Историята се повтаря, когато става въпрос за най-обичаният от човечеството

...
Историята се повтаря, когато става въпрос за най-обичаният от човечеството
Коментари Харесай

Потвърдено е, че бананите изчезват

Историята се повтаря, когато става въпрос за най-обичаният от човечеството плод. Бананите са съществено застрашени от Панамската болест. Този път виновникът е устойчив фунгициден патоген, който е съумял да се популяризира в южна Азия, Африка, Близкия изток и Австралия.

Според ново изследване на холандски откриватели преместването на заболяването към южна Америка е неизбежно и това е голям проблем. Там се отглеждат 82% от сорта Кавендиш (най-популярният вид в света), а повече от една трета от международния експорт принадлежи на Еквадор.

През 60-те години на предишния век Панамската болест съвсем съумява да заличи от лицето на Земята тогавашния най-популярен вид – Грос Мишел. Учените разбрали за резултатите на страшната болест още през 1876 година Първоизточникът е бил в Австралия, само че до 1890 година заболяването се появила и в Коста Рика и Панама, а чак 20 години по-късно станало ясно, че причинителят е Fusarium oxysporum .

Този фунгицид е мощно заразен, а следствията от него са унищожителни. Пренася се по почвата и водата и може да оцелее до 30 години. Без задълбочени проби, на процедура е невероятно да бъде видян, само че такива проби не съществуват.

„ За благополучие, тогава е имало лек – Кавендишките банани. Те били разпознати като резистентни заместители на сорта Грос Мишел и безусловно избавили световната консумация на банани “, пишат откриватели от Вагенингенския университет в Холандия.

Но в този момент Панамската болест се е завърнала и то под формата на нов вариант, наименуван VCG01213.

„ Знаем, че новият вариант произлиза от Индонезия и оттова най-вероятно се е популяризирал в Тайван и Китай, по-късно в цяла южна Азия “, споделя Герт Кема, който е част от екипа откриватели. Той прибавя, че смъртоносният фунгицид е засечен също в Пакистан, Ливан, Йордания, Оман, Мозамбик и даже Австралия.

Кавендишките банани имат имунитет против Панамската болест, само че пък са податливи към новия вариант. А фактът, че Кавендишките банани са клонинги значи, че няма никакво генетично многообразие, което да сътвори ползотворни разновидности, свързани със оправянето на растението с фунгицида.

Разбира се, бананите няма да изчезнат за един ден, само че сигурно в последна сметка ще изчезнат, в случай че не се направи нещо по въпроса. Истината е, че най-ефективният метод за справяне с заболяването би бил унищожаването на всички инфектирани реколти, само че с цел да стане това, учените би трябвало да измислят нов тип проби, които да диагностицират болестта доста бързо. Също по този начин, би трябвало да стартираме да мислим и за сурогат на сорта Кавендиш, другояче е допустимо в скоро време да не притежаваме лукса да ядем банани.

Science Alert

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР