Полските власти откриха наличие на отровни златисти водорасли във водите

...
Полските власти откриха наличие на отровни златисти водорасли във водите
Коментари Харесай

Отровно водорасло отново причини масов мор по рибата в полския участък на река Одер

Полските управляващи откриха съществуване на отровни златисти водорасли във водите на пограничната с Германия река Одер, съобщи ДПА.

Отровните златисти водорасли са били изхвърлени в реката от Гливицкия канал, оповестиха от спешното звено на полското Министерство на климата и околната среда. Най-високата степен на заплаха е оповестена за сектора от реката в региона на град Лани, югоизточно от Вроцлав.

От предходната седмица в Гливицкия канал, който се разклонява от Одер, се следи съществуване на огромно количество мъртва риба. Според експерти  " способността на златистите водорасли да процъфтяват в бързите води на Одер е лимитирано в съпоставяне със застоялите води на канала ", се споделя в прессъобщение на Министерството.

Допълнителен фактор, увеличаващ опасността, е ниското равнище на Одер от началото на май. Гливицкият канал, който е открит през 1939 година, е дълъг 41 км и свързва горносилезкия град Гливице с Одер. През лятото на 2022 г. във водите на Одер още веднъж имаше всеобщо измиране на риба. Експертите в Германия и Полша стигнаха до извода, че най-вероятната причина за мора по рибата е разцвет на златистото водорасло Prymnesium parvum.

Кризисният екип в този момент ще насочи напъните си най-много към това да се направи по този начин, че допустимо минимум количество златисти водорасли, които са се популяризирали в Гливицкия канал, да доближат до Одер.

За тази цел полската работа за ръководство на речните води е получила инструкции да сведе до най-малко отварянията на шлюзовете на канала и да следи деликатно водните потоци. Правят се и постоянни инспекции на положението на водата и на околния терен по поречието ѝ, осведоми Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР