Дългоочакваното намаление в цената на горивата ще се случи, защото

...
Дългоочакваното намаление в цената на горивата ще се случи, защото
Коментари Харесай

Ще поевтинее ли бензинът? Мнението на експерта

Дългоочакваното понижение в цената на горивата ще се случи, тъй като няма предпоставки за нарастването от последните две седмици. Кога ще стане това, зависи от оборотите и времето, в които обектите продадат наличните количества, доставени сега на пика. Това не става бързо, защото продажбите са спрели след огромното всеобщо извършване на покупки на 2 март. Анализът е на Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Междувременно петролът вид Брент продължава да поевтинява и към този момент се движи в равнища към 105 до 108 $ за барел. Цените обаче ще паднат едвам откакто потреблението се върне в естествените си равнища, написа " Марица ".

В началото на новата седмица междинните цени на двете най-масови горива в страната останаха без основна смяна. Бензинът А95 се продава за към 2,90 лв. за литър, а дизелът е малко по-скъп - 2,95 лв.. Ако прогнозите на специалистите се осъществен, горивата ще паднат с близо 20 до 30 стотинки през идващите дни, сподели инспекцията на " Марица " ​. Пловдив и региона пък остават в топ 3 по най-евтини горива в страната, изпреварвани единствено от Русе и Перник. 

Хаджидимитров счита, че цени над 3 лева за литър са поставени от дребните бензиностанции, с цел да отблъскват евентуални купувачи и скупчване. По думите на специалиста, при основаната обстановка при започване на месеца се е наложило цистерните да чакат в петролните бази по 16-17 часа, с цел да заредят. 

Зам.-председателят на браншовата организация уточни още, че в страната работят 2000 дребни бензиностанции, които държат 20% от пазара и няма по какъв начин да създадат картел, с цел да държат високи цени. Според Хаджидимитров “набедените за картел две вериги ” общо държат едвам 1% от пазара. При това работят в разнообразни елементи на страната. През седмицата Комисията за защита на конкуренцията разгласи, че разследва за нелоялни практики две компании - “Сакса ” и “Инса ойл ”.

Асоциацията на българските търговци разгласи, че над 90% от дребните бензиностанции работят на загуба сега. Обясни това с обстоятелството, че като са продали наличните по-евтини бензини при истеричното извършване на покупки, на другия ден е трябвало да извадят пари, с цел да купят поскъпналите с 20 ст. нови количества.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Румен Спецов уточни, че агенцията ​няма данни за картел при търговията с горива и няма регистрирани нарушени​я на доставките ​към страната.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР