Дългогодишният спор между Северна Македония и Гърция беше решен и

...
Дългогодишният спор между Северна Македония и Гърция беше решен и
Коментари Харесай

Борисов блокира Северна Македония заради своите вътрешни политически проблеми

Дългогодишният спор сред Северна Македония и Гърция беше решен и европейските водачи дадоха зелена светлина на Скопие за влизане в Европейски Съюз. Но се появи още едно затруднение пред Северна Македония – България. Защо обаче София блокира пътя на своите съседи към Европейски Съюз?

Според Euronews Бойко Борисов прави това поради вътрешнополитическите си проблеми. София, която е погълната от продължителни антиправителствени митинги, възрази против започването на договаряния за участие, заявявайки, че е недоволна от актуалната рамка за договаряния, без да показва съответни аргументи за своето неодобрение.

Протестите против корупцията в България не престават повече от 100 дни, като протестиращите желаят оставката на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Те са упрекнати за връзки с олигархичната мафия. Борисов, който отхвърли да подаде оставка, досега е оживял пет вота на съмнение. Неудобната истина е, че процесът на разширение е прелъстителен инструмент за членовете на Европейски Съюз да постановат политики и промени върху своите съседи отвън Европейски Съюз. За България процесът на присъединение на Северна Македония е метод за добиване на отстъпки в извънредно внимателен миг за Скопие.

Тъй като множеството от тези претенции се отнасят до нематериални въпроси като идентичността и историята, те отразяват потребността на българското държавно управление да одобри мощна националистическа поза по вътрешнополитически аргументи. Особено на фона на обвиняванията в корупция, уличните митинги и икономическите компликации поради пандемията. Дните на Борисов могат да бъдат преброени, в случай че групата, към която принадлежи неговата партия в Екологичен потенциал – Европейската национална партия – се изкаже срещу него. Но, както го направи и с Виктор Орбан, ЕНП е приела мек метод и към България, се споделя в политическия разбор на Euronews.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР