Да си треньор в българския футбол е като в родеото

...
Да си треньор в българския футбол е като в родеото
Коментари Харесай

Господин за един ден: Изкуството да бъдеш треньор в България

Да си треньор в българския футбол е като в родеото - хвърляш се в предизвикването, само че не знаеш по кое време ще бъдеш изхвърлен. Показаха го и последните две треньорски смени - на Георги Дерменджиев в " Лудогорец " и на Николай Митов в " Левски ".

В раздялата с тях има и общи, и разнообразни черти. Но в общата картина в Първа лига те са следващите елементарно и бързо сменени треньори.

Статистиката демонстрира, че предишния сезон в елита общо 33-ма треньори са водили най-малко по един мач. От тях петима бяха краткотрайно отпред за една или две срещи.

Смените на Митов и Дерменджиев са първите за новия сезон, само че сигурно няма да са последните.

Ветровитият пост

" Треньори не се сменят единствено тук, по този начин е в целия свят ", сподели ръководителят на асоциацията на треньорите Стефан Грозданов пред " Дневник ". По казуса с огромното текучество той подчертава върху несигурните контракти, които експертите подписват.

" Когато тимът не върви, аргументите се търсят при треньорите. На Запад договорите са такива, че има огромни неустойки и притежателите добре си вършат сметката. За страдание, в България не е по този начин ", продължи Грозданов.



Още преди няколко месеца Грозданов заприказва за нуждата да се подписа групов контракт, както е в Италия. Според него по този начин ще се защитят правата на треньорите. Преговорите били доста напреднали, само че след рухването на предходното държавно управление на Бойко Борисов всичко трябвало да стартира съвсем отначало.

В неговите очи един от проблемите в специалността е отношението на притежателите. По думите му част от треньорите са обезпечавани не на действителното си заплащане, а на минималната работна заплата. От друга страна, Грозданов счита, че самите експерти постоянно не са задоволително взискателни, защото когато са без работа, бързат да одобряват появилото се предложение.

По пет на нощ

Проблемът с текучеството на треньори е от години и визира всеобщо клубовете - от водещите през тези в средата на класирането до борещите се за оцеляване.

Миналия сезон " Лудогорец ", " Дунав ", " Верея " и " Черно море " бяха единствените тимове, които не смениха треньора си. Постът на Дерменджиев се разклати бързо през лятото и първите сигнали за рокада се появиха след загубата с 1:2 от " Жалгирис ". Той подаде оставка след провалянето от " Ботев " след дузпи в мача за Суперкупата и след диалога с изпълнителния шеф Ангел Петричев.

" Обмислих го добре. Щом в мен е виновността, аз я одобрявам. Достатъчно напън има. Едва ли не, видите ли, един тим, който си е напълно естествен, няма право да падне, би трябвало постоянно да бъде в Шампионска лига ", сподели Дерменджиев.

Той въпреки всичко имаше опцията да бъде отпред на тима две години без спиране. Само предишния сезон, да вземем за пример, " Локомотив " (Пловдив) беше воден от петима треньори - трима непрекъснати и двама краткотрайни.

 През лятото Митов получи увещание, че ще развива плана в напълно променения тим на
© LAP.bg

През лятото Митов получи увещание, че ще развива плана в напълно променения тим на " Левски ", само че скоро по-късно времето му на " Георги Аспарухов " изтече

Общият брой на треньорските промени с непрекъснат контракт през 2016-17 година беше 17, като най-кратко задържалият се на поста си беше Митов. Той беше показан в " Ботев " на 30 август, само че по-късно почитателите прекъснаха първата му подготовка и го приканиха да напусне, което се и случи още същия ден.

Това лято Митов направи голяма селекция в " Левски ", като смени целия състав. Той действаше с уверението на управлението, че работи по тригодишен проект за построяването на шампионски тим и че има поддръжка. Тя обаче се оказа краткотрайна и сините небрежно доведоха Делио Роси на " Георги Аспарухов ".

С престиж напред

" Когато взимаш треньор, би трябвало да знаеш какво искаш от него. В " Левски " всички гледат под лупа, всяка загуба е трагична. Но тактиката би трябвало да е ясна, а не да има лъкатушене, каквото видяхме при Митов, а и преди този момент ", сподели Грозданов.

Според него треньорите " би трябвало да си изградят престиж, с цел да не бъдат подмятани като кърпички ". " Едно от значимите неща е притежателите да схванат, че треньорите са един от главните стълбове в тима и че не могат постоянно да разклащат този дирек. Понякога самите притежатели трансферират виновността си. "

 Веселин Великов реализира доста с
© LAP.bg

Веселин Великов реализира доста с " Дунав " и сега е най-дълго задържалият се треньор в тим в елита, само че все пак не е убеден, че ще получи поддръжката на управлението при спешен интервал

Сигнали за сходна обстановка се долавят от " Дунав ", където Веселин Великов кара четвъртия си сезон и сега е най-дълго задържалият се треньор в един клуб в Първа лига. Той удава продължителната си работа в Русе само на положителните резултати. " За три години се изкачихме с три равнища във футбола, като предишния сезон станахме четвърти в шампионата. Всичко е въпрос на триумфи ", сподели Великов пред " Дневник ".

В момента " Дунав " изпитва компликации, които съгласно треньора се дължат на раздялата на главен футболист - Самир Аясс, както и на това, че противниците към този момент гледат по различен метод на тима. Въпреки че дълго работи в клуба, реализира триумфи и е убеден, че може да се оправи с възможна спортна рецесия, Великов не е сигурен за бъдещето си и не усеща единение с управлението. " Сигурно ще пристигна моментът, в който тимът зацикля. Всеки желае резултати, само че с този бюджет и тази база... Ние не сме " Лудогорец ", нямаме изискванията ", съобщи треньорът на " Дунав ".

Засега не се вижда смяна в картината и мисленето на притежателите в българския футбол, тъй че въпросът е по кое време ще е идната промяна и в кой тим.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР