тол мрежата струваше 180 млн. лв..

Сумата включва и обезпечаването на най-модерни механически средства за видеонаблюдение и сателитен надзор. Въпреки това държавното управление на Борисов реши да сътвори и голяма държавна администрация, която да " обслужва " тол системата - Националното тол ръководство към АПИ, в което работят над 900 души. Междувременно се оказа, че у нас нямало готови фрагменти и се постанова експерти, посочени от Капш, да вършат начално образование на ИТ специалистите от Научно-техническо управление. Тази спомагателна работа по " предаване на щафетата " бе завършена с анекс и бе оценена на 140 млн. лв..

Темата за медиаторите бе сложена на огромната полемика, на която министърът на районното развиване Гроздан Караджов разиска проблемите с пътните такси с транспортния отрасъл. Именно там се чу терминът " софтуерно подставени лица ". Всъщност това са компании, които обслужват предаването на данните за пропътуваните от камиони и рейсове километри за пресмятане на дължимите тол такси (това са така наречен тол декларации). Официалните управляващи назовават тези компании " снабдители на услуги ". Сега ИПБ хвърля спомагателна светлина по въпроса за " софтуерно подставените лица ".

" В средата на август 2019 година представителят на " Капш " Михаел Вебер алегорично съобщи „ ключа” от българската тол система на притежателя АПИ. В края на 2020 година АПИ тихомълком „ върна ключа” тъй като нямала потенциал да ръководи тол системата. " Както по късно се откри, това е било режисирано още с избора на реализатор, като задачата е била 7% от всички такси да остават в медиатори (под формата на комисиони за услуги), Това е най-високият % в Европейски Съюз за този тип услуга, като приблизително в Европейски Съюз той е сред 0,8-2 % ", се показва в мнението на ИПБ.

" В момента сме очевидци на добре построена хранителна верига. Всички GPS провайдери са задължени да предават телеметричните данни, въз основа на които се оформят тол декларациите, към външна система, следена от " Капш ", без значение дали са сключили контракт с ITS или Digitoll - двата национални доставчика. Защо беше отстранена опция GPS провайдърите да изпращат непосредствено данните от тракерите към системата на АПИ? Защо процесът за правенето на тол декларациите не остана в системата на АПИ?

Това е златната кокошка, която щеше да снася златните яйца непосредствено в бюджета, а не в частни ръце. В новата полска тол система правенето на тол декларациите е в ръцете на страната и на доставчиците на данни не се заплаща никакъв комисион. В Унгария правенето на тол декларациите е обвързване на GPS провайдърите, без никакви медиатори, за което те получават 1,8 %. И в двете страни парите на превозвачите се ръководят от страната, а не от частни компании ", изясняват специалистите на института.

" Изготвянето на тол декларациите е алфата и омегата на тол-а. Изготвянето на достоверна информация за дължимите такси е основна работа, която изисква чудесно познаване на GNSS технологиите. Хаосът с санкциите върви ръка за ръка с недостоверните тол заявления и това ще продължи, в случай че не се подхващат незабавни ограничения ", пишат от института, като разясняват:

" Голяма част от контролните уреди на тол системата - рамки с видеокамери, датчици в асфалта и така нататък, не работят или подават неправилна информация. В ИПБ всекидневно постъпват сигнали за непозволено наложени глоби/компенсаторни такси на товарни МПС. Не са обработени и стотици хиляди нарушавания. Необосновано е понижен обсегът на тол системата, както е и налице ниска цена на изминат километър. Всичко това трансформира българската страна в донор на интернационалния и националния транспорт на артикули и пасажери.

Надеждите, че служебното държавно управление ще промени и изсветли ръководството на тол системата останаха напразни. Единственото нещо, което направиха, е да подменят управлението, като оповестиха конкурс, при който още веднъж нямаше гласност на концепциите. От два месеца има постоянно държавно управление, само че дейности за смяна на модела за ръководство на тол системата не са подхванати. "

В умозаключение от ИПБ показват, че страната би трябвало непременно да поеме контрола върху тол системата, изключително в случай че желае да има причини за увеличение на обсега на платените пътища и на пътните такси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР