Дали заради изолацията от пандемията, икономическата криза, бунтовете или политическата

...
Дали заради изолацията от пандемията, икономическата криза, бунтовете или политическата
Коментари Харесай

Българи в САЩ си възстановяват гражданството

Дали поради изолацията от пандемията, икономическата рецесия, протестите или политическата неустойчивост обхванали Съединените щати, само че концепцията за двойно поданство става все по-често желана за много американци, оповестява bg-voice.com.

Чикаго е един от градовете в Съединените щати, където има най-вече жители от Европейски Съюз. Носталгия, връщане към корените или просто търсене на нови благоприятни условия, само че в последно време доста американци с корени от страни в Европейския съюз стартират възобновяване на своето двойно поданство.

Според консулските отдели на страните от европейския съюз в Чикаго ползата на американци да придобият двойно поданство е скочил с няколко пъти. А за гръцки паспорт ползата е скочил с над 400 %.

Подобна наклонност има и измежду българо-американската общественост в Чикаго. От нашето консулство в града споделиха, че ползата към издаване на български паспорти спрямо предходната година е повишен с 3 пъти. А ваденето на български документи за децата на нашите имигранти в региона е скочил с близо 200 %.
Мира Шуайб е от София. Но от 15 години живее в Чикаго. Преди време е извадила документи за българско поданство на 3-годишната си щерка Алия. Днес е пристигнала в консулския ни отдел поради дребната си щерка:

Защо Мира и брачният партньор ѝ желаят да извадят български документи на Миреа? „ Защото е значимо. Тя би трябвало въпреки всичко да си знае корените и от кое място произлиза. И въпреки всичко, въпреки че е родена в Съединените щати, тя преди всичко е българче! “, споделя Мира пред bTV.

„ Аз съм тук, с цел да си взема своя български паспорт. Това бе нещо, което трябваше от дълго време да стане. За мен това е огромен късмет. Още от дребен съм академик да обичам родината на татко ми. И в този момент имам опция да извърша желанието на татко ми и аз ще се възползвам изцяло от това “, споделя Крис Досев.

Американски жители от български генезис също са измежду искащите за българско гражданство. Един от тях е и политикът предприемач от Републиканската партия на Флорида – Крис Досев. Наскоро той бе и първият претендент от български генезис взел участие в изборите за Конгреса на Съединените щати.

Крис Досев е роден през 1961 година в Чикаго. Баща му Доси Досев е български преселник от Алеково, покрай Свищов, а майка му е от Испания.

Родителите му се женят в Париж през 1959 година Крис е някогашен боен водач, взел участие е във войната в Персийския залив през 90-те година Има 8 деца – 5 девойки и 3 момчета. В момента се занимава с бизнес с недвижими парцели. Но най-незабравими за него остават обаче спомените му от България, където към момента има родственици.

„ Бях на 17 години, когато татко ми имаше опция да се завърне за първи в България, след 40 години. Посрещането, което ни проведоха тогава, в неговото село беше необикновено. Така че имам доста топли мемоари “, споделя Крис Досев.

" Защото това отваря вратата пред тях, да създадат същото. Ние сме интернационално семейство. Децата ми са пътували много из Европа. На тях им харесва, а пък и те имат прелестни мемоари от България. “ Според Крис фамилията му се вълнува от решението му:

За Крис Досев българо-американските взаимоотношения са от голямо значение.

„ Аз мисля, че те могат единствено да се усъвършенстват. Много съм благополучен, че България направи голямо изпитание да влезе в Европейския съюз и НАТО. Аз мисля, че това ще помогне доста в дълготраен проект и че укрепва позицията ѝ в Югоизточна Европа “, счита Крис.

Освен американци от български генезис, доста американски фамилии, осиновили българчета, също са почнали да им вадят български паспорти. Поради тази причина, някои от тези деца, от тази година към този момент ще учат висше обучение в България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР