Чуем ли за Дядо Коледа, първата асоциация, която ни идва

...
Чуем ли за Дядо Коледа, първата асоциация, която ни идва
Коментари Харесай

Странни факти за Свети Николай – истинският Дядо Коледа

Чуем ли за Дядо Коледа, първата асоциация, която ни идва в главата, е за радостен и цялостен дядка с дълга бяла брада и червени облекла. И децата знаят, че живее на Северния полюс и по магичен метод разнася дарове на послушните деца до всяка точка на света и то единствено за една вечер.

Познатият облик на положителния дъртак обаче е основан от Кока Кола в една от рекламните й акции през 30-те години на ХХ век. Преди това той е бил напълно друг в визиите на хората.

Истината даже е още по-интригуваща. Дядо Коледа е бил автентичен човек. Той е канонизиран от Църквата и прочут още като свети Николай. Живял е преди 1700 години в земите на днешна Турция и е служил като свещеник там. Това изобщо не би трябвало да ви кара да мислите обаче, че той е бил елементарен. Целият му живот е изпълнен с разнообразни чудеса и странности, които не отстъпват на актуалния му облик.

Дядо Коледа – светецът покровител на проститутките

Да, звучи повече от необичайно и даже малко скандално, само че истината е, че свети Николай бил патронът бранител на проститутките. Легендата споделя, че в град Мира живеел бедняк. Той имал три дъщери. За да покрие задълженията си, той решил да ги продаде в иго като проститутки. Свети Николай обаче му дал торба със злато, с цел да може индивидът да ги омъжи уместно и да им заплати зестрите. Така той станал патрон на леките дами, които се молят на него, с цел да ги отърве от нелеката им орис.

Първото си знамение направил, до момента в който е още в утробата

Църквата приема, че първото си знамение свети Николай направил още до момента в който бил в утробата. Майка му Нона била стара и бездетна. Самото й зачеване се счело за знамение. Още повече, че по време на бременността тя се разболяла тежко, само че при раждането на бъдещия светец се излекувала незабавно.

 Коледно Дърво

Започнал да пости на възраст от една седмица

Следващото си знамение свети Николай направил на седемдневна възраст. Майка му го занесла в църквата да го кръстят. Когато свещеникът го сложил в купела със светена вода, детето се изправило на крайници и стояло по този начин цели три часа. Още повече въпреки и кърмаче той бил необикновено религиозен и отказвал да го кърмят в сряда и петък по време на постите.

Връщал деца от гибелта

Свети Николай бил покровител на децата. Вярвало се, че той може да връща деца от гибелта. Легендата за това обаче е повече от ужасяваща. В един от градовете, където той служил, живеел остарял месар. Той мразел децата. Когато на вратата му почуквало някое, той го убивал и го хвърлял във варел, ситуиран в задния му двор. Един ден оттова минал свети Николай. Той усетил, че зло се крие в дома на месаря. Влязъл и принудил злодея да се покае. Когато отишъл в задния му двор, той видял варела, който бил цялостен с детски остатъци. Докоснал ги и съживил всички.

Бил извънредно невисок

През 1953 година гробницата, в която е заровен свети Николай, била отворена. Анализ на останките му посочили, че приживе светецът бил висок едвам 152 сантиметра.

Костите му излъчвали благовоние

Малко откакто умрял, от гробницата на свети Николай почнало да се излъчва сладко благовоние. Свещениците отворили гроба му и видели от костите му да се отделя необичайно бяло масло, което излъчвало аромата. Те го нарекли манната на свети Николай. Църквата почнала да събира манната, да я размесва със светена вода и да я продава.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР