Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене.

...
Д-р Йорданка Господинова е лекар и треньор по здравословно хранене.
Коментари Харесай

Д-р Йорданка Господинова пред ФАКТИ : Наблягайте на черешите докато ги има, те са отлични в борбата срещу излишните килограми

Д-р Йорданка Господинова е доктор и треньор по здравословно хранене. Става доста известна с програмата за мъдро намаляване Smart Diet, основана преди три години. Освен бележит доктор с дългогодишна процедура, умел управител в региона на опазването на здравето, магистър по обществена логика на психиката и притежател на голям брой награди за литература, тя е дама с доста превъплъщения, само че най-новото е може би най-интересно от всички. Изправена пред личното си притеснително здравно проучване, тя взема съдбовно решение, което трансформира вечно тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително възходящото тегло, тя поема нещата в свои ръце и създава неповторим хранителен режим, посредством който не просто смъква изумителните 29 кг, само че и връща всичките си медицински индикатори назад в нормата. Днес режимът Smart Diet е сполучлив и набиращ все по-голяма известност, а доктор Господинова е измежду първите хранителни коучове в България.

- Д-р Господинова, лятото пристигна с него идват и типичните стомашно чревни разтройства. Как да се предпазим? Какво да съблюдаваме с цел да ги избегнем? Ако към този момент сме жертви – какво да действаме?

- Чревните заразни заболявания - дизентерия, салмонелоза, епидемиологичен хепатит, колиентерит, холера и други са необятно публикувани болести, които се назовават още заболявания на неприятната хигиена.

Причинителите им са разнородни болестотворни микроорганизми, които се отличават със забележителна резистентност в околната среда - вода, почва, хранителни артикули.

Тези болести протичат с огромно многообразие на клиничната картина, само че най - присъщите недоволства са: чревното разстройство, повръщането и високата температура. При хепатит вид А, след тези общи признаци се следи: потъмняване на урината (цвят на тъмна бира), избледняване на изпражненията, пожълтяване на кожата и забележимите лигавици.

Лекото начало бързо може да прерасне в тежко заболяване, а самолечението да докара до по - късни затруднения, както и до разпространяване на болестта. Източник на болестта са хората - заболели и заразоносители, а за салмонелозите - и домашните животни, птици и гризачи. Те отделят болестта с изпражненията и урината.

Чревните заразни инфекции (дизентерия, хранителни токсикоинфекции, другите типове ентероколити и др.) не са почтени болести. Те могат да доведат до доста съществени последици за здравето. Чревните заразни болести (инфекциозните диарии) най-често се предизвикват от бактерии и по-рядко от вируси. Причинителите се съдържат основно в изпражненията, както на болните, по този начин и на здравите заразоносители. От изпражненията болестта се популяризира в околната среда - нечисти ръце и предмети, плодове, зеленчуци и хранителни артикули - посредством които попада в индивида (фекално-орален механизъм на предаване).

Стомашно- чревните инфекции пораждат най-често след:
- контакт със здрави заразоносители;консумация на хранителни артикули, инфектирани с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи;

- пиянство на вода от съмнителни водоизточници;

- консумация на месо, яйца или мляко от заболели животни и птици, непреминали задоволителна термична обработка (при салмонелозите);

- консумация на бързоразвалящи се храни, погрешно съхранявани (извън хладилник) и на такива с изминал период на годност;

- консумация на не добре измити плодове и зеленчуци.

Как може да се предпазим

- Да се съблюдава строго режима на разчистване и стерилизация в обектите за произвеждане и търговия с храни;

- Да се поддържа висока социална и персонална хигиена, изключително от работещите в рискови за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения;

- Да се измиват щедро с течаща вода плодовете и зеленчуците, предопределени за консумация в недопечен вид;

- Да се измиват ръцете със сапун преди подготвяне на храната, преди хранене и след прилагане на тоалетна;

- Да се подлагат на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия питателните артикули, изключително тези от скотски генезис (месо, мляко, яйца);

- Да не се позволява размножаване на мухи и гризачи в домовете като се замрежват прозорците, затварят компактно съдовете за боклук и постоянно се извозват отпадъците;

- Да не се употребяват нечисти водоеми за спорт, лов на риба, къпане;

- Да не се пие вода от съмнителни водоизточници;

- Да не се използват консерви с “бомбаж” и храни с изминал период на валидност.



- Началото на лятото бележи сезонът на черешите. Те, черешите наш зложелател ли са или другар?

- Черешите с изключение на доста апетитен са и извънредно потребен плод. Макар да са богат извор на витамини, въпреки всичко черешите съдържат по-малко количество витамин С от ягодите, само че съществуването на антиоксиданти и други потребни субстанции, ги трансформира в извънредно здравословен плод.Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Тези съставки оказват помощ в битката с рака, при предварителна защита на сърдечни заболявания, облекчение на артритни болки, главоболие, както и при ф ромиалгия. Черешите подкрепят човешкия организъм в производството на мелатонин, усъвършенстват физиологичните и менталните функционалности.

Черешите имат здравословна страна, която предлага редица изгоди за здравето: усъвършенстват храносмилането, работата на стомаха, червата и панкреаса, като по този метод подтикват храносмилането и ускоряват метаболизма.

Черешите са диуретик, който облекчава активността на сърцето и задейства черния дроб и бъбреците. Червеният плод понижава риска от развиване на ракови болести . В костилките на черешите се съдържа малко количество амигдалин, именуван още витамин B17 или леатрил, за който се счита, че въздейства позитивно върху намаляването размера на туморните формирания и попречва по-нататъшното развиване на рака.Чай от дръжките на череши подкрепя разрушаването на камъни в бъбреците . Черешите благоприятстват здравето на костите . Черешите се считат за извънредно богат източник на химичния детайл бор, който в композиция с калция и магнезия влияе извънредно удобно на здравето на костите.
Плодът е добър асистент в битката против непотребните килограми


Черешите съдържат малко калории, нямат мазнини, само че имат висока централизация на вода. Изследванията потвърждават, че увеличеният банкет на вода покачва силата и форсира метаболизма на организма. Много хора употребяват засилената консумация на плодове, богати на вода, каквито са черешите, за намаляване. В съпоставяне с множеството плодове черешите имат доста калий и малко натрий, което попречва задържането на течности в организма.

- На кои плодове да се концентрираме и в какви количества?

- Лятото е сезон, който ни дава извънредно благосъстояние от плодове. Всеки един плод има своята стойност и скъпи качества.

Ягоди, череши, боровинки, малини, праскови, кайсии, любеница, пъпеш.

В горещите летни дни едно смути от свежи плодове е прелестно решение. Но консумирайки плодове, дано не забравяме, че те съдържат огромно количество въглехидрати. Ето за какво приемът им би трябвало да е в баланс с останалите макронутриенти.

- Казват, че е нездравословно да се употребяват плодове вечер. Това истина ли е или мит?

- Плодовете съдържат въглехидрати.

1. Въглехидратите имат свойството да задържат течностите в организма. Ако заран се оплаквате от отоци, обърнете внимание на вечерята.

2. Въглехидратите ни дават сила, която не може да се изразходва до края на деня. Ако за дълъг интервал от време консумирате точно въглехидрати за вечеря, ще забележите, че кантарът демонстрира повишаване на телесното тегло.

3. През нощта отслабването е по-интензивно, защото процесите на размразяване на мазнини в този интервал са най-активни. В часовия откъслек 23:00 до 01:00 ч. се синтезира хормонът соматотропин, който директно въздейства върху процесите на размразяване на мазнини. Продуктите, които покачват инсулина, блокират изработването на „ хормона на отслабването “.

Ако ви се яде нещо вечерно време, откажете се от варианти, като храни с висок инсулинов показател. Ниският инсулин вечер е наложително изискване за синтезирането на соматотропина.
Не е целесъобразно вечер да се употребява въглехидрати
- Какво би трябвало да ограничим през летния сезон и на какво да наблегнем?

- Независимо от сезона храненето ни би трябвало да е уравновесено.

И да бъде част от наш метод на живот. Хранителният ни режим би трябвало да ни кара да се усещаме добре- да не качваме тегло, да не утежнява здравословното ни положение, да имаме тонус и жизнеспособност.

Какъв е смисъла да вършим рискови инициативи, които ще продължат седмица, две, а след това ще се върнем към порочните ни практики, които ни карат да страдаме.

- А в този момент да минем към най-наболялата тематика всеки сезон. Диетите преди сезона, в който всички се стремят внезапно да наподобяват добре. Кои са грешките, които позволяваме, когато стартираме следващата диета?

- Малките крачки водят до постигането на огромните цели. И това се отнася за всеки аспект в живота ни. Отслабването е просто още едно начинание в живота и това изказване важи с цялостна мощ и за него.

Ако желаеме да свалим 10, 15, 20 или даже повече килограми, мисълта за крайната цел несъмнено ни се коства толкоз далечна, сложна и даже недостижима. И в случай че желаеме да го създадем единствено за месец, това фактически не е реалистично очакване. Но в случай че човек разбие тази цел на дребни стъпки, които са по-лесно преодолими, и психически, и физически – примерно разделя 10-те кг., които желае да смъкна на части. По 1-2 кг на седмица, което е безусловно постижимо и реалистично и мисълта да смъкна 1 кг. тази седмица към този момент не наподобява толкоз невероятна, нали? Сега е моментът да предприемем и останалите „ дребни крачки “, с цел да се реализира тази цел – да вземем за пример да се пие повече вода и да увеличим приема на пресни зеленчуци, за сметка на въглехидратите. И в случай че човек съблюдава тези „ дребни крачки “ до края на седмицата най-вероятно ще е постигнал задачата: 1-2 кг. по-малко.

Следващата седмица може и да не смъкна 2 кг., само че това също е добре! И не би трябвало да се демотивира. Щом не е качил, а задържаш постигнатото, това също е достижение, което би трябвало да го радва!

Това, което се пробвам да кажа е да не се отчайваме, депресираме и демотивираме, фиксирайки се на крайната цел да свалим непотребните 10-20 кг. и да се отхвърляме, единствено тъй като задачата ни се коства толкоз надалеч. А да вземем решението да създадем първата дребна крачка, след това още една дребна крачка… след това още една. И тези крачки ще ни отведат до крайната цел. Не се тревожете за огромната цел, а се фокусирайте върху дребните крачки!

- Много хора желаят бързо, в къс период да влязат във форма. До какво води това? Какви може да са следствията?

- Бързото и рисково събаряне на килограми е неверен метод. Обикновено едни непотребни килограми са последица на дълго и дълготрайно нездравословно хранене, преяждане, приемане на нездравословни храни. Т.е в този вреден тип индивидът е “инвестирал” години неверни решения и действия. Как тогава този дълъг и неверно извървян път да се оправи за няколко дни и седмици?! Този безумен блян към бързи решения води до съществени неточности:
фрапантно гладуване- което с изключение на всички други нездравословни резултати води до закъснение на метаболизма изключване на цели групи макронутриенти от храната си- постоянно резултатът е трупане на нови килограми фрапантни физически натоварвания, които, в случай че нямаме подготовка и проект за осъществяване, могат да доведат до тежки последствия. Ето за какво човек би трябвало да възнамерява пътя към мечтаната цел. Да го направи с разсъдък, с добра мотивация и с готовност мечтаният резултат да остане дълготраен.
- Кои са рисковете от използването на някои известни диети?

Те са разнообразни при другите фрапантни диети:
Гладуване Драстичното понижаване на дневния банкет на калории разумно води до намаляване, само че може да докара със себе си и загуба на мускулна маса и да аргументи съществени опасности за здравето. Най – безобидната демонстрация на страничните резултати от нездравословните диети, е бързо завръщане на изгубените килограми.
Бързото и фрапантно понижаване на калориите (гладуването) предизвика тялото да влезе в предпазен режим на работа. Поради неналичието на задоволително сила, която би трябвало да се набави посредством храна, организмът забавя виталните си процеси, в това число и метаболизма. Това е причина за по-голямо струпване на мазнини в организма, което от своя страна усилва риска от по този начин наречения метаболитен синдром и диабет вид 2.
Диети с високо наличие на протеини
Високопротеиновите диети, са известни способи за намаляване без апетит. Те обаче могат да донесат повече опасности, в сравнение с изгоди за здравето. Това се дължи на огромното количество погълнати протеини. Аминокиселините, до които се разграждат протеините, отделят азот. Големите количества обособен азот в организма се свързва с течностите и водата в тялото, като по този метод ви слага в риск от дехидратация.
Кетогенна диета
При кетогенната диета въглехидратите са мощно рестриктирани. Акцентът в тази диета е върху протеините и мазнините. Когато намалите фрапантно въглехидратите в храненето, това може да ограничи доста и приема на вода, защото с изключение на изпитите чаши, вода се приема и посредством плодовете и зеленчуците. При мощно стеснен банкет на плодове и зеленчуци равнището на течностите в тялото може да спадне, изключително в лятната горещина. Ето за какво преди да пристъпим към някоя диета, би трябвало да се консултираме със специалистил Преди това да създадем задълбочени медицински проучвания. Нека не забравяме, че няма универсална диета. Диетата би трябвало да е самостоятелна, съобразена с нашето здраве и метод на живот. И да ни бъде прелестно да я съблюдаваме.

- Как се комбинират диетите с летните болести, вируси, летните ангини, стомашни разстройства и т.н? Какво би трябвало да се направи при положение, че сме почнали диета или просто хранителен режив и ни сполети някое от гореизброените неразположения?

- Самите летни болести изискват специфичен хранителен режим.На първо място да предотваратим обезводняването.

Да осигурим нужният покой на стомашно чревния тракт. В случай, че имаме разстройство предлагам най-малко 6 часа да бъдем единствено на чай. Ако сме на режим да съобразим че месото, млечните артикули, плодовете могат да задълбочат недоволствата и да доведат до съществени затруднения. По лека храна- сухар с чай, бульон, препечена ябълка, варен ориз, задушени моркови.И наложително консултация с доктор.



- Д-р Господинова, ковид-19 не си е отишйл, факт. Намалял е, само че го има. Какво ще посъветвате хората, по какъв начин да подсилят имунната си система и да не се отпускат?

- Да се хранят уравновесено. Да не изключват главните макронутриенти от храната си. Да одобряват зеленчуци, плодове, билкови чайове.

- Сега излезе нова международна мода „ маймунска шарка “. Колко е рискова този тип шарка за органите на индивида, какви са следствията и какви храни не би трябвало изрично да се употребяват при положение на заразяване? Знам, че има такива противопоказани храни освен това заболяване.



- Маймунската шарка е вирусно заболяване, което следва логиката и времевия път на вирусните инфекции.

В острия интервал могат да се лимитират следните храни:

Млечни артикули

Всички млечни артикули би трябвало да се лимитират в острия етап, като сирена, всички типове мляко, сладолед и т. н. Това се постанова, тъй като потреблението им може да направи кожата по-мазна.

Пикантни и пържени храни и меса

Те са цялостни с консерванти, прекалено много мазнини и алергени, което може единствено да утежни положението, защото усилват възпалението, също така имат ниска хранителна стойност, а болният човек би трябвало да укрепи оптимално защитните функционалности на организма.

Солени храни

Ядки

Ядки като орехи, фъстъци даже някои черупкови плодове са богати на аминокиселина, наречена аргинин. Нейната консумация може да утежни положението на болния и да забави оздравителния развой.

Цитрусови плодове

Добре е да се заобикаля потреблението на портокали, лимони, мандарини и грейпфрути. Това може да ускори сърбежите по кожата или да усили дискомфорта в устната празнина, в случай че болният има там лезии.

Кафе и шоколад

Трябва да се заобикаля потреблението на кафе, шоколад и храни съдържащи какао. Това в допълнение ще раздразни кожните лезии и ще увеличи неразположението.



- Какво ще посъветвате дамите и господата, които ни четат в този миг – по какъв начин да се храним това лято?

- Балансирано, с приятни, ненатоварващи храни. Без невъздържание с нездравословни, изкушаващи храни

- Водата! Вие постоянно доста държите на водата целогодишно, само че изключително през летния интервал. Защо сте подобен почитател на водата?

Водата е извънредно потребна. Аз предлагам да се пият най-малко 2.500мл дневно

Ползите от приема на вода са доста. Ускорява метаболизма. Повишава настроението и равнищата на сила
Борба със напрежението дехидратацията способства за повишение равнищата на напрежението. Подобрява физическата интензивност Подобрява здравето и хубостта на кожата Подобрява храносмилането способства за здравето на бъбреците
- И в края на нашето изявление – вашите типичен ТРИ думи за край!

- Нека и през лятото да бъдем осведомени, стимулирани и непрекъснати в пътя ни към нашето здраве. И да бъдем щастливи!

Интервю на Оля Ал-Ахмед




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР