Дългосрочните космически експедиции оказват влияние върху организма на астронавтите. Включително

...
Дългосрочните космически експедиции оказват влияние върху организма на астронавтите. Включително
Коментари Харесай

Космическите полети променят мозъка на астронавтите

Дългосрочните галактически експедиции оказват въздействие върху организма на астронавтите. Включително и върху мозъка им, структурата на който се трансформира по време на престоя им в нискоземна орбита, откриха учени с ново проучване.

Експерти от Русия, Германия, Белгия и Австралия са изследвали мозъчната конструкция на астронавтите, прекарали приблизително най-малко 171 дни в орбита без отмора. По-конкретно, изследвани са 11 съветски космонавти с нужната дълготрайност на полетите – те са били подложени на три дифузионни магнитно-резонансни томографии на мозъка (едната преди да бъде изпратена в космоса, друга незабавно след завръщането на Земята и третата 7 месеца след края на експедицията).

Според резултатите от проучването, оповестена в научното списание Science Advances, при астронавтите се трансформира разпределението на бялото и сивото вещество в мозъка, вентрикулите на мозъка усилват размера си и в тях има повече цереброспинална течност, написа technews.bg.

Учените имат вяра, че по този метод човешката нервна система се приспособява към нулева гравитация (безтегловност) и по-късно, когато астронавтите се върнат на Земята, последователно връща мозъка в положението преди полета.

По-рано стана ясно още, че галактическите полети предизвикват проблеми с очите. Лекарите се убедиха в това, като организираха относително проучване на здравословното положение на астронавтите и група доброволци на Земята. При всички изследвани дебелината на ретината на очите се оказа увеличена, до момента в който при астронавтите бе открита и смяна в структурата на хориоидеята, която не се следи в хората от контролната група на земята.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР