Данте Алигиери се помни главно като автор на Божествена комедия“,

...
Данте Алигиери се помни главно като автор на Божествена комедия“,
Коментари Харесай

Познаваме ли Данте Алигиери?

Данте Алигиери се помни основно като създател на „ Божествена комедия “, само че има и други значими неща, които би трябвало да се знаят 700 години след смъртта му в нощта на 13 против 14 септември 1321 година

Баща на италианския език

Данте е приет за асистент в основаването на италианския език, като употребява тосканския национален език на своето време (вместо латински), за да напише своя шедьовър.

„ Божествена комедия “, в началото наричана просто „ Комедия “, е мислено странствуване из Ада, Чистилището и Рая, оповестена на няколко стадия при започване на XIV век.

Популярността ѝ кара други средновековни италиански създатели, като Петрарка и Бокачо, също да пишат на национален език, поставяйки литературните основи на италианския език.

Неслучайно Институтът за разпространяване на италианския език и просвета в чужбина се назовава „ Общество на Данте Алигиери “.

Като част от събитията за 700-годишнината тази година Италия създаде Музей на италианския език във Флоренция, който се обитава в църковния комплекс " Санта Мария Новела ".

Двама са: Данте и Шекспир

„ Божествена комедия “ е поема, персонална история за изкуплението, пакт за човешка добродетел, както и едно от най-влиятелните творби на научната фантастика.

Първият ѝ раздел, „ Инферно “ (Ад) - със своите кръгове на пъкъла, където се санкционират тези, които са направили седемте смъртни гряха - към момента оформя метода, по който си представяме отвъдното, най-малко по християнски.

Британският стихотворец Томас Стърнс Елиът споделя: „ Данте и Шекспир поделят актуалния свят между тях - няма трети “.

Аржентинският публицист и библиограф Хорхе Луис Борхес смята „ Божествена комедия “ за „ най-хубавата литература, постигана в миналото “.

В поп културата

Поколения писатели, художници, скулптори, музиканти, режисьори и карикатуристи са се вдъхновявали от „ Божествена комедия “, по-специално от „ Ад “. Сред тях са Сандро Ботичели, Уилям Блейк, Салвадор Дали и Пьотр Илич Чайковски, както и основателите на комиксите за X-Men и романистът Дан Браун. Известната статуя на Огюст Роден „ Целувката “ изобразява Паоло и Франческа, прелюбодейците любовници във втория кръг на пъкъла.

„ Божествена комедия “ също е основно ентусиазъм за номинирания за „ Оскар “ трилър „ Седем “, за известна видеоигра (Inferno на Данте), а Данте е представен в известни телевизионни сериали като Mad Men.

Черната комедия на Брет Истън Елис „ Американски психар “ стартира с епиграфа „ Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук “ - един от най-използваните цитати от „ Ад “.

Дюранте, само че ми казвайте Данте

Подобно на доста други величия от италианското културно минало - Джото, Леонардо, Микеланджело - Данте нормално е прочут единствено с първото си име, което е умалително от „ Дюранте “.

Той е роден във Флоренция през 1265 година, заточен през 1302 година и умира на 56 години в Равена, на източното адриатическо крайбрежие на Италия. Произхождащ от богато семейство, въпреки и не аристократично, Данте се занимава с политика, както и с литература, философия и космология.

Той има поне три деца от брачната половинка си Джема Донати, само че музата му през целия живот е друга жена - Беатриче, която се появява в „ Божествена комедия “ като негов лидер в Рая.

Политикът Данте

Данте е бил деен в политиката, като е бил един от деветтe определени управители на Флоренция за постоянен двумесечен мандат през 1300 година

По това време италианските градове са били непрекъснато на ръба на революция сред гвелфите, папската секта и гибелините, застанали на страната на императорите на свещената Римска империя. Данте стартира като последовател на първите, само че откакто е заточен с косвената помощ на папа Бонифаций VIII, става все по-критичен към папските похищения в политическите въпроси. Той е изправен пред съда и пропъден от Флоренция до гибелта си, откакто нов режим завладява града и преследва остарялата му ръководеща класа. През 1302 година арбитър подрежда Данте и неговите съдружници да бъдат изгорени на клада, в случай че се опитат да се върнат. По-късно присъдата е изменена на гибел посредством обезглавяване.

В „ Божествена комедия “ поетът се възползва от опцията да се отплати на доста от враговете си, като особено място в Ада резервира за Бонифаций VIII. 

Гуидо Новело да Полента, принц на Равена, го кани през 1318 г. Там той завършва „ Рай “ и скоро по-късно умира, може би от малария. Погребан е в църквата Сан Пиетро Маджоре (по-късно известна като Сан Франческо). Бернардо Бембо, венециански претор, се погрижва за тленните му остатъци, като урежда по-добър гроб.

На гроба на Данте са изписани няколко стиха от приятеля му Бернардо Каначо, отдадени на Флоренция:

„ Малка Флоренция, майка на любовта “

Впоследствие флорентинското държавно управление анулира изгнанието на Данте и моли неведнъж за преместването на тленните му остатъци във Флоренция. Молбите му не са задоволени, като тялото на Данте остава в гробницата, издигната му в Равена през 1483 година Въпреки това през 1829 година във Флоренция е издигната гробница на Данте, която към момента стои празна. На нея има надпис от трета ария на " Ад ", гласящ „ Почитайте най-славния стихотворец “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР