Да разгледаме няколко примера и да почерпим опит от чужбина,

...
Да разгледаме няколко примера и да почерпим опит от чужбина,
Коментари Харесай

Зад задължителния бакшиш се крие само един развален телефон

Да разгледаме няколко образеца и да почерпим опит от чужбина, преди да жигосваме за следващ път една много рационална концепция

Геният на мисълта, сътворил словосъчетанието „ наложителен бакшиш ”, което от няколко дни е една от най-обсъжданите тематики в страната, в действителност е интерпретирал неправилно едно много разумно предложение . Това излиза наяве от няколко диалога, които организирахме по-рано през днешния ден с ресторантьори в Бургас. В края на януари във към този момент известното за всеобщата публика изявление с ръководителя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов стана ясно, че от БАЗ желаят легализирането на бакшиша, само че никой действително не разбра какво се има поради под това.

Да, в действителност на всички места в мрежата има анкети – за и срещу така наречен „ наложителен бакшиш ”, последвани от стотици и хиляди мнения, обясняващи обстойно и нашироко какво е това знамение, за какво не е добре то да се вкарва, „ Как ще им заплащам наложителен бакшиш на тия хрантутници ” и много на брой други, по-неблагозвучни тиради, граничещи с засегнатост във връзка с работещите в бранша на заведенията, само че и към политиците, подкрепили тази „ волност ” на „ алчните ресторантьори ”.

„ Никой на никое място и в никакъв случай не е приказвал за наложителен бакшиш в актуалното предложение. Това са безспорни тълкования! Пак кой схванал, кой не схванал. Става въпрос за доста просто нещо – да се легализира бакшишът и той да стане част от сметките публично ”, разяснява пред Флагман притежател на заведение. Но какво значи това?

Най-лесно е да илюстрираме обстановката с образец.

Нека си представим, че отиваме на ресторант. Храната ни харесва, обслужването е отлично, сервитьорите са учтиви и услужливи, а ситуацията е прелестна. За смисъла на този образец, дано си представим, че подобен обект съществува в един съвършен свят, макар че съчетанието сред всички тези фактори нормално е доста рядко или даже невероятно. Определено желаеме да оставим бакшиш, тъй като нямаме никакви забележки. Да, само че налични пари в брой нямаме и би трябвало да платим с карта.

Какво се случва в тази обстановка?

Към момента, със съществуващото законодателство – нищо. Казваме на сервитьора, че желаеме да оставим бакшиш и да платим с безконтактната карта, само че това няма по какъв начин да се случи, тъй като в случай че сметката е 100 лева, а ние желаеме да платим 120 лева, разликата от 20 лева няма по какъв начин да се регистрира. След това, макар нашите положителни планове, заведението ще би трябвало да показа месечния си доклад пред Национална агенция за приходите и да заявява доход и облага. Как ще оправдае съществуването на същите тези 20 лв., които се виждат в банковата транзакция? Това, става известно, е невероятно. Затова и да желаете, и да не желаете да оставите бакшиш, в случай че плащате с карта, постоянно ще би трябвало да платите точната сума, разказана на касовия бон.

Как се взема решение този проблем?

Всъщност елементарно и дейно с предлагането на БАЗ. А практиката е въведена в множеството страни в Европа от години. И по този начин в случай че вземем същия образец, който дадохме нагоре, обстановката се трансформира фрапантно при новите условия. Искате да оставите бакшиш, само че нямате пари в брой, а единствено карта? Проблем няма – просто казвате на сервитьора в какъв размер желаете да е бакшиша, той регистрира това и към сметката ви се прибавя, безусловно легално, поле „ БАКШИШ ” със сума, равна на избрания от вас размер.

„ Във всяко заведение в Германия да вземем за пример системата работи по тъкмо този метод. Там по този начин или другояче по-голямата част от транзакциите минават през карта. За да няма скрити доходи и разминавания в докладите на заведенията, просто се прибавя тази сума, която безусловно легално минава през системата на данъчните ”, разяснява българин управител на дребен бар в Мюнхен, който от години е в чужбина.

Така че полемика за или срещу така наречен „ наложителен бакшиш ” няма по какъв начин да има, тъй като просто това предложение не е на масата. А концепцията е да се легализира един развой, който все още остава отвън рамките на съществуващото законодателство, за което, несъмнено, заплащат ресторантьорите.

И не, никой няма да ви задължава да плащате бакшиш в размер на 10%, това си в ваш персонален избор . Ако ви задължаваше някой, то сумата нямаше да се назовава „ бакшиш ”, а просто 10-процентно нарастване на цените в заведенията.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР