Д-р.Веселка Христамян е магистър по дентална медицина, магистър по медицина,

...
Д-р.Веселка Христамян е магистър по дентална медицина, магистър по медицина,
Коментари Харесай

Мръсният въздух отключва поне пет заболявания

Д-р.Веселка Христамян е магистър по дентална медицина, магистър по медицина, магистър по здравен мениджмънт и по приложна логика на психиката. Специалист по орална хирургия и по лицево-челюстна хирургия. Работи в катедра и клиника по лицево-челюстна хирургия  в  УМБАЛ “Св. Георги ”, учител е в МУ - Пловдив.

В интервала 2013-2014 година доктор Христамян специализира диагностика и лекуване на атипична лицева болежка при проф. Дженкинс в Кеймбридж, Англия, и имплантологично възобновяване - SKY fast & fixed - bredent medical GmbH при проф. Вайс в Улм, Германия. Диагностицира и лекува пациенти с новообразувания в лицевата област. Има дейна гражданска позиция по един от най-наболелите проблеми на град Пловдив, а точно чистотата на атмосферния въздух.

- Д-р Христамян, тематиката за чистотата на въздуха като че ли сплоти жителите. Как си обяснявате сходна интензивност?

-Чистият въздух е идея за всички. Но освен идея - това е отношение към правото ни на здравословен живот. Затова като жител, като човек, живеещ в един от известните европейски градове, желая да споделя това, което мисля. Влошеното качество на въздуха през днешния ден е бомба със закъснител. То ще докара до съществени проблеми в недалечно бъдеще. Проблемът касае болесттите не са единствено на една избрана система. Той въздейства съвсем на всички функционалности на човешкия организъм. Искаме здрава работоспособна нация. Искаме да отглеждаме здрави деца. Нека да им дадем късмет за здравословна среда!

- Доколко казусът е сериозен от чисто здравна позиция?-

-Много е сериозен! Действително влошеното качество на атмосферния въздух - особено  превишаване на нормата на замърсяване от някои форми на  битовото отопление, от отработени газове, от фини прахови частици - водят в доста случаи до повишение на избран тип заболеваемост. В всеобщо тиражирани медийни и от научни изявления излиза наяве, че пет болести се  отключват и задействат при наддопустими стойности на замърсяване на въздуха. Най-фрапиращи повишения имат острите респираторни болести. Наблюдава се нарастване на % на хроничната обструктивна белодробна болест, на онкологичните болести на дихателната система. Индиректно това въздейства на сърдечносъдовата система и заплахата от исхемична болест, а също по този начин мръсният въздух покачва предразположението на индивида към инсулт.

- Какво споделят учените от Европа за положението на въздуха на континента като цяло?

-Европейската и международната статистика са не по-малко тревожни. Вижте отчета на ЕАОС за 2017 година Вижте и отчетите на Световната здравна организация в последните години. Учените удостоверяват данните за завишаване на тези пет съществени болести, които са в директна връзка с качеството на атмосферния въздух. Много забавни данни се оповестени в интервала от 2014 до 2016 година. Оповестени са изследвания, в които се намира директна корелация сред качеството на атмосферния въздух и такива болести като тревожното безпокойствие, аутизма, диабета и даже затлъстяването при децата. В отчета на Американската асоциация на лекарите се споделя, че влошеното качество на атмосферния въздух въздейства върху диабета, бъбречни и психологичните болести. Друго изследване, подкрепено от НАСА през 2017 година, стига до изводите, че 44 739 от новите случаи на бъбречна непълнота и други бъбречни проблеми също са свързани с качеството на атмосферния въздух. Паралелно са направени изследвания върху 3000 деца с наднормено тегло. Учените свързват и този лавинообразен проблем на актуалния живот с покачването на избрани параметри на нездравословни субстанции и на някои химически съединения в атмосферата.

Шведи в свое изследване от 2017 година настояват, че смогът е обвързван непосредствено с повишение на тревогата и безпокойството у индивида. Това е един психо-физиологичен феномен, който е обвързван и с смяна на физиологичните параметри на кръвоснабдяването на централната нервна система. Предполагам, че изявленията по тематиката за качеството на въздуха и здравето ни ще нарастват прогресивно и отсега нататък.

- Традиционно свързваме казуса с белодробните заболявания. Какво споделя статистиката за тях?

-Проучване на Европейската асоциация по белодробни болести несъмнено свързва тези заболявания с нарушеното качество на въздуха. Потвърждава го и докладът на Европейската Агенция по запазване на околната среда. За времето от 2012 до 2016 година се следи наклонност на завишаване на белодробните болести. През 2013 година са регистрирани 400 000 потърпевши, през 2014/2015-а те към този момент са били 413 000. През 2016 година статистиката за Европа е близо 420 000 души. България не остава настрана от тези песимистични прогнози - и у нас се следи едно повишаване на болесттите. В страната ни 50 души дневно умират от проблеми и затруднения, свързани с качеството на въздуха. За 2014 година това са общо 13 700 души, а за 2016 година - 18 200. И това в случай че не са тревожни числа!

- Доколко е значима предварителната защита и може ли да приказваме за такава у нас?

-Чела съм доста изявления от разнообразни европейски и международни организации, които сигнализират за казуса. Последно прочетох и мненията на изпълнителния шеф на ЕАОС - Ханс Брюнникс, и на Кармену Вела - комисар по въпросите на околната среда на Европейски Съюз. Официалните данни на Световната здравна организация са, че 9 милиона души на година умират в света от  болести, свързани с влошеното качество на атмосферния въздух. 92% от хората са от страни - също като нашата, които са с ниска или нулева предварителна защита спрямо  параметрите на атмосферния въздух.

Проблемът е, че това, което лекуваме ние, лекарите, е следствието. Затова е значимо да обърнем внимание върху етиологията, т. е. повода на  болестта. Срещата на Европейско ниво в Гьотеборг за Конвенцията за възстановяване на качеството на въздуха оформи критериите и 5-степенната канара за равнища на замърсяване. В Европа (Щутгарт) от 2011 година е въведен показател за качеството на атмосферния въздух - IQA. Стъпки за предварителна защита със важен за човешкото здраве резултат.

- Коя химическа съставна част в нечистия въздух е най-опасна за здравето ни?

- Данните демонстрират, че най-големият замърсител е битовото отопление. Втори по значителност са отработените газове от колите. Вредните химически субстанции са азотен, серен диоксид, неметанови летливи органични съединения, амоняк, метан и други. Не би трябвало да се не помни и ролята на концентрацията на озона като прекурсор. Само че най-опасно в действителност е замърсяването на въздуха, получено от комплексното им деяние. Този извод се удостоверява и от проучванията на проф  К. Кръстев, националния съветник по пулмология и фтизиатрия и проф. Тодор Попов, народен съветник по клинична алергология.   

Сами по себе си ФПЧ с размери 10 или 2,5 азотен диоксид (NO2), серен диоксид SO2) и партерен озон (O3) са потвърдените най-чести замърсители. Но ФПЧ 2,5 или ФПЧ1 (ултра фини) в композиция с високите стойности на азотен и серен диоксид е рискова - това са така наречен вкиселяващи субстанции, които  образуват обвивка към фината прахова парченце. Влизат непосредствено в кръвопотока, оттова въздействат върху функционалността на другите системи в човешкото тяло. Неслучайно в международен мащаб при повишение на замърсяването на въздуха регистрират повишаване на заболеваемост и на други системи - с изключение на дихателната и сърдечносъдовата. Отделно в една от  изявленията си проф. Попов сигнализира за друга наклонност: връзката на качеството на атмосферния въздух и алергените, които съществуват в околната среда. Запрашеността и високата централизация на отработени газове покачват опцията един естествено действителен алерген да стане нападателен. Това значи да прояви в пъти повече своя клинично важен капацитет. По този метод се покачват освен честотата, само че и тежестта на алергичните пристъпи на хората. В доклада на НЦОЗА и НСИ  за 2015 година се споделя, че в Пловдивска област индикаторът “Заболеваемост и болестност ” за астматични положения е повишен. А този индикатор за лица под 16-годишна възраст е 29 %. Цитирам: " Водещо място в структурата на болесттите при деца от 1 до 7 години заема бронхиалната астма ”.

Единственият излаз от това състояние е към нас да има повече зеленина и да не позволяваме замърсяването на въздуха над пределните правила. Да има съответен, действителен надзор върху типовете замърсители на въздуха. Ежедневен!

Затова като доктор моля - дано дружно се включим и помогнем на нашия град. Всички дружно можем да го реализираме, показахме самодейност. Да бъдем хора, съдействали (всеки един от нас) за чистия въздух в града. Надявам се оттук насетне в идващите месеци, а и през идващия отоплителен сезон да можем да кажем - в Пловдив се диша в действителност добре! Пловдив обезпечи здравословна градска среда и бъдеще на хората!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР