Да се създаде градина с лабиринт от жив плет е

...
Да се създаде градина с лабиринт от жив плет е
Коментари Харесай

Лабиринтите - от времето на цар Минос до днес

Да се сътвори градина с лабиринт от жив плет е мода, по която са луднали предците ни още през XVI век. Тайнствената хубост на сходно оборудване е разказана в романите, гледали сме я в черно-белите филми за любовта, участва и в модерни ленти от хорър жанра.

Лабиринтите обаче са по-древни, а смисълът и смисъла им си остава загадка за учените. Възпроизвеждането на спирали и лабиринти се отнася към най-древните творения на човешката ръка.

 Лабиринтите - от времето на цар Минос до през днешния ден

Това са първите картини, изобразяващи не подиуми и събития, а хрумвания. Лабиринтите са се появили едновремено в разнообразни елементи на света на големи дистанции едни от други.

В културата на другите нации лабиринтите са свързвани с религиозни понятия като гибелта и възкресението. Едни от най-ранните жители на южната част на Европа са оставили изображения на лабиринти върху каменни гробници и паметници.

Безспорно най-известния лабиринт е този на цар Минос на остров Крит. Според мита съоръвението било издигнато от архитекта Дедал и в него живеел Минотавърът, който героят Тезей съумял да убие, откакто минал сполучливо през коридорите му.

Археолози в действителност откриха на остров Крит находки, които потвърждават съществуването на лабиринта. Намерени са и свидетелства за фетиш към Бика. А емблема на знамето на античния народ, обитавал остров Крит, била изрисувана двуостра брадва или " Lahrys ". От това наименование може би е произлязла думата " лабиринт ".

Древногръцкият историк Херодот разказва голямо оборудване във Файюмския оазис в Египет, което е известно като " Лабиринт на Аменемхетом III ". Постройката била предопределена за забавление. Състочла се от 12 двореца, които имали голям брой пространства, свързани между тях с лъкатушещи коридори.

Лабиринти са изобразени и с християнски църкви. Такива рисунки се срещат в доста катедрални здания от средновековна Франция в края на XII в. Най-често те изобразяват виновник, който на колене би трябвало да премине през извивките на лабиринта. Изпитанието се наричало " Пътят към Йерусалим ".

Има лабиринти и в националните ритуали, осъществявани за изобилие на шеликденските празници или по време на лятното слънцестоене.

Постепенно лабиринтите били пренесени и в градините. Най-големият лабиринт е открит през 1978 година и се намира в Лонг Хаус, графство Уилтшир.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР