Д-р Любомир Канов винаги е приковавал вниманието със своите любопитни

...
Д-р Любомир Канов винаги е приковавал вниманието със своите любопитни
Коментари Харесай

Д-р Любомир Канов: Брадвата никога не стига до тях

Д-р Любомир Канов постоянно е приковавал вниманието със своите любопитни мнения по настоящи и не чак толкоз проблеми за човечеството. Не прави изключение и новото му включване, което отприщи сериозна полемика измежду хората от културата.

"Интересна е интуицията в езика на хората, живели преди нас, преди анестезията към значимите неща в природата и индивида да вземе връх над очевидното. Наричат отсечените дървета “трупи”. Всъщност трупове. Живи същества, които са отсечени от хората, били са отделени от своите корени, обезглавени. Имали са “корони”.

Имали са свое царство, преди да бъдат отсечени, обвързвано с невидими подземни връзки, с невъобразимо комплициран интернет на мицелиумите и микроризите, които сплотяват всички дървета и организми в една всеобща мрежа на шерване на храни, субстанции и информация, за които невежествената секира на индивида даже не подозира ", написа той.

Не съм зелен маниак и разбирам, че в действителност за гората е добре да бъде прочиствана и рационално сечена поради нейното лично здраве. Разбирам и икономическият интерес и възприемам смисъла на думата “ресурс”.

Но намирам клането на едно красиво и крепко дърво, което е расло дълго на независимост, с прелестно право стъбълце, в разцвета на живота си, разлистващо се всяка пролет или пък спотаило върху иглите и раменете си искрящият зимен сняг, за естетически грозно. Дори не знам дали е “справедливо и необходимо”, в действителност.

Знам единствено, че е някакси погрешно и обратно на хубостта на самият живот. Понеже съм преднамерен и евентуално неразобличен расист, не ми е толкоз мъчително за отсечените криви и грозни дървета. А трънките, шипките и бодливите шубраци надали се нуждаят от отбрана. Брадвата в никакъв случай не стига до тях.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР