Даниела Дончева © Юлия Лазарова Още по темата Лозан Панов

...
Даниела Дончева © Юлия Лазарова Още по темата Лозан Панов
Коментари Харесай

И ВСС успя да спаси председателката на Софийския апелативен съд от наказание

Даниела Дончева

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Лозан Панов изиска наказване за председателката на Софийския апелативен съд

Даниела Дончева, която си разпредели дело за 102 млн. лева активи на КТБ, беше оневинена от правосъдния инспекторат
25 апр 2018
Съдебният инспекторат анулира инцидентното систематизиране на делата

Инспекторите оневиниха председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, разпределила си дело за 102 млн. лева
23 апр 2018
Как (не) се търси корупция в правосъдната власт

Прокуратурата провежда спешен PR на председателката на Софийския апелативен съд
22 мар 2018
Председателката на Апeлaтивен съд-София, си е разпределила дело за 102 млн. лева нелегално

Проверката против Даниела Дончева стартира, откакто арбитър я упрекна в корупция
21 мар 2018
Спорното " дело за 102 милиона " активи на КТБ се падна на арбитър Мадлена Желева

До тук се стигна, откакто председателската на Софийския апелативен съд Даниела Дончева се води след обвинявания в дейности със " мощен корупционен аромат "
7 ное 2017
Върховен касационен съд откри нарушавания на инцидентното систематизиране на делата в Апелативен съд - София
2 ное 2017
Съдия упрекна председателката на Апелативен съд-София в дейности със " мощен корупционен аромат "

Със своя заповед Даниела Дончева иззела дело към КТБ за 102 млн. лева, съдията ѝ пожелава " със здраве да харчи почтено извоюваните пари "
12 окт 2017 Последната опция да бъде формирано дисциплинарно произвеждане против ръководителя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева през днешния ден беше изчерпана. Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) отхвърли да образува дисциплинарно произвеждане против арбитър Дончева поради серията от нейни дейности, с които тя е нарушила инцидентното систематизиране на делата в съда, който управлява. Основният претекст за отхвърли е изтекла отминалост за търсене на дисциплинарна отговорност, а до това се стигна откакто образуването на производството, а по-късно и разглеждането на предлагането в дисциплинарната комисия беше целеустремено разтакавано с очевидната цел да се погаси по отминалост.

Даниела Дончева се употребява с поддръжката на лобито към основния прокурор Сотир Цацаров в правосъдния съвет (в сегашния и в предходния му състав), в което влизат адвокати, близки до Движение за права и свободи и ГЕРБ. А делото, поради което започва инспекцията, напълно не е инцидентно.

Скандалът към Дончева избухна в края на 2017 година, когато съдията от Софийския апелативен съд Милен Василев я упрекна в дейности със " мощен корупционен аромат " поради това, че тя е иззела делата му, измежду което и това за някогашната постройка на КТБ на столичния площад " Гарибалди ". Материалният интерес по това дело е 102 млн. лева

По случая имаше инспекция на Върховния касационен съд, която установи нарушавания от страна на Дончева - тя е нарушила правилото за инцидентното систематизиране на делата и е прескочила общото заседание на съда, когато е взимала решения за пренасяне на съдии от едно поделение в друго.

Впоследствие заключенията на Върховен касационен съд бяха доказани и от инспекцията на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС), а актът от инспекцията влезе в действие, защото всички възражения на арбитър Дончева бяха отхвърлени. Чак когато информацията за констатациите на ИВСС се появи, прокуратурата се сети да заяви, че няколко седмици по-рано е отказала да образува досъдебно произвеждане против Дончева.

Изненадващо обаче, ИВСС отхвърли да внесе предложение до правосъдния съвет за формиране на дисциплинарно произвеждане против нея. Само двама от състава на Инспектората - основният правосъден контрольор Теодора Точкова и направилия инспекцията контрольор Александър Мумджиев - поддържаха предлагането, а останалите деветима бяха срещу. " Капитал " изиска стенографския протокол по реда на достъпа до информация, с цел да разбере претекстовете на правосъдните инспектори, само че Теодора Точкова отхвърли за даде информацията.

Последният ход беше изработен от ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който внесе в средата на април предложение за формиране на дисциплинарно произвеждане против Дончева. След последните промени в Закона за правосъдната власт ръководителят на Върховен касационен съд, правосъдният министър и ИВСС са единствените, които могат да иницират сходно произвеждане. Предложението на Лозан Панов беше разпределено в дисциплинарната комисия на съдийската гилдия, където разглеждането му беше отлагано седем пъти - от май до предходната седмица.

Първо отсрочване е било, тъй като е било изтънчено от Лозан Панов да потвърди по кое време му е бил връчен отчетът от инспекцията на апелативния съд. На идващото съвещание ръководителят на Върховен касационен съд е трябвало да посочи с кои тъкмо дейности Даниела Дончева е направила нарушаване. На друго съвещание пък е решено тази точка да бъде изключена от дневния ред - неразбираемо за какво. След това болшинството в комисията е поискало от ИВСС да показа протокола, с който инспекцията е предоставена на контрольор Александър Мумджиев. На идващото съвещание казусът не е прегледан, тъй като протоколът за инцидентното систематизиране бил показан малко преди съвещанието.

На 25 юни предлагането на Лозан Панов още веднъж не е прегледано - този път, тъй като арбитър Дончева е поискала отказ на Атанаска Дишева и членовете на дисциплинарната комисия са поискали повече време, с цел да се срещнат с настояването.

В последна сметка на съвещанието си на 9 юли комисията взема решение да насочи до Съдийската гилдия три оферти за формиране на дисциплинарни произвеждане против Дончева.

Така се стигна до днешното съвещание на Съдийската гилдия, която с 10 на три гласа отхвърли предлагането, само че не всъщност, а поради изтекла отминалост за формиране на дисциплинарно произвеждане.

В отбрана на Дончева са дали своят вот всички представители на парламентарната квота и представителите на съдиите - Боряна Димитрова, Красимир Шекерджиев и Севдалин Мавров. Лозан Панов не гласоподава, защото е вносител на предлагането, а в негова поддръжка гласоподаваха Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР