COVID кризата, инфраструктурни и социални проекти бяха в центъра на

...
COVID кризата, инфраструктурни и социални проекти бяха в центъра на
Коментари Харесай

Заев: Нямаме ни най-малка вина за ситуацията с ветото за ЕС

COVID рецесията, инфраструктурни и обществени планове бяха в центъра на доклада на премиера на република Северна Македония Зоран Заев за първите 100 дни от втория му кабинет. Темата за България откри място в края на половинчасовата му тирада.

Език на омразата се популяризира и в двете страни, съобщи Зоран Заев и прикани както македонци, по този начин и българи да не се поддават на провокации:

„ Това държавно управление, нито нашата страна, нито нашият народ, ние нямаме ни най-малка виновност за тази обстановка. Ние твърдим, че македонската национална еднаквост е просто невероятно да бъде обект на договаряния и че не можем и в никакъв случай няма да се откажем от правото си на самоопределяне, което е обезпечено от Хартата на Организация на обединените нации и всички други интернационалните контракти и конвенции, които са подписани и от Република България “.

Надяваме се вредата, провокирана от неоправданото несъгласие за евроинтеграция на района, да бъде поправена бързо, приключи Заев.

Той съобщи, че в случай че до края на годината президентът Стево Пендаровски не свика лидерска среща за българското несъгласие, както изиска водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, то той самият ще го направи.

Същевременно президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че няма да има полемика нито за македонския език, нито за идентичността, както и за това, че македонците са били българи до 1945 година, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира портала " Плусинфо " и сръбската телевизия РТС.

Пендаровски декларира в изявление за EUObserver, че македонският език е дирек на македонската еднаквост. Той споделя, че не е загадка, че македонският език е бил кодифицирн през 1945 година, само че е реалност, че става дума за характерен език, сходен на българския, само че той не е, нито в миналото е бил български.

За Пендаровски е без съображение изказванието на България, че цялата македонска история до 1945 година е била българска и всичко от десети век до 1945 година е било българско.

" Те споделят, че етническите македонци съществуват, само че една заран през 1944 година са се събудили и са споделили: " Аха, ние сме в действителност етнически македонци, а до през вчерашния ден бяхме етнически българи ", изяснява президентът Пендаровски и прибавя, че това е " безспорна историческа нелепост ".

За българското изказване, че македонският език и еднаквост не са съществували до 2 септември 1944 година и тяхното образуване е част от всеобхватно образуване на обособена небългарска еднаквост за спиране на връзките сред популацията на територията на днешна Северна Македония и България, Пендаровски сподели, че не може да се одобри полемика по този въпрос.

„ Лудост ще е да стартираме полемика за идентичността и езика “, декларира Пендаровски, макар че българските управляващи нееднократно са разгласявали, че никой не слага под въпрос тези тематики.

А македонският артист Драган Спасов- Дац написа намерено писмо до премиера Бойко Борисов, в което назовава България „ пръв съсед “ и приканва за съгласие.

Дуото Дац и Александър извършиха песента „ Корона, довиждане! “, която министър председателят си пусна в едно от излъчванията онлайн във Facebook.

Дац приканва да слушаме тяхното осъществяване на песента „ Целувката на Ана “, която е част от плана „ Любовен паспорт “, сплотяващ песни от всички страни на Балканите.

Премиерът Бойко Борисов отговори на Дац, като написа: „ Ако се инатим, проблемите ще останат. Решението е разговор, взаимност, схващане. За едно по-добро на следващия ден! “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР