CloudCart - иновативната платформа, която предлага eCommerce-as-a-service услуга, тази седмица

...
CloudCart - иновативната платформа, която предлага eCommerce-as-a-service услуга, тази седмица
Коментари Харесай

CloudCart стартира инвестиционен рунд с цел навлизане на нови пазари и усъвършенстване на своя продукт

CloudCart - новаторската платформа, която предлага eCommerce-as-a-service услуга, тази седмица разгласи старта на своята акция за набиране на капитал през платформата за финансиране на европейски нововъведения - SeedBlink. Инвестиционният рунд ще бъде отворен до 12 януари 2024 година и дава опция на вложители от екосистемата на компанията и отвън нея, в това число сътрудници, клиенти, чиновници и всеки различен, който има предпочитание, да поддържа развиването на нейния артикул и визия. С актуалното наличие на седем районни пазара компанията е открила съществени позиции в страни като България, Гърция и Румъния. Навлизането в необятния капацитет на електронната търговия и в други страни продължава да бъде фокус на компанията.

" Този капиталов рунд е доста повече от просто финансово присъединяване, той съставлява стратегическо партньорство, което ще оформи бъдещето на електронната търговия. Вашата инвестиция освен поддържа CloudCart, само че също по този начин отваря пътя към нововъведения, които преобразяват метода, по който търговците и потребителите си взаимодействат ", означи Николай Илиев, основен изпълнителен шеф на CloudCart. По думите му платформата освен дава опция на търговците да започват своя личен онлайн магазин, само че им оказва помощ посредством партньорската стратегия да се възползват от експертността и опита, насъбран от екипа през годините. " Ние работим повече от 18 години в тази промишленост и желаеме да помогнем на бизнеса, като му предоставяме нашите познания - най-ценното, с което разполагаме. "

В тази връзка платформата на CloudCart се концентрира върху това да помогне на бизнесмените да се оправят с най-често срещаните проблеми в е-търговията, а точно неналичието на задоволително време и маркетинг експертност, нужни за основаването и поддържането на онлайн магазин, а също по този начин потребността от помощ за откриването на верните сътрудници и за отговаряне на регулаторните условия. С CloudCart търговците имат достъп до мощни eCommerce и маркетинг принадлежности, с които могат да усилват продажбите си и да покачват удовлетвореността на клиентите си.

Благодарение на сполучливия си артикул компанията през последните 3 години е привлякла вложения над 2 милиона евро от New Vision 3 (NV3), Sportal Media Group, ITA Group Bulgaria и Elevator Ventures. За предходната година CloudCart регистрира растеж на приходите си с 48% по отношение на 2021 година, до момента в който нарастването към ноември тази година (в съпоставяне с 2022 г.) е 71%. Илиев добавя, че оборотът на компанията през 2023 година доближава 2 милиона евро, само че проектите за бъдещето са много по-амбициозни. " Това, което считаме, че можем да реализираме в идващите четири години, е 25 милиона евро оборот, като това са по-скоро песимистичните данни ", акцентира той.
Реклама
Отвореният сега рунд пък ще бъде в границите на 3 милиона евро, като таргет инвестицията е 1.02 милиона евро, а водещ вложител на компанията е Vitosha Venture, изяснява още Илиев. Той прецизира, че рундът в SeedBlink е на стойност 300 хиляди евро и към този момент има повече от 10 души, които са показали интерес и към този момент са вложили средства. Минималната сума, с която може да се поддържа CloudCart, е 2500 евро, а таванът е 90 хиляди евро.
Навлизане на нови пазари
Една от главните цели на набрания капитал ще бъде да се подкрепи стъпването на CloudCart на нови пазари в Европа. До момента с изключение на в България компанията развива активност в Гърция и Румъния, където е построила постоянна основа. По думите на Илиев едно от главните преимущества на компанията до момента е, че тя е локално съответна, защото работи постоянно с локални сътрудници, включително куриери, разплащателни способи, ERP системи и така нататък Това й разрешава да дава отговор на потребностите на съответния пазар по най-хубавия метод. CloudCart ловко внедрява и употребява най-новите технологии на пазара, което й разрешава да остава в крайник с бързо изменящите се потребности и упования на клиентите. Тази дарба да се приспособява бързо и дейно към новите трендове и технологии освен усъвършенства оперативната успеваемост на компанията, само че и способства за нейния дълготраен триумф и конкурентоспособност.
AI нововъведения
Друга основна тенденция, в която ще се вложат набраните средства, е усъвършенстването на самата платформа и въвеждане на усъвършенствания съгласно нови технологии и трендове. От CloudCart акцентират, че точно тази адаптивност оказва помощ на компанията да остане на челно място и нейното решение да бъде определено от над 1600 онлайн търговци. А главната цел е в бъдеще всички ръчни процеси да бъдат автоматизирани благодарение на цифрови асистенти.

В тази връзка компанията показа и своето ново решение CloudIO, с което обезпечава до 5 пъти по-малко разноски за продуктови описания и до 5 пъти по-бърз развой на SEO оптимизация за търсещите машини. Още повече - цифровият помощник икономисва над 90% от времето на всеки търговец, което може да реинвестира в други аспекти на своя бизнес. " Основната разлика сред чатбот инструментите като ChatGPT, Gemini, Bard и така нататък и нашият е фактът, че CloudIO работи вграден в самия магазин и употребява информацията от него. С други думи, има подтекст, а това значи, че ще основава доста по-точно наличие ", изяснява Петър Илиев, основен механически шеф на CloudCart. Според него може би най-значимият инструмент е ShopperSense, който може да огледа на описанията от страна на крайния консуматор, да ги проучва и да върне противоположна връзка. Освен това CloudIO разполага и с решение, което работи на заден декор и ревизира текстовете за неточности, включително семантични, пунктуационни, правописни, с цел да бъде генерираното наличие безупречно. Самият инструмент се поддържа на над 100 езика, което разрешава елементарно да се ползва във всеки магазин и да бъде локално съответен.
Реклама
Водещото преимущество на сходно решение като CloudIO е, че икономисва доста време на търговците, позволявайки им да произведат текст за хиляди артикули единствено за минути и с няколко клика. Автоматичното основаване на описания на артикули обаче е едвам първата крачка, уверен е Петър Илиев. " Предстоят ни продуктови описания с постоянно задавани въпроси, категорийните лендинг страници, принадлежности за BI разбор и още доста други функционалности. Основната ни цел е, като използваме нашия опит и този на нашите сътрудници, да създадем програмен продукт, който да е в интерес на търговците. Така те ще бъдат по-гъвкави, ориентирани към по-продуктивен бизнес ", заключава той.
Свързани публикации CloudCart получи финансиране от капиталовото сдружение на RBI - Elevator Ventures 15 февруари 2022, 00:00 Българският програмен продукт за електронна търговия CloudCart със международни достижения през 2021 година 17 декември 2021, 00:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР