Орлите са променили миграционните си маршрути през Украйна, за да

...
Орлите са променили миграционните си маршрути през Украйна, за да
Коментари Харесай

Орлите са променили миграционните си маршрути през Украйна заради войната

Орлите са трансформирали миграционните си направления през Украйна, с цел да избягнат военните дейности и тъй като най-вероятно местообитанията им са развалени или унищожени, сочи изследване, представено от Би Би Си.

Учените считат, че огромните кресливи орли заобикалят рискове като артилерийски огън, реактивни самолети, танкове и скупчване на войски.

Всяка пролет птиците летят през Украйна. Техният път стартира от Гърция и Суд, огромна влажна зона в Южен Судан, и стига до Беларус, където се развъждат.

За задачите на изследването учените употребяват GPS данни от птици, които са маркирани в интервала от началото на военния спор в Украйна през 2022 година.

„ Войната в Украйна има унищожително влияние, както върху хората, по този начин и върху околната среда. Откритията ни дават взор по отношение на това по какъв начин споровете въздействат на дивата природа “, сподели водещият създател на проучването Чарли Ръсел.



Големият писклив орел е огромна, кафяво оцветена хищна птица и е систематизиран като заплашен тип.

През 2017 година откривателите стартират да ги проследят благодарение на GPS устройства. Учените обаче не чакат, че пет години по-късно ще следят птиците в зона на боен спор.

Резултатите демонстрират, че орлите вършат огромни отклонения от предходните си направления. Освен това те прекарват по-малко време в нормалните си места за отмора в Украйна или даже ги заобикалят. В резултат на това техният миграционен път се усилва приблизително с към 85 км. Освен това за мигриращите птици местата за прекъсване са значими, с цел да си набират храна, вода и заслон. Тези промени забавят идването на орлите в местата за размножаване и евентуално ги карат да изразходват повече сила, което води до последствия, които са извънредно нездравословни за тях.

„ Изводът от проучването е, че военният спор в Украйна фундаментално нарушава миграционната екология на този тип ", сподели доктор Джим Рейнолдс, доцент по орнитология и запазване на животните в Бирмингамския университет, който не взе участие в проучването.

„ За уязвим тип като този всичко, което нарушава успеваемостта на размножаването, е сериозен проблем. Всеки биолог по запазване на околната среда се тревожи за това в голяма степен. “



Снимки: pexels.com

Въпреки че всички маркирани птици оцеляват, откривателите считат, че претърпяното от тях може да повлияе на способността им да се развъждат.

Учените, които организират проучването, са от Естонския университет по естествени науки и от Национален концерн за обекти с историческа и естествена стойност във Англия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР