Чрез прилагането на най-суровите наказания на шериата, включително убийството с

...
Чрез прилагането на най-суровите наказания на шериата, включително убийството с
Коментари Харесай

Бруней се превръща в Саудитска Арабия на Югоизточна Азия

Чрез използването на най-суровите санкции на шериата, в това число убийството с камъни поради хомосексуализъм и прелюбодейство, султанът на Бруней желае да си обезпечи поддръжката на консервативните среди в страната и да утвърди легитимността си, акцентират наблюдаващи.

Новото законодателство на тази дребна страна в Югоизточна Азия, което планува също ампутиране на ръка или крайник за кражба, влиза в действие от през днешния ден. През 2013 година Бруней разгласи последователното въвеждане на ислямското право, само че отсрочи използването на новите санкции за 3 април 2019 година С наближаването на крайния период нарастваха митингите по света.

В началото на седмицата Организация на обединените нации осъди остро " жестоките и нечовешки санкции ", а персони като артиста Джордж Клуни и артиста Елтън Джон приканиха за протест на девет първокласни хотела, свързани със султана на Бруней. А през вчерашния ден Франция прикани " Бруней да се откаже от плана ".

Според анализаторите с решението си неговата страна да стане първата в Югоизточна и Южна Азия, която ползва шериата на национално равнище, султан Хасанал Болкиах се пробва да утвърди имиджа си на ислямски водач в очите на най-консервативните в миг, когато националната стопанска система дава признаци на уязвимост.
Бруней, една от страните в света с най-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията с помощта на въглеводородите, през последните години в действителност претърпя криза, когато цените на петрола паднаха, а намаляващите ресурси вършат бъдещето й нестабилно.

" Бруней се трансформира в Саудитска Арабия на Югоизточна Азия ", сподели Бриджит Уелш, специалист по района в университета " Джон Кабът ", интервюирана от Агенция Франс Прес. По думите й " отслабването на стопанската система на Бруней, както и безпокойството от допустима ерозия на поддръжката (на населението) изясняват възходящата взаимозависимост (на режима) от религията ".

Прилагането от страната на закони, които биха могли да изплашат западните компании, удостоверява също по този начин доближаване с Китай, който от своя страна не подлага на критика нарушаването на правата на индивида от своите сътрудници, означават наблюдаващите.

Китайските компании са вложили доста в Бруней - в рафинерия, язовир и автомагистрала, в границите на " новия Път на коприната " ( " Един пояс, веднъж " ) - просторен план, ориентиран към развиване на инфраструктурата на другарски на Пекин страни.

Трудно е да се преценяват настроенията на популацията по отношение на това законодателство, тъй като в Бруней множеството поданици (общо 435 000 души) заобикалят да подлагат на критика султана. Експертите обаче считат, че най-малко измежду мюсюлманската малайска общественост, тоест към 70 % от популацията, поддръжката е действителна.

Тези, които споделиха мнението си, поддържат плануваните строги санкции.

" Горд съм, тъй като ми се коства, че използването на закона укрепва ислямската еднаквост на Бруней ", съобщи за Агенция Франс Прес Мухамад Антони, 27-годишен служащ в петролодобивната промишленост.

Други показват неспокойствие от апелите за протест на девет хотела, следени от султана, в Европа и Съединени американски щати.
" Не е работа на звезди да приканват за протест. Те показват незнание и в никакъв случай не са идвали тук, с цел да видят какво се случва ", съобщи Хазия Зайнал - 36-годишна чиновничка.

В интернет обаче се приказва по-свободно.

" Много се безпокоя за стопанската система на Бруней ", написа консуматор на платформата " Редит " (Reddit).
Всъщност не е несъмнено, че най-тежкото наказване - убийството с камъни, въобще ще бъде приложено някой ден. Екзекуцията посредством обесване от дълго време е част от законите на страната, само че последната датира от 1957 година, съгласно Матю Улф, член на асоциацията за отбрана на правата на индивида " Бруней проджект " (The Brunei Project ).

" Амнести интернешънъл " осъди новия углавен кодекс, само че в същото време акцентира, че Бруней в действителност се въздържа от използване на наказванията. Условията, които би трябвало да са изпълнени, с цел да се произнесе присъда " ликвидиране с камъни ", остават изключителни: подсъдимият би трябвало да е признал закононарушението си и би трябвало да го е направил пред най-малко четирима очевидци, подготвени да дадат показания.

Канцеларията на министър-председателя напомни в края на предходната седмица, че Бруней има " двойна правосъдна система ", която ще продължи да работи - едната ислямска, която визира единствено мюсюлманите, а другата - гражданска, за цялото население. БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР