© Leah Millis Особено настойчиво легитимираме фенщината и профанщината. Още

...
© Leah Millis Особено настойчиво легитимираме фенщината и профанщината. Още
Коментари Харесай

Мнения Daily - Facebook създаде илюзията, че знаем всичко

© Leah Millis Особено упорито легитимираме фенщината и профанщината. Още по тематиката
Мнения Daily - Вторичната грандомания на Третия Рим

И още: Подплашен народец се ръководи лесно; Тумор ли е Орбан
11 апр 2018
Мнения Daily - Орбан е най-голямото предизвикателство за Европейски Съюз в този момент

И още: Дебатът към Юлия Кръстева мълчешком стартира да оправдава някогашните спецслужби; Проучванията на публичното мнение станаха агитационен инструмент
10 апр 2018 Дънинг, Крюгер и сие.

Фейсбук сътвори илюзията, че знаем всичко

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

Два дни подред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи онлайн по какъв начин " раздират " с въпроси създателя на Facebook.
Различни данни от последните години демонстрират, че в България над половината от дейното население има профили във Facebook, от което следва, че всички тези хора вероятно оставят задоволително информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови чиновници и машини) знае за българите?

Българска национална телевизия цитира отговор от Facebook на свое питане, съгласно който 35 718 българи са наранени от " приключването " на информация към английската компания Cambridge Analytica. В целия Европейски Съюз наранени са 2,7 милиона консуматори, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били употребявани от компанията в американската предизборна акция. България даже не е капка, а единствено капчица в това море. И се засегнахме, че не сме наранени от този скандал.

Иначе в българоезичното пространство на обществената мрежа е доста забавно. В страна, където неналичието на квалифицирани фрагменти е главен проблем, постоянно се намират задоволително " квалифицирани " хора по всеки въпрос. В последните дни сме специалисти по екстрадициите, интернационалното право и търговията с ембаргови страни. Българинът Желяз Андреев чака решение на съда по искане на Съединени американски щати да бъде екстрадиран по отношение на следствие на прокуратурата в Маями за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия.

Само преди месец цялата " експертиза " на българската Фейсбук-общност бе ориентирана към неизбежната защита. Д-р Иван Димитров беше воин, който, с риск за фамилията си, е бил заставен да стреля по апаш. После обстоятелствата се оказаха по-различни, само че " специалистите " към този момент бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че обстоятелствата не можеха да ги спрат. Инерцията им разреши да уловят в придвижване случая " Скрипал " и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации.

Отдавна не са правилни думите, че всеки българин схваща от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде опция да забележим, че полето на познанията е безгранично.

Марк Зукърбърг сигурно би се впечатлил от това високо ниво на експертиза по най-различни въпроси. Но вероятно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкоз знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са доста учени, хем са доста наивни. Хем са рационални, хем са суеверни.

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг сътвори илюзията, че всички отзиви са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от голяма важност дали разполагаш с обстоятелства, задоволително е да имаш фенове; че нищо не е истина, тъй като всичко може да бъде истина. Това, несъмнено, не е български патент. Тук обаче сме изключително настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и посредством обичайните медии, и посредством обществените изявления на някои политици.

------------------- Трябва да се абстрахираме от стандарта какво е " война ".

Конфликти с ниска активност

Защо е рано да приказваме за трета международна

От коментар на Даниел Миладинов за " Клуб Z "

Фотограф: Handout
Докато международните войни от предишния век, а даже и седемгодишната война, считана от някои историци за Първата международна война в човешката история, са чисто стандартни военни спорове, хипотетичната трета международна война няма по какъв начин да е такава. Обхватът на военните дейности в сегашното се разгръща доста оттатък бомбардировките и пехотната атака. Войната е във всяка страна, във всеки град, всяка къща, на всеки екран... Война за всеки един човешки живот. Психологично-интелектуална война, целяща да повлияе на публичното въодушевление.

Нужно е да се абстрахираме от обособения стандарт, натрапен в думата " война ", с цел да разберем какво в действителност би представлявала една трета международна. Това разбиране се преплита с концепцията на студената война, която не е производна от световен въоръжен спор, както е било през XX век. Всичко изброено и казано дотук води към световен спор, въпреки и да не е подбудено от подобен, а таман от неналичието на подобен. Информационните и прокси войни предшестват този спор. Определеното статукво от XX век е съвсем изтрито и се следи наклонност към преначертаването на някои граници в света, рокади в позициите на разнообразни играчи на международната сцена и потушаването на отдавнашни районни спорове.

Войните в Украйна, Сирия, Йемен, Либия и така нататък отлично илюстрират това, за което приказваме. Виждаме преначертаването на зоните на въздействие из света и тяхното дестабилизиране, респективно стабилизиране. Подобни местни войни дават неповторимата опция на полюсни страни да си съперничат, без да влизат в директен спор. Това, несъмнено, не изключва риска от световен спор, само че сигурно го редуцира. Тези зони са сцена за използването на нови и даже неизползвани до момента оръжия от страна на воюващите. Една местна война като тази в Сирия даде плацдарм за потреблението на новите китайски стелтове, съветски стратегически бомбардировачи, каспийския съветски боен флот и така нататък Локалните войни са нужда за оръжейните комплекси за облага, а за държавните ръководства те носят геостратегически изгоди.

Защо е рано да приказваме за трета международна война? Войната в Сирия се считаше за евентуалното отечество на идващия световен спор. От началото ѝ изминаха седем години и тя към момента остава в границите на сирийската страна. Докато пиша тези редове, отвред ме заливат вести, че в идващите часове Военноморски сили на Съединени американски щати, ситуирани в акваторията на Средиземно море, ще подхващат масирана атака против сирийските държавни сили. Същевременно Москва споделя, че ще смъква всяка една ракета, ориентирана към Сирия, а също и ще отвърне на огъня. И всичко това е доста притеснително, само че дано не забравяме, че напролет на 2017 година Тръмп разпореди изстрелването на близо 60 ракети, ориентирани против бази на държавните сили. В момента обстановката е по-различна, само че ми се коства, че разликата не е задоволителна, с цел да породи световен спор, а по-скоро да разпали отначало сирийската война, която някои хора безгрижно оповестиха за " завършила ".

-------- Как да създадем по този начин, че празнуването да не е толкоз скучно.

В сянката на " Балкантурист "

В БГ-туризма мъчно виреят нежни души

От коментар на проф. Ивайло Дичев за " Дойче Веле "

Фотограф: Bulfoto
Вече няма град и по-амбициозно село без някакъв хранителен празник - ден на боба, чушката, ориза, райската ябълка, сланината, чевермето, сливата, баницата. Разцвет бележат и тържествата, комеморациите, шествията, честванията, зарите-проверки. Те към този момент от дълго време са надскочили кръглите дати и непрестанно се сгъстяват в културните календари на общините.

Дори най-традиционните религиозни празници като че ли имат наклонността да се разрастват: тв приемникът от сутринта ни припомня какъв ярък ден е през днешния ден, кой светец да почитаме и какво да сготвим; загряват ни с митове на тайнствен музикален декор. Отбелязваме и астрономически дати като равноденствието и слънцестоенето, най-често с музика измежду природата. Не пропущаме вносни празници като Хелоуин, а неотдавна и лова на шоколадови яйца, организиран за децата.

В това развиване виждаме от една страна наследството на туристическия мениджмънт от социализма. В този бизнес през днешния ден мъчно виреят нежни, култивирани души, по тази причина евентуално промишлеността безжалостно експлоатира ресурса, създаден при Живков. Стандартизирани, индустриално създавани носии, цървули, пластмасови чушки; мешана скара с шопска салата и, несъмнено, кукери по всевъзможен мотив и във всяко кътче на страната. Къщи в жанр " Стария Пловдив " ; нестинари, научили в ускорени периоди античната традиция; кон, поп, петел, гайда, ножка.

Забележителното е, че конкуренцията не поражда многообразие, а таман в противен случай. Всички натъртват на това, което върви - на правилото " от всичко по доста и постоянно ". Към розите се прикачат траки, към траките – кукери, към кукерите – вино, към виното - фолклорен фестивал и така нататък.

Има и нови атракции. Историческите възстановки станаха неразделна част от всеки празник – от оповестяването на Априлското въстание минаха към Средновековието, Балканските войни и тракийските ритуали, от борби – към всекидневния обичай и неолитна кухня. Тази година имаше възстановка на самоубийството на Ангел Кънчев в Русе, а един кмет си навлече националния яд, тъй като направи плашило с обесения Левски. Възстановките се разрастват освен времеви, само че и като фон. Все отново страната беше осеяна с бутафорни замъци - отново по европейски стратегии.

През последните години като че ли сме добили конвенционален инстикт: идват почивни дни и би трябвало да се върви някъде. И къде, къде – ами тук чудодейна икона, там медийна звезда ще готви на площада, а пък единствено на 100 километра можем да гледаме самодиви и щерка ни да се снима със самодивски костюм. Празниците се множат, тъй като сме приведени в придвижване.

Как да променим нещата по този начин, че празнуването да не е толкоз еднообразно и скучно? Вероятно би трябвало последователно да научим публиката да цени неповторимите неща. Да търси не театъра, който ѝ играят, с цел да ѝ продадат някое и друго легло. А да търси истината за локалната просвета и достоверното прекарване на локалните хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР