Д-р Нели Колева е ръководител на екип Стратегически партньорства в

...
Д-р Нели Колева е ръководител на екип Стратегически партньорства в
Коментари Харесай

Три важни извода и няколко капана за образованието

Д-р Нели Колева е началник на екип " Стратегически партньорства " в " Заедно в час " от 2016 година Заема разнообразни длъжности в екипа по образование и поддръжка на учителите от стартирането на работата на първия випуск през май 2011 година Преди присъединението си към екипа доктор Колева преподава в Universite de Haute Bretagne в Рен, Франция, и Rice University в Хюстън, Съединени американски щати.
От съдружното съглашение сред партиите от новата ръководеща коалиция - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", можем да извадим три доста основни за учебното обучение промени, по които политиците (поне на хартия) имат единодушие. Ако се вкарат и приложат дейно, тези оферти могат да подобрят доста качеството на образованието за учениците в България. Биха помогнали обещаният по-висок дял от Брутният вътрешен продукт за обучение този път да докара до по-добри резултати, а не както до момента - вложенията да се усилват без забележим резултат за учениците. Всяко от предложенията обаче съдържа в себе си и клопки, които могат да опорочат другояче положителните планове на новите ръководещи.
Единен стандарт за качество на образованието
Четирите партии заявяват воля за основаване на обединен стандарт за качество на образованието във всички просветителни стадии и в работата на всички звена в системата на образованието - учители, детски градини и учебни заведения, учебни шефове и техните лидерски екипи, районни ръководства на образованието и други Това е извънредно наложителна стъпка, която, приложена както би трябвало, може да наложи нови правила за работа в системата и по-подходящи критерии за резултатите от нея.

Стандартът за качество ще уточни какъв би трябвало да е продуктът на образованието, по какъв начин се мери той и по какъв начин да стигнем до него. Ще даде рамка за значими аспекти в системата - от какви познания, умения и настройки имат потребност учениците, с цел да съумеят, по какъв начин да ги придобият, кои са сполучливите учители и шефове, по какъв начин наподобяват финалните изпити и други В Нидерландия да вземем за пример рамката за оценка на качеството се концентрира върху пет съставния елемент: обучителни процеси, учебна атмосфера, резултати на учениците, упоритост и успеваемост на системите за следене на напредъка и отговорно разходване на финансов запас.
Реклама
Единният стандарт е късмет за обществото ни да се сплоти към обща визия за съвременно обучение, което приготвя учениците за действителностите и провокациите на XXI век и оказва поддръжка на всеки участник в просветителния развой - възпитаник, преподавател, шеф, родител. Шанс е и за това да сложим всяко дете с неговите потребности, мощни страни и сфери на усъвършенстване в центъра на просветителната система, като обърнем внимание освен на просветителните му резултати, само че и на психическото и физическото му здраве и богатство. Шанс е да подкрепим учителите и учебните лидерски екипи в нелеката задача да ползват най-новите методически и софтуерни похвати, с цел да посрещнат потребностите на всяко дете.

Възможният капан: Разработването на обединен стандарт за качество ще извади нескрито проблеми, които от десетилетия отреждат на българските възпитаници последни места по просветителни достижения, само че които години наред са били замитани под килима. Рискът е още веднъж да не бъдем задоволително амбициозни и, с цел да не се наложи да водим сложни диалози, да не разгадаем тези проблеми напълно и посредством систематичен метод. Сред тях са несъответствуващите образователни стратегии и зрелостни изпити, които окуражават наизустяване, а не критическо мислене. Трябва да обърнем внимание и на неналичието на еластичност и независимост за учителите, както и на незадоволителната им методологична подготовка, която да им разреши да слагат учениците в центъра на просветителния развой и да отговорят на потребностите на всяко дете.
Прозрачен механизъм за отчетност, следене и обществено обявяване на резултатите
Предложението за основаване на транспарантен механизъм за отчетност, следене и обществено обявяване на резултатите в областта на образованието също е значима стъпка в смяната на системата. Тя ще даде опция на обществеността и работещите в образованието да проучват и разискват обективно настоящото положение в сферата, целесъобразността на разходваните запаси и областите, в които има особена потребност от интервенции.

Достъпът до справедливи данни е от основно значение за наблюдаване на напредъка в просветителната сфера. В момента няма единна система за следене на всички основни знаци, което затруднява дълготрайното обмисляне и способства непрозрачността при разходването на обществен запас. Необходимо е да се върви към по-висока отчетност и бистрота за институциите в системата на образованието. Сходни са и рекомендациите на Световната банка и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), които предлагат справедлива и постоянна ревизия на учебните заведения от самостоятелен инспекторат със задължаващи рекомендации, както и въвеждане на добре обезпечено оперативно звено на Министерството на образованието и науката за оценка на успеваемостта на разноските и стратегиите в системата на образованието.
Реклама
Възможният капан: Публичното обявяване на резултатите в областта на образованието би трябвало да се прави деликатно, тъй като, извадени от подтекста, данните могат да доведат до стигматизиране на възпитаници, учебни заведения и цели общности. Класациите вид " Най-добрите учебни заведения след матурите " нанасят повече вреди в сравнение с изгоди за учениците и учителите. Необходимо е да се влагат старания в обяснение на резултатите, както и да се начертават последващи стъпки в отговор на слабите места, които данните са посочили.
По-добра система за асортимент на учители и шефове
Важна точка от съдружното съглашение е и тематиката за квалификацията на педагогическите експерти, както и за критериите за избор на нови учители и шефове. Политическата воля да се усъвършенства системата за асортимент и да се влага в продължаваща поддръжка, която да развива учителите и шефовете във всеки стадий на кариерата им, е добра вест. Учителите са най-важният фактор за триумфа на учениците, а шефовете са тези, които задават посоката на развиване на цялото учебно заведение и неговия екип.

В сегашните състезания за учители и шефове има един главен аршин - формалната подготовка. Наличието на тапия обаче не подсигурява знанията, уменията и настройките, които вършат един преподавател или шеф ефикасен. Необходимо е да се влага в обновен компетентностен профил за заемащите тези длъжности, отразен в нормативната уредба, както и в поддръжка на учебните екипи в подбора на педагогичен експерти. Трябва да се вземат ограничения и във връзка с големия брой напускащи системата нови учители. Според разбор на Световната банка от края на ноември 2021 единствено към 10% от новопостъпилите учители остават трайно в системата на образованието. Липсата на поддръжка при постъпване на работа в учебно заведение, както и на качествена система за кариерно развиване са едни от аргументите за бързата демотивация на педагозите.

Едновременно с това голям обществен запас се разходва в продължаваща подготовка за учители. По данни на МОН от началото на изключителната обстановка, провокирана от COVID-19, в квалификацията на педагогическите експерти са вложени 6 696 041 лева по линия на оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " и националните стратегии. В сумата не се включват средствата, които учебните заведения са вложили от личните си бюджети. Според разбор на Световната банка от 2021 година продължаващата подготовка на педагогическите експерти се прави без явен проект и без съобразеност с настоящите съществени потребности на учителите. Въпреки инвестиции забележителен запас резултатите на учениците, измерени през интернационалното проучване PISA, не се усъвършенстват. Не се наблюдава и резултатът на квалификацията върху просветителните достижения и благосъстоянието на учениците. Затова е извънредно време да се сътвори механизъм, който обвързва разхода за продължаващи образования на учители с краен резултат от работата им.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коронавирус 2 Туризъм 3 Енергетика 1 Коронавирус 2 Промишленост 3 Енергетика 1 Неща 2 Туризъм 3 Енергетика Реклама
Количественото премерване на добавената стойност на учебните заведения, постоянната и справедлива професионална препоръка за учителите и използването на проекти за професионално развиване биха тласнали системата в посока търсене на благоприятни условия за подготовка, които фактически подкрепят израстването на учителите. А не са комфортна форма доближени до учебните заведения обучителни компании със съмнителна експертност да получават огромна част от квалификационните бюджети.

Възможният капан: Да не съберем храброст да се противопоставим на корупционните схеми, посредством които сега някои учебни заведения употребяват средствата за подготовка за екскурзии, почивки и проформа образования. Да престанем да слагаме знак за тъждество сред получен документ и получени познания. И да продължим да не демонстрираме доверие към преценката и компетентността на педагозите, като ги ограничим да преподават единствено по един учебник.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР