"COVID-19 не е причината, а фитилът, запалил новата икономическа криза,

...
"COVID-19 не е причината, а фитилът, запалил новата икономическа криза,
Коментари Харесай

Светозар Гледачев: Честито, икономическата криза дойде!

"COVID-19 не е повода, а фитилът, запалил новата икономическа рецесия, само че няма по какъв начин хората да си стоят по домовете и да имат приходи ", това съобщи един от най-популярните икономисти в България Светозар Гледачев.

"Ще влезем и във финансова рецесия, тъй като централните банки ще стартират да печатат пари, с цел да няма обществени разтърсвания, а тези пари ще донесат инфлация

Иде огромна криза поради COVID-19

Светът върви към нов стадий в развиването си. Има три индустриални революции, тази е четвъртата. Коронавирусът не е инцидентно събитие, аз го одобрявам за закономерно ", добави той.

По думите му и преди коронавирусът да сковава света, се говореше, че огромните стопански системи към този момент усещат неприятните сигнали за рецесия.

"Ако би трябвало да търсим първопричините и за рецесията, и за актуалната обстановка с ковид, те са заровени в несъответствията в международната стопанска система. Китай е международен производител, а Съединени американски щати и Европа - международни потребители.

По мое мнение след тази рецесия светът и сферите на въздействие ще се преразпределят отначало, ще се трансформират разбиранията на международните водачи. И всички ще стигнат до извода, че една страна не може и не би трябвало да е топ производител.

Bloomberg: Наследството на ковид ще промени света за години напред

Ще онагледя с образец до какво води това. Сега всички, целия свят търси маски и защитни средства. Ако те не се произвеждаха единствено в Китай, нямаше да има такива проблеми ", безапелационен е финасистът.

Кой е той?
Светозар Гледачев е един от най-популярните икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, след това ВИИ „ Карл Маркс " - София, става помощник и докторант на Българска академия на науките, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America.

Той е академични учител, частник, съветник и финансист, бил е шеф на банка, два холдинга и на няколко предприятия.

Има лично финансово предаване по Пловдивска социална телевизия и води обществени лекции на тематика "Лични финанси ". Издал е и няколко книги.

Ето какво още сподели Светозар Гледачев в изявление за "Марица ":

- Г-н Гледачев, какви са разновидностите стопански системи като нашата да изплуват от актуалната обстановка? Затворени търговски обекти, съвсем затворени граници, производства в застой поради изчезнали доставки, чиновници по домовете и така нататък
- Ще кажа напълно не на смешка: „ Честито, рецесията пристигна “.

Коронавирусът не е повода, а фитилът, който възпламени нова международна икономическа рецесия. И по всичко проличава, че тя ще е или най-тежката, или една от най-тежките до момента. Не имам вяра някой да излезе изсъхнал от тази обстановка. Всички браншове и сектори ще изпитват усложнения с доставките.

Около Пловдив да вземем за пример се намират доста фабрики за авточасти. В обикновено време в огромните автомобилни концерни една кола се сглобява за броени минути. Само че има над 10 000 детайла и в случай че не пристигна един, пропада цялата индустриална верига. А тези елементи идват от Китай, България, от още трийсет места, все някой ще закъснее.

Цялата стопанска система ще забави ход, само че няма да спре напълно. Ще зациклят и доходи, и приходи, и производители, и вноски към банки ​- всичко ще се забави. Няма по какъв начин хората да си стоят по домовете и да имат приходи. След това евентуално ще влезем и във финансова рецесия, тъй като централните банки ще стартират да печатат пари, с цел да няма обществени разтърсвания, а тези пари ще донесат инфлация.

Така кръгът се затваря. Спомнете си Голямата меланхолия и по какъв начин след нея светът излезе радикално друг - изменен метод на произвеждане, изменен метод на разпределение на богатствата, всичко.

Има една успокояваща мантра, че рецесията е предизвикателство и опция за едни, само че за момента ситуацията наподобява напълно тъмно.

Не е. България в действителност е в релативно положително състояние по няколко аргументи. Първо сме в Европейски Съюз. Страни като Македония, Сърбия, Украйна, които не са членове на Европейски Съюз, ще пострадат доста повече от нас.

Имаме и релативно конкурентна стопанска система - предприятията ни са добре позиционирани в Западна Европа. Даже можем и да спечелим в тази обстановка, тъй като част от производствата в Китай стартират да се трансферират към други страни. А България и Румъния са с ниска себестойност на труда. Но сигурно няма да е елементарно. Има затворени и замразени бизнеси, ще има и банкрути.

Най-ударен ще е туризмът, а той е значим за България. Ето ви и различен позитив - българският бизнес е доста еластичен и елементарно пригодим поради дребния си мащаб. Текстилна фабрика доста бързо може да си пренастрои машините и да стартира да шие вместо мъжки панталони - маски и защитни дрехи.

Докато една голяма фабрика с хиляди служащи в чужбина мъчно би могла да работи бързо. Смятам, че бизнесът ще си извади поучения и ще налучка вярната в бъдеще посока.

- Каква може да бъде поуката от едно затворено дружество? Тук не става въпрос за неприятен мениджмънт или неконкурентен артикул, а за форсмажор.
- Светът върви към нов стадий в развиването си. Има три индустриални революции, тази е четвъртата. От години се приказва за нея, само че измененията по принцип стават единствено по време на войни, рецесии, разтърсвания. И тази рецесия ще направи тъкмо това - индустриална гражданска война.

- Компютрите и технологиите ще навлязат на всички места
- Ето - учениците учат отдалечено, чиновници работят от вкъщи си. Между другото, откакто отмине епидемията, доста работодатели ще продължат тази процедура, с цел да съкратят разноските си. Бизнесът ще разбере нещо доста значимо - че роботите не боледуват, и по този начин ще стартира роботизация и автоматизация на производството със размах.

Ще стане кристално ясно за работодателите, че е по-изгодно да купят пет робота, вместо да наемат 50 души. Защото първите работят 365 дни в годината, не употребяват болничен и отпуск, не стачкуват и не упорстват за високи заплати.

- Откъде бизнесът ще извади пари, с цел да автоматизира производството си, в случай че ще търпи загуби дълго време?
- Новите технологии са тук, те съществуват, само че нямаше мотив и причина да се прибегне до тях. Как ще уволниш хиляда​ души и ще сложиш роботи на тяхно място, без това да донесе обществено напрежение.

- А работната мощ кой ще я храни, в случай че това се случи?
- Добър въпрос. Общият отговор е, че и тя би трябвало да се приспособи към новите условия. Иначе има разновидности, към този момент тествани в други страни, само че не доста сполучливи, като обезпечен базисен приход - дават ти пари, нещо като пенсия, на всички поравно.

Но има и нещо друго. Коронавирусът не е инцидентно събитие, аз го одобрявам за закономерно. Спомнете си към Нова година стачките във Франция, хората желаеха по-високи приходи. В Гърция трудещите се упорстваха непрестанно за обществени богатства и излизаха по улиците да скандират и да се борят за правата си.

Сега такова нещо на никого няма да мине през акъла, още повече че има забрани за събиране на доста хора на едно място. И всичките тези промени - подмяната на хора с роботи, ще станат действителни, без да има опозиция от обществото. Така светът ще влезе в нова ера.

- Как днешната обстановка ще промени света?
- Сега всички схващат, че диспропорциите в света и международната стопанска система не могат да се крият постоянно. Както реката подкопава брега доста време, по този начин диспропорциите подкопаваха стопанските системи и единствено последната вълна срутва целия бряг. По мое мнение коронавирусът изобщо не е толкоз рисков, само че ще послужи като опрощение на всички политици, че той е провокирал огромната рецесията.

Каквато и рецесия да имаше тази година, политиците, които са популисти до един, щяха да паднат от власт. Начело с Тръмп. Коронавирусът е тяхното опрощение като форсмажорно събитие. Но хората не би трябвало да се плашат. След всяка рецесия обществото отива на по-висок стадий в развиването си.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР