Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова често откриваше учебната година,

...
Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова често откриваше учебната година,
Коментари Харесай

Ромите и изборите: да гласуват, а иначе - да се оправят

Дългогодишният кмет на София Йорданка Фандъкова постоянно откриваше образователната година, даваше старт на фестивали от всевъзможен тип и на спортни събития, режеше ленти на ремонтирани и нови детски градини и на реставрирана здания. Това обаче в никакъв случай не се случваше във " Факултета "  или в кв. " Христо Ботев ", въпреки на локални избори секциите в тези региони да са цялостни с бюлетини за ГЕРБ и Движение за права и свободи.

На решаващия втори тур през 2019 година, когато Фандъкова би Мая Манолова с към 20 000 гласа, близо една трета от тях пристигнаха от секции от гетата, обитаеми с роми - най-уязвимата етническа група в България. Не че гетата са се смалили или проблемите на живеещите в тях са намалели по време на трите ѝ мандата. Тези региони се заобикалят - и от властта, и от претендентите. Който желае гласове, няма потребност да гази из мръсотията по сходства на улици, той може да си уреди работата с локалните водачи. А хората? Ами да се оправят. 

За гетата никой не приказва

Зад кулисите на политиката не е по този начин възвишено, както пред камерите и в утопиите на предизборните стратегии, където всевъзможни неистини са разрешени. Избирателната интензивност измежду ромските квартали в столицата не е висока, а с цел да не отхвърлен по- " патриотичните " гласоподаватели, политиците не " адресират "  проблемите на този етнос.  

Малцина се осмеляват да прекрачат в ромските махали. Рядко стъпват и в обитаемоте с плътно турско население селища, смятайки ги за принадлежащи по право на Движение за права и свободи. Така предизборните акции в България остават значително сегрегирани по етнически симптом. 

В пост във Facebook Михаил Иванов, консултант по етническите въпроси на президента Желю Желев, разяснява, че тематиката с гетата до момента не е била дискутирана от претендентите за кмет на София. " Става дума за квартали, в които живее при неприятни условия най-вече ромско население -  " Факултето ", " Христо Ботев ", " Филиповци "  и други. Особено ужасно е субгетото на " Факултето ", което има название " Камбоджа "  (гето в гетото, където изискванията са още по-лоши - б.а.). В тези квартали живеят десетки хиляди наши съграждани. В тях са гетоизирани образованието, опазването на здравето, благоустройството и така нататък ", споделя Иванов. Той отправя въпрос към претенденти - по какъв начин считат да " дегетоизират "  тези елементи на столицата, в които живее близо една трета от популацията.

Проблемът с парцелите и собствеността би трябвало да бъде решен

Според последното броене най-вече роми живеят в Пловдив, следван от Сливен, Стара Загора и София. Но съответно число е мъчно да се назове заради пречки при преброяването през 2021 година на хора без персонални карти, надлежно и без адресна регистрация, на роми, които са се вписали като българи и така нататък В гетата те са в изолираност, тъй като гетото не значи единствено беднотия, апетит, заболявания и неначетеност или едва обучение, само че и капсулиране, където виреят престъпност, проституция, опиати и купища отпадъци. Няма по какъв начин да има ВиК мрежа, сметоизвозване и заплащане на имотни налози, в случай че не бъде позволен казусът със собствеността на постройките. 

Проблемът с противозаконните ромски постройки продължава да е всеобщ, а управляващите бездействат.Снимка: DW/M.Ilcheva

След като парите на притежатели и продажността на служители разрешава да бъдат узаконени хотели и постройки на плажа и вили в чашката на язовир " Искър ", какво пречи страната да откри законово решение за противозаконните ромски къщи - като начало на годните за обитаване? С улична мрежа и нужната инфраструктура ще се решат и проблемите с битовата хигиена и болести, които са публикувани в някои ромски квартали, ще бъдат ерадикирани. 

За задачата е належащо Столична община, без значение кой ще я ръководи, да обследва и обясни собствеността на терените, където са ромските гета - общинска, държавна или частна, каква част от издигнатото е узаконено, къде застрояването застъпва общински терени, отредени за обществена инфраструктура. Този развой няма по какъв начин да е елементарен, само че с цел да се откри решение на един проблем, първо би трябвало да се дефинира какъв брой е огромен. Който и да завоюва София на локалните избори, ще е от парламентарно показана политическа мощ, което е алтернатива да се търси и законодателно решение. 

Потенциалът на ромската общественост

Според данни от последното броене през 2021 година в градовете живеят 77,5% от българския, 38,4% от турския и 51% от ромския етнос. Но при ромите от десетилетия коефициентът на детска смъртност е най-голям, продължителността на живот - най-ниска, а хората с невисок учебен статус най-вече, въпреки и с леко усъвършенстване в последните години. 

Едно от решенията за демографската рецесия, само че и за пазара на труда, е приобщаването на ромите, които са етническата група с максимален дял младежи. В свое проучване демографът доцент доктор Георги Бърдаров предвижда, че през 2050 година ромите ще бъдат 1.1 -1.2 милиона души от близо 5-милионно население и в случай че тогава имат същата просветителна конструкция, това ще значи, че 1 милион души ще са неактивни на пазара на труда. Към тях би трябвало да се добави и незнаен % отпаднали от него, защото уменията им ще бъдат автоматизирани с навлизането на изкуствения разсъдък, България към този момент е извънредно закъсняла с обезпечаването на стопански дейна и квалифицирана работна мощ. 

Но гетовизацията е излязла отвън ромските региони и визира и крайни квартали в София, които също се капсулират. И те също попаднаха отвън фокуса на Столична община през последните години. Неравномерното развиване на столицата, при което вложения се концентрират в едни региони за сметка на други, също е тематика за предизборни диспути. Освен детските градини, паркингите, велоалеите, разрушените тротоари и неналичието на надзор, които са дежурни въпроси за спор от години.

Преди 11 години, във връзка пет болни от СПИН деца и няколко възрастни в ромско гето в Орландовци, кметът Фандъкова разпореди да се ревизира обществения и здравен статус на живеещите в ромските гета в София. " Екипи ще посещават на място, с цел да оказват помощ на хората и да им дадат опция да вземат живота си в ръце ", даде обещание тогава ръководителят на групата съветници от ГЕРБ в СОС Малина Едрева. Но като се изключи че бяха преброени " капсулите ", друго не се случи. А единствено с двете си ръце хората в гетата не биха могли да се оправят.

***

Този коментар показва персоналното мнение на авторката и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

***

Вижте и това видео за една сполучлива история:

" Аз съм ромка. И съм работеща и самостоятелна жена. "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР