Дали талибаните, които вече са на власт в Кабул, ще

...
Дали талибаните, които вече са на власт в Кабул, ще
Коментари Харесай

Дали талибаните ще прекратят търговията с наркотици?

Дали талибаните, които към този момент са на власт в Кабул, ще спрат производството на хероин в Афганистан, което набъбна с избухливи темпове през последните години и оказва помощ за финансирането им? Те увериха, че ще го създадат, само че в този момент би трябвало да изпълнят сложни обещания, споделят специалисти. Това разяснява в собствен разбор журналистът от „ Франс прес” Адам Плаурайт.

На първата на талибаните конференция във вторник техният представител Забиула Муджахид съобщи, че новите управляващи в Афганистан няма да трансфорат най-големия производител на опиат в света в същинска наркодържава.

" Уверяваме нашите сънародници и интернационалната общественост, че няма да произвеждаме опиати ", сподели Муджахид в Кабул.

" Отсега нататък никой няма да бъде забъркан (в търговията с хероин), никой няма да може взе участие в контрабанда на опиати ", добави той.

Анализатори считат реториката срещу хероина, по този начин както и аналогичните обещания за съблюдаване на правата на индивида и свободата на медиите, за част от напъните на новите управници да се покажат в по-умерена светлина и по подобен метод да завоюват поддръжката на интернационалната общественост.

Огромната част от опиума и хероина, употребявани по света, идва от Афганистан, като се създава и изнася от региони, следени от талибаните, които таксуваха с налози и търгуваха с опиума по време на 20-годишния си протест.

Този опиат стана главен запас за групировката, която може да има проблеми със възбраната му, счита Джонатан Гудхенд, специалист в университета Училище за ориенталски и африкански проучвания в Лондон по интернационалния трафик. Темата " ще извади нескрито голям брой несъгласия в придвижването ", предвижда той.

От една страна, " те желаят да си изградят имидж, че са по-умерени и отворени за контакти със Запада, и схващат, че опиатите са средство за постигането на тази цел ". От друга страна, всевъзможни репресивни ограничения ще обиден производителите в провинциите Хелманд и Кандахар - политическия център на талибаните, изясни Гудхенд.

" Ще им е мъчно да възприемат доста нападателен метод против дрогата ", добави той, представен от Българска телеграфна агенция.

Почти монопол

Във вторник Муджахид акцентира, че с цел да бъде " страна без опиати ", Афганистан ще има " потребност от интернационалната помощ ", с цел да даде на земеделските производители култури, които да заменят мака, от чийто сок се добива морфин и хероин.

Призивът за интернационална помощ може да наподобява подигравателен на чиновниците на обединението на силите на НАТО, на неправителствените организации и на организациите на Организация на обединените нации, които от 10 години пробват несполучливо да сложат завършек на зависимостта на Афганистан от маковите култури.

Съединените щати са похарчили сред 2002 и 2017 година към 8,6 милиарда $ за тези напразни старания, съгласно отчет от 2018 година на американския основен специфичен контрольор за Афганистан.

Стратегията на Съединени американски щати се състоеше в това да оказват помощ финансово на селяните за прекосяване към развъждането на жито или шафран, в вложението в транспортни пътища, само че и в пръскането на дефолианти над маковите полета и бомбардирането на нарколаборатории.

Те се сблъскваха на всеки стадий с талибанските бойци, които управляват главните региони, където се отглеждат макови насаждения, и печелят от тази промишленост стотици милиони долари, по оценки на американското и афганистанското държавно управление.

Разследвания демонстрираха, че земеделците в следените от талибаните региони постоянно са подложени на напън от локалните полеви командири и бойци да засяват мак.

В резултат страната държи съвсем цялостен монопол върху опиума и хероина, като има дял от 80 сред 90 % от международното произвеждане, съгласно Организация на обединените нации.

Площта на засетите с мак земи доближи рекордни размери през 2017 година и се задържа на приблизително ниво от към 250 000 хектара през последните четири години - към 4 пъти повече, в сравнение с в средата на 90-те години на предишния век, по данни на Службата на Организация на обединените нации за битка против опиатите и престъпността.

" Тактическа възбрана "

Политиката на талибаните към опиатите ще има последствия освен за западните страни и техните наркомани, само че и за Русия, Иран, Пакистан и Китай, които по едно и също време са контрабандни пътища и големи пазари за афганистанския хероин.

Това не е първият път, когато фундаменталистката формация се зарича да забрани опиатите. Производството беше неразрешено през 2000 година - година преди сили, водени от Съединени американски щати, да смъкват талибаните от власт в Афганистан.

Гретчен Питърс - американката, написала книгата " Семената на терора: по какъв начин хероинът финансира талибаните и Ал Кайда ", - счита, че тази възбрана е била тактическа.

Според нея талибаните " са прекомерно свързани с тази търговия ", с цел да я прекратят, и бедната страна " не може да оцелее без опиума ".

Контролът над страната ще обезпечи на талибаните достъп до самолетни компании, държавната администрация и банки, които може да бъдат употребявани за улеснение на контрабандата на опиати и прането на пари, изясни Питърс.

" Не се колебая, че те ще се възползват от това ", сподели тя.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР