Д-р Петър Берон е известен политик, учен зоолог и биоспелеолог,

...
Д-р Петър Берон е известен политик, учен зоолог и биоспелеолог,
Коментари Харесай

Д-р Петър Берон: И истинските мутри ще цъфнат в парламента, ...

Д-р Петър Берон е прочут политик, академик зоолог и биоспелеолог, изследвал 700 пещери. Той е изобретател на нови скотски типове. Дългогодишен шеф на Националния природонаучен музей, най-стария в България, учреден през 1889 г.Секретар е на Съюз на демократичните сили през 1989-1990 година Председател на Националния координационен съвет на Съюз на демократичните сили. Подписва новата Конституция на Република България. Напуска Съюз на демократичните сили през 1991 г.Депутат в VII Велико национално заседание, зам.-председател на 40-ото Народно събрание. Кандидат-президент през 2001 и 2006 г.Председател на Съюза на патриотичните сили „ Защита”.Ръководител и участник в експедиции в над 90 страни. Автор на над 30 книги, измежду които поредицата „ С Петър Берон по света”. Д-р Берон носи името на видния ни възрожденец и създател на Рибния буквар Петър Хаджи Берович - брат на прародител му

В днешния парламент има хора, които напълно не са супердевствени - Манолова и Дончева преди бяха остриетата на Българска социалистическа партия

Щом за 30 години сме минали през леви, десни и гневни, до днешната композиция в Народно събрание, значи всичко можем да изтърпим

Искат да трансформират Изборния кодекс. Знаем по какъв начин се гласоподава в Турция и нищо чудно на следващия ден да забележим Движение за права и свободи със 100 депутати

Рано е да отписвате Борисов, много ще би трябвало да се потрудят бъдещите вождове, та на следващия ден Ердоган да каже „ моят другар Тошко”

- Д-р Берон, възприемате ли този парламент като цирк, каквито квалификации се появиха? Прилича ли Ви на Великото национално заседание по еуфоричност?

- За цирк и дума да не става, почитам хората от цирка - те са доста смели и вършат неща, които другите не могат. В 45-ото Народно събрание казусът не е подобен. А що се отнася до Великото Народно заседание, то е несравнимо с нищо, ставало оттогава до ден сегашен. То беше гърмеж, нужен на нашето общество. Сред тия 400 души, които бяхме там, едни от най-видните фигури на времето - поети, музиканти, драматурзи, артисти, адвокати. Тогава в Народното събрание имаше две страни - нашите, сините, и алените, като сред „ нашите” имаше много доста някогашни и сегашни членове на Българска комунистическа партия, които си върнаха книжките много по-късно.

В днешния парламент има хора, които напълно не са супердевствени. Спомням си Мая Манолова и Татяна Дончева от 40-ото Народно събрание, където бяха остриетата на Българска социалистическа партия. Сега отново са остриета, единствено че се афишират за представители на народа. А не одобрявам някой да се афишира за представител на народа, изключително когато едвам си допълзял 4-те %, с цел да влезеш в Народното събрание.

Сега депутатите би трябвало да предложат своите по-добри разновидности за ръководство от тези на ГЕРБ, да предложат по-качествени и опитни министри от тези на ГЕРБ, хора, познати в Европа. Ако не сме избрали тези хора, с цел да стане животът ни по-добър, защо ги ручахме жабетата?

- Ще успее ли този парламент да излъчи кабинет?

- Предложеният от ГЕРБ кабинет нямаше късмет да бъде признат, даже да беше формиран от най-големите корифеи на международната просвета и политика.

За партията на Трифонов, която следва в парламентарната рулетка, не мога да кажа нищо поради дълбокото им безмълвие.

Всеки може да сформира кабинет. У нас от футбол и политика схващат всички. Впрочем какъвто ни е футболът, такава ни е и политиката. След като за 30 години сме минали през какви ли не държавни управления, и леви, и десни, и гневни, до днешната композиция в Народно събрание, значи всичко можем да изтърпим.

- Изпълни ли се апелът „ Мутри вън!”?

- Някои от мутрите са вън - единият в Белград, другият - в Дубай, само че може на следващия ден да цъфнат в Народното събрание, да станат депутати и да ни учат по какъв начин да живеем, макар 19-те си обвинявания. Дружинката на мутрата от Дубай получи 3.2 % от гласовете и съвсем влезе в Народното събрание. Далеч не сме изсърбали всичко, каквото сме дробили. Може да се окаже, че на дъното на тенджерата има още изненади.

- Като ръководител на Патриотичния съюз „ Защита” имате ли пояснение за какво патриотите не влязоха в този парламент?

- Ние сме компактно с Вътрешна македонска революционна организация, имаме съвпадане на цели и политики. Взеха много от нашите хора в листите, само че на по-задни позиции. Казаха ми на смешка: Ще останеш за изборите наесен!

Не влязоха в Народното събрание, очевидно не са доизчислили тактиката, уповавам се да се поправят за идващите избори, които няма да са след доста време.

- Лош вид ли са още едни избори?

- Нови избори са неприятен вид, тъй като резултатът надали ще бъде доста по-добър, а ще би трябвало да ги платим с нови стотина милиона. Няма гаранция, че нещо по-свястно ще пристигна, само че може би изборите ще станат неизбежни, дали през юли, дали през октомври две в едно.

Искат да трансформират Изборния кодекс. Вероятно Движение за права и свободи ще бъдат доста щастливи от обстоятелството, че в Турция ще се отворят повече изборни секции. Знаем по какъв начин се гласоподава там и нищо чудно на следващия ден да забележим Движение за права и свободи със 100 депутати.

Добре е на българите на открито да се обезпечи конституционното право на гласоподаване, с цел да се приобщят към България. Но съм надълбоко несъгласен хора с български корени от Анадола, Сан Франциско, Сидни, които не знаят дума български, да вземат решение кой да ръководи страната ни. Така че разпоредбите за гласуването в чужбина би трябвало да се вземат решение доста деликатно.

- Тласка ли ни президентът към президентска република?

- Не знам дали ни тласка, само че предлагането ЦИК да бъде проведена и назначавана напълно от президента, е доста неприятно и няма нищо общо с разпоредбите в демократична страна. По света има президентски републики, само че у нас няма такива обичаи, а и за това е нужна тежка смяна на конституцията.

Т.нар. " партии на смяната " имат общо 92 гласа. Засега към тях се причисляват Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, с цел да са анти-ГЕРБ, само че надали ще го създадат при гласоподаване на смяна в конституцията.

- Вързан в забрадка ли е втори мандат на президента Радев?

- Той ще получи сериозна поддръжка от Българска социалистическа партия, а евентуално и от партиите на Слави и Мая Манолова. Но изходът на президентските избори наесен зависи доста повече от това какъв съперник ще бъде изправен против Радев. Ако доста хора гласоподават и има непокътнат човек против Радев, успеха му по никакъв начин не е вързана в забрадка.

- Как виждате бъдещето на Бойко Борисов?

- Рано е да го отписват. Борисов е човек, на който минаха доста неща през главата. Стана кмет на София без партия, издуха съперниците. Управлява страната 12 години, получи много добър статус в Европа, в Съединени американски щати, в Турция. Навсякъде го знаят и го поддържат. Самият турски президент Ердоган на конгреса на Движение за права и свободи го назова „ моя другар Бойко Борисов”! Доста ще би трябвало да се потрудят вождовете на бъдещото държавно управление, с цел да реализиран тези връзки, та на следващия ден Ердоган да каже „ моя другар Тошко” да вземем за пример.

Не имам вяра Борисов да се изправи против Радев наесен - прекомерно мощно е навикан, на първо място от медиите.

- При тези медийни офанзиви против властта за какво ни подлагат на критика за липса на независимост на словото?

- На 112-о място по независимост на словото ни поставят „ Репортери без граници”, които си получават информацията от оскърбени журналистки и дадени под съд притежатели на медии като Иво Прокопиев. И по този начин изпадаме в класацията след Конго. Не имам вяра в безпристрастността на това нареждане.

Месеци слушаме по какъв начин БНР, което по закон би трябвало да е неутрално, от заран до вечер бълва против държавното управление на ГЕРБ. По-голяма независимост от това не мога да си показва!

Да не забравяме времената преди 1989-а, когато не можеше да гъкнеш по никаква медия.

- Вече 30 години борим корупцията, а се твърди, че сме най-корумпирани в Европейски Съюз. Кога ще спечелим тази борба?

- Изпитвам извънредно омерзение към тези, които злепоставят и ругаят личната си страна и народ. Разни хора по медиите тръбят, че сме най-корумпираната страна. Как се мери коя страна е най-корумпирана? Терминът е Perception for Corruption (усещане за корупция). Питат всякакви хора и те изясняват какъв брой сме корумпирани, макар че няма нито един потвърден случай.

Наши евродепутати, не желая да им изказвам даже имената, събират сътрудници либерасти в Екологичен потенциал на сборище за обругаване на България, издигат апели да не ни се дават пари.

Явно са не запомнили какво е споделил през 1892 година най-достойният български политик - Петко Каравелов, на публицистите, които го питали дали са го били в Черната джамия. " В моята страна не бият ", дал отговор Каравелов, който бил смачкан от пердах в злокобния затвор.

- Може ли нещо да ни сплоти?

- Добра е концепцията депутатите да се върнат в остарялата постройка, над чийто вход написа " Съединението прави силата ". В Народното събрание би трябвало да се спори, само че когато става въпрос за значими решения - като битката с пандемията, бойната подготвеност на армията, повишение на приходите, би трябвало депутатите да са единни. Ето съседите гърци - и там има съпротива, само че по значими въпроси като Македония партиите загърбват разликите в името на националната идея. Нашите политици обаче мъчно преглъщат егото си, а се кълнат в името на България.

Спях до човекоядците в Нова Гвинея

Обиколил съм над 90 страни, но не съм спал по първокласни хотели, а съм живял най-вече из пущинаците, бил съм в доста пещери, пропасти, по високи върхове. Шест месеца бях в Хималаите, три години в Западна Африка. Обикалял съм пешком из Мексико, Китай, Индонезия. И основното - пътувал съм, с цел да донеса нещо в Природонаучния музей, по тази причина той има такива богати сбирки.

Давах парите, изкарани в Африка, с цел да купя експонати за музея, споделя доктор Берон. Първата му огромна експедиция била в тропиците, пет месеца прекарал в Нова Гвинея измежду човекоядци, папуаси. С екипа му изследвали 200 нови пещери. Запознах се с някогашни човекоядци. Като питах някого ял ли е човешко месо, той сочи другия до него, че той е ял. Никой не ме е закачил, спях самичък в джунглите. Бях занесъл пушка, само че я оставях в лагера, да не ми тежи при дългите преходи. А и бамбукът беше толкоз гъст, че в случай че решат да те убият, няма избавление, локалните стрелят съвършено с лъкове, споделя ученият.

Бил е в Хималаите. Месец живял в Махалангур Химал, Планината на огромната маймуна, там, където сякаш се среща Йети. И до момента, на 81, доктор Берон се спуска по въжета, в пропасти, качва се по планини. Не съм се изкушил да остана някъде, споделя световноизвестният академик. Бил е в чужбина с жена си и сина си, приказва четири езика, можел е да остане във всеки почитан институт. Но желал да си бъде българин, да работи за България. На всяка от 30-те му оповестени книги написа: Национален природонаучен музей, Българска академия на науките, София.

Д-р Берон държи да се знае, че е съдействал с нещо за науката зоология. От поредицата “С Петър Берон по света” на издателство “Мабопан” към този момент излязоха три книги - за Нова Гвинея, за Запад-на Африка, неотдавна излезе “На север от Юкатан” за Мексико, Антилите, Съединени американски щати и Канада.

Старият Берон познавал Дарвин и Фарадей

Пазя скъпи съчинения на доктор Петър Берон, брат на моя прародител, по този начин и на неговия по-късен родственик Васил Хаджистоянов Берон, създател на първия български учебник по зоология. Тия книги, писани на пет езика, са издавани в средата на 19. век, по времето на Чарлз Дарвин и Майкъл Фарадей, с които доктор Петър Берон се е познавал.В тях доктор Берон, който прочее е говорел девет езика, подсказва в далечната 1856 година, че може да се предава тон и облик на разстояние посредством земния магнетизъм. Чел е лекции в Лондон пред Кралското сдружение, Британската академия на науките.Разбира се, не разгадавам на престижа на предците си. Помня баснята на Крилов за гъските, които изкрякали на селянина, който ги налагал с пръчка, че техни предшественички са избавили Рим. На заслужилите са им издигнали храм, само че вие не сте свършили нищо, тъй че - хайде в тенджерата! Всеки получава съгласно заслугите, не съгласно прадедите си, безапелационен е днешният доктор Петър Берон, който тачи родовото име.

Пловдивски корен

Пловдив е уязвимост на доктор Берон. Майка му е от известния пловдивски жанр Моллови. Няколко години е преподавал в Пловдивския университет акарология. Бащата на майка му - ген. Владимир Стоянов е бил шеф на Пловдивския гарнизон, а през 1925 година става началник-щаб на Българската войска. При атентата в църквата “Света Неделя” на 16 април 1925 година дядото на доктор Берон по знамение се е отървал със счупена ръка, а 10 негови сътрудници генерали починали. Стоянов чакал в притвора на църквата, когато гръмнала адската машина и това го избавило.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР