На територията на резервата Сумако съществува уникална форма на живот,

...
На територията на резервата Сумако съществува уникална форма на живот,
Коментари Харесай

Ходещите дървета в Еквадор

На територията на резервата Сумако съществува неповторима форма на живот, позната като еквадорско ходещо палмово дърво. Според някои проучвания тези дървета са способни да се придвижват с по 2-3 сантиметра дневно, с цел да получават повече слънчева светлина и вода.

Петър Врсански (Peter Vrsansky), който е палеобиолог от института по естествени науки към Словашката академия на науките, изяснява за BBC:

„ Докато почвата ерозира, дървото развива нови, по-дълги корени, които търсят по-твърда земя. Понякога се реалокират с цели 20 метра. “

„ Тогава, лека-полека новите корени се наместват в почвата, а старите стартират да се издигат във въздуха. Целият развой се случва, тъй като дърветата би трябвало да се местят, с цел да получават повече слънчева светлина. Намирането на по-солидна почва може да отнеме до две години. “

Проблемът е, че скоро тези гори може да не съществуват. На локалните им е разрешено, да отсичат дърветата, с цел да получат права върху земята.

„ Случва се следното нещо. Хората идват и отсичат няколко дървета, с цел да получат пълномощия върху земята. След пет години, по закон, имат право да продадат тази земя. И го вършат “, изяснява Врсански.

Има и добра вест. Всъщност земята е много евтина и това разрешава на природозащитниците да я закупуват и резервират неповторимият естествен феномен.

„ Отсичането на дървета е срамотия, защото Еквадор е една от страните с най-вече предпазени зони в света “, прибавя Петър Врсански. „ Но дърветата не могат да вървят задоволително бързо, че да избягат от моторните резачки, подсилени със сегашните закони. “

Timewheel

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР