Дълбоко в планинската верига Западен Гетс в Индия дебне странно

...
Дълбоко в планинската верига Западен Гетс в Индия дебне странно
Коментари Харесай

Що за твар е това? Откриха я в Индия

Дълбоко в планинската верига Западен Гетс в Индия дебне необичайно творение. Не е огромно, само че е видяно от биолозите, работещи в тази област.

Това е нов тип лилава жаба, която учените назовават лилава жаба на Бупати (Nasikabatrachus bhupathi), на името на прочут индийски природозащитник, доктор Бупати Субраманиам (Bhupathy Subramaniam), който умря след срутване на скали по време на изследователска експедиция през 2014 година

Учените от Американския музей по естествена история и Центъра за клетъчна и молекулярна биология в Индия неотдавна описаха новия тип в проучване, оповестено в списание Alytes, съобщи Офнюз.

Те разказват земноводното с присъща гладка сивкава кожа с лилави жилки, дребни очички като мъниста и много странна свинеобразна зурла. Проучването също по този начин отбелязва неговите набити дебели крака, които имат " стеснен обсег на придвижване ".

 1968768

Жабата населява единствено три сезонни потоци в планините Западен Гетс, които се намират по продължение на западното крайбрежие на Индия. Тя прекарва по-голямата част от времето си подземен в плитки дребни дупки, което евентуално е повода, заради която наподобява повече земноводно - къртица.

Когато настъпи сезонът на мусоните, мъжките жаби стартират да се обаждат отдолу под пясъка в планински потоци, споделя за National Geographic Рамеш Агарвал (Ramesh Aggarwal), водещ създател на новото проучване и молекулярен генетик от Центъра за клетъчна и молекулярна биология в Хайдерабад, Индия.

Тогава мъжките се чифтосват с женските по теченията, където отсрочват оплодените яйца. След ден - два, яйцата се излюпват в попови лъжички.

Но за разлика от поповите лъжички на доста други типове жаби, които прекарват дните си плувайки в локви и езера, поповите лъжички на лилавата жаба на Бупати развиват уста като на рибите-прилепало. Поповите лъжички употребяват тези странни отвори, с цел да се придържат към скалите зад водопадите, основани от проливните дъждове, където пасат водорасли с дребните си зъби.

Поповите лъжички стоят надвиснали на водопада на потока към 120 дни, споделя Картикеян Васудеван (Karthikeyan Vasudevan), съавтор, биолог и сътрудник на Агарвал.

" Това е най-дългото появяване на типа над земята по време на целия му витален цикъл ", отбелязва Васудеван. След тази фаза, лилавите жаби Бупати се сбогува с външния свят и се отдава на тайния си под земята живот.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР