Да даде стабилност в развитието на китайско-европейските отношения и да

...
Да даде стабилност в развитието на китайско-европейските отношения и да
Коментари Харесай

По-голяма роля в Украйна и повече търговия с ЕС. Защо Си Дзинпин прави първото си европейско посещение от 5 години

„ Да даде непоклатимост в развиването на китайско-европейските връзки и да даде нов принос за мира и стабилността в света “.

С този къс анонс външното министерство на Китай показа идното посещаване на водача на страната Си Дзинпин в Европа при започване на май.

Това е първата аудиенция на Си в Европа в границите на последните 5 години, в които пристигнаха събития като COVID-19 , възобновяване на международната стопанска система след пандемията и военните спорове, отпред с войната, която Русия стартира в Украйна.

От позиция на Европа визитата на Си идва единствено месец преди европейските избори, след които се чакат неизбежни промени в стратегическите цели на блока. Именно икономическите връзки сред Пекин и страните членки ще са в центъра на диалозите поради сериозното напрежение във връзка с търговията.

В същото време обаче централно място ще има и войната в Украйна и позицията на Китай в нея, написа Радио Свободна Европа/Радио Свобода и се базира на представители на администрацията на Европейски Съюз.

Си ще посети Франция, Сърбия и Унгария, които са директно свързани и с икономическата, и с военната тематика. Според анализатори, представени от Ройтерс, немалка част в тактиката на китайския водач по време на визитата му ще бъде да способства за задълбочаването на разликите сред членките на Европейски Съюз.
Китайската позиция за войната в Украйна
Посещението на Си ще бъде къса подготовка за интернационалната конференция, която би трябвало да се организира в средата на юни в Швейцария , на която ще се обсъдят опциите за преустановяване на войната в Украйна. Освен Китай на нея ще участват представители на Европейски Съюз, Г-7 и Индия , а Русия към този момент отхвърли присъединяване.

За присъединяване на Пекин упорства и Киев, а вярата е, че наличието на основен сътрудник на Москва може да даде нов лост за напън. В същото време китайската дипломация търси метод да получи по-сериозна роля, обвързвана с войната, без това обаче да наруши мощната връзка с Русия.

Очаква се по този въпрос да има повече изясненост след срещата на Си с Еманюел Макрон и Урсула фон дер Лайен в Париж в понеделник.

„ Условията на Пекин са конференцията да на бъде пълноценно събитие, на което могат да изпратят някаква група, в която не влизат водещи представители на Пекин. Също по този начин Китай желае и „ други “ проекти за мир, с изключение на тези, за които упорства Володимир Зеленски “, сподели пред RFE/RL представител на Европейски Съюз, който пожела анонимност. По думите му това е опит на Китай да отъпче пътя на Москва за присъединяване на сходни събития в бъдеще.

Освен в навечерието на европейските избори визитата на Си идва в миг, в който украинските сили срещат съществени усложнения в защитата на фронта, до момента в който не престават да чакат огромна военна помощ от Запада. Още от началото на войната през 2022 година Китай поддържа позиция на неутралитет, само че в това време ускорява политическите и икономическите си връзки с Русия.

През 2023 година Пекин показа собствен проект за прекратяването на войната, който обаче беше мощно подложен на критика от Киев и Запада като обслужващ съвсем напълно ползите на Москва.

В същото време, въпреки че няма директни доказателства за това, че Китай дава оръжие на Русия, китайски артикули с двойно предопределение намират място в съветското военно произвеждане. Преди седмици държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен дефинира Китай като „ най-големият снабдител “ на съветската военна промишленост.

По данни на френската преса се чака Макрон да повдигне въпроса за стоките с двойно предопределение и да втвърди доста езика, който в предишното е бил „ допустимо най-приятелски “.

В същото време визитата на Си в Будапеща и Белград се чака да има напълно друг звук във връзка с войната. Виктор Орбан и Александър Вучич остават измежду най-близките до Путин водачи на страни в Европа.

Унгария продължава да всява най-сериозния раздор сред страните в Европейски Съюз във връзка с политиката както във връзка с Русия и военната помощ за Украйна, по този начин и във връзка с самия Китай.

„ Си ще се концентрира върху това, че в Европа има друг прочит на войната в Украйна и икономическите връзки с Китай. Това ще разсея сериозните сигнали, които се чака да получи в Париж “, споделя Янка Ортел, дикретор на програмата на Европейския съвет по външна политика на Азия пред RFE/RL.
Европейската търговия с Китай
Ако разискването на войната в Украйна се чака да е сложна дипломатическа задача, то надалеч по-сложно наподобява изясняването на комерсиалните връзки сред Китай и Европейски Съюз.

Страните членки и представители на компании от голям брой браншове от години се оплакват от неналичието на еднакъв достъп до китайския пазар, както и от заливането на Европа с произвеждане на компании, които постоянно са обилно субсидирани от китайското държавно управление.

В последните месеци една от водещите тематики по тази линия е обвързвана с вноса на китайските електрически автомобили, както и за доставките на материали и технологии, които имат директна роля в процеса по декарбонизация на европейските стопански системи.

Ройтерс разяснява, че по тематиката за комерсиалните връзки сред Пекин и Европейски Съюз сериозен проблем съставлява разликата в позициите на Макрон и немският канцлер Олаф Шолц . Докато френският президент, както и лидерката на Европейска комисия фон дер Лайен упорстват за по-твърдо отношение и отбрана на европейските компании, Шолц заема по-мека позиция, с която да не бъде заплашен немският експорт към Китай.

Както при войната с Украйна, по този начин и във връзка с търговията се чака визитата на Си в Париж да е с радикално друг звук от това в Будапеща и Белград. От години Китай влага съществено в инфраструктурни планове в Сърбия. Един от плановете е директна влакова връзка сред двете столици.

Заедно с това Си ще бъде в Белград в деня, в който се навършват 20 години от бомбардирането на китайското посолство в града от силите на НАТО. Ройтерс разяснява, че това е още една линия, по която китайската дипломация цели да всее раздор със Запада.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР