Чрез коалицията ни искаме извинение за неуспешните народни събранияИмаме 7

...
Чрез коалицията ни искаме извинение за неуспешните народни събранияИмаме 7
Коментари Харесай

Ива Митева: Направихме Заедно, за да върнем доверието в парламента

Чрез обединението ни желаеме опрощение за несполучливите национални събрания Имаме 7 ясни целта, първият е завършек на обедняването " Продължаваме промяната " повтарят грешките на " ИТН " Финансова децентрализация за общините Хората не желаят да чуват думата партия Време е да си извиним, да се смирим и да се обединим, споделя Ива Митева в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Митева по какъв начин се стигна до основаването на коалиция " Заедно "? От какъв брой време я подготвяте?
-->
- Разговаряйки с хората по улицата, виждах разочарованието в очите им, убитите очаквания. Определено чувствахме виновност, по тази причина че и ние сме били част от всички тези парламенти, които са се разтуряли. Може би това беше повода да създадем нещо, което да сплоти хората с идентични хрумвания и идентични възгледи за по-добър витален стандарт, за по-спокойно бъдеще на нашите деца, за нормализиране на политическия живот. Това беше главната причина. Може би това, че 48-ят парламент се оказа къс, ни даде вярата, че в този момент е моментът да го създадем и да се опитаме да желаяме по този метод опрощение от българските жители.

- Извинение защо?

- Затова че 45-ият, 46-ият, 47-ият и 48-ият парламент бяха несполучливи. Като един виновен човек считам, че всеки косвено има виновност и е бил съизвършител в този развой. Много пъти сме казвали, че ние не сме взимали политически решения. Но може би е трябвало да бъдем по-остри и по-смели в решенията си на политическа основа, тъй като като специалисти сме били безусловно самостоятелни и можехме да работим умерено. Но що се касае до политическите решения ние там не сме се бъркали в никакъв случай.

- Прогнозите на социолозите до момента демонстрират, че новият парламент ще бъде подобен по-структура и състав с предходните. Какво Ви дава съображение да смятате, че в този момент нещата ще бъдат по-различни? Ще може ли да бъде излъчено държавно управление?

- Да, и аз следя политическите процеси. Виждам, че Народното събрание в най-лошия случай, ще е 5-партиен, което съгласно мен няма да докара до кабинет.

- Какво не доближава на Коалиция " Заедно "?

- В момента ни липсва необятната известност. Може би хората към момента не са разбрали на всички места, че сме се появили и, че участваме в изборите. Опитваме се с всички сили да достигнем до всяко кътче, само че несъмнено има и доста боязън в хората, насъбран с годините. По-скоро ми се коства, че юни-юли отново ще има избори. Една жена в Благоевград ми сподели: " Не ме агитирайте, няма да гласоподавам, тъй като след всеки избор става все по-лошо ". Това е тъжната констатация от тези две години. Именно по тази причина взехме решение да създадем " Заедно " и да участваме на изборите, с цел да се опитаме да върнем вярата и доверието на хората в Народното събрание.

- Кога разбрахте, че към този момент не можете да бъдете част от тима на Има Такъв Народ?

- Имах своите съмнения още в 46-ия парламент. Много ясно споделих, че се чудя дали да се кандидатирам за депутат. Това в действителност бе моя вътрешна борба. Но аз съм екипен състезател и тогава взех решение да продължа да бъда част от тима. Но аз разбирам отборната игра като такава, в която всички са част от тима, в това число и водачът. Никой да не взима независими решения, а да ги обсъждаме всички дружно.

- В момента това ли отличава " Заедно " от останалите партии?

- Да. Ние в действителност решаваме всички въпроси дружно. Няма изявен водач, всички сме на терен. Всеки от нас, като експерт в своята област, се пробва да даде най-хубавото от себе си. Силно се надявам коалиция " Заедно " да е началото на едно в действителност необятно обединяване сред доста съидейници в консервативното пространство. Това разпокъсване сега е нездравословно и не оказва помощ на никого. Около 13% от гласовете на предходните избори на процедура са отишли в кошчето за отпадък. Това са близо три парламентарни групи. Предполагам, че на тези избори процентът, ще е по-висок. Затова би трябвало необятно обединяване, с цел да не се разпокъсват по този начин гласовете. Нужно е да стартираме да гледаме в една посока и да се сплотяваме. Това е главното. Съюзяването единствено на две партии не води до обединяване. В момента е нужно в действителност необятно национално единодушие и обединяване.

- Но в това време виждаме, че разграничителни линии още веднъж се появяват. Политическа партия споделят, че в случай че не са първи, няма да вземат участие в диалози за държавно управление. ГЕРБ слагат условия с кого ще приказват и с кого не. Как е допустимо да се реализира такова обединяване, откакто в самото начало се слагат още веднъж червени линии?

- Не разбирам сътрудниците от " Продължаваме промяната ", те са по-остри в говоренето даже от ГЕРБ. ГЕРБ колкото и да се пробват да бъдат уравновесени, сякаш нервите им не устоят и са предизвиквани всеки ден. Затова и дават отговор. Това, което ми прави усещане и го споделям с горест, е, че сътрудниците от " Продължаваме промяната " не си научиха урока. Не са си взели поука от 47-я парламент. Не са разбрали за какво той се разпадна. Продължиха с грешките и в 48-ия парламент. Повтарят стъпките на " ИТН ". Няма по какъв начин да имаш разграничителни линии тъкмо в този миг. За страдание достигнахме до такава сериозна точка, в която или би трябвало всички да си извиним, да се смирим, или отвращението в хората ще бъде толкоз огромно, че резултатите на едни последващи избори може да са 20% изборна интензивност.

- Какъв знак би било това?

- Това е добре за партиите с корав електорат, само че не е добре за представителността, тъй като тогава Народното събрание ще се съставлява от партийно стимулираните хора и неговата легитимност в действителност ще бъде сложена под въпрос.

- Говорите за амнистия и примирение. Готови ли са политиците на това?

- Още в 45-ия парламент виждах във всички парламентарни групи сътрудници, с които се познаваме от доста години, само че бяха разпръснати. Още тогава си говорехме, че може би е време способните хора да се съберем на едно място. И се смеехме, че в случай че се отделим от парламентарните си групи и се съберем, можем да създадем група, по-голяма от най-голямата. За страдание, доста от тези сътрудници към този момент не са народни представители. Но в действителност би трябвало да се замислим за обединяване на всички способни хора. Въпросът е да успеем да си извиним - от сърце и откровено. Аз прощавам на всички, които по един или различен метод са ме засегнали. Научила съм си урока. Ако всички създадат това, може да имаме един добър парламент.

Не ми харесва делението на статукво и на смяна. Никога не съм употребила думата статукво. Тези понятия към този момент се объркаха. И " Промяната " стана статукво. Много от хората към " Промяната " са в Народното събрание съвсем от 2000-та година. Това, че заставаш до един младеж, не значи, че си смяна. Трябва да търсим хора, които се водят от здравия разсъдък, които в действителност желаят да вземат решение проблемите на хората. В момента са нужни действителни дейности, а не думи.

- " Заедно " има ли червени линии?

- Не, ние не слагаме никакви червени линии. Казваме, че ще беседваме с тези обединения, дали в Народното събрание или отвън него, които споделят нашата стратегия, нашите хрумвания, нашите правила. Имаме седем ясни целта и мисля, че те стартират да се споделят и от останалите политически партии.

- Кои са те?

- На първо място обедняването и икономическият и финансов напредък. На второ място - битовата престъпност и битката с корупцията, промяната в правосъдната система. Но освен промяна, обвързвана със промяната и отчетността на основния прокурор. А в действителност дълбока промяна, като се стартира от най-ниско равнище и се стигне до най-високо равнище с всичките проблеми, които има правосъдната система. На трето място са опазването на здравето и обществената ни политика. На четвърто - образованието и културата. Следват  енергетиката и климата, директната народна власт и мощната локална власт. Предстоят локални избори и тук би трябвало още веднъж да се слагат на масата проблемите, свързани с финансовата децентрализация на общините. Имаше една смяна в конституцията 2007 година, която даде опция на страната да дава средства за естественото реализиране на активността на общините. За страдание, липсва надзор, не знам и до какъв брой този текст се ползва. Многократно молим и приказваме за това, че част от налозите би трябвало да останат в общините. Трябва да стартира да се работи доста в тази посока. Защото 32 години съвсем нищо не е направено.

- " Заедно " ще се резервира ли във формата си и ще взе участие ли на локалните избори?

- Идеята на " Заедно " е не просто да се резервира, а да се уголемява и да се притеглят от ден на ден и повече обединения. Това е смисълът на " Заедно ".

- Искате да притегляте освен персони, само че и цели обединения?

- И сега в " Заедно " има както персони, по този начин и партии. Идеята ни е да се разширяваме с неправителствени организации, с партии, с персони. Прави ми усещане в диалозите си с хората, че за настоящето положение на страната те упрекват партиите. Хората не желаят да чуват думата партия. Недоверието към партиите към този момент гони 80%, по тази причина по-скоро би трябвало да се стъпва на личностите и техните качества, в сравнение с партиите. Уви, хората не желаят да вземат участие в политическите процеси.

- Защо?

- Страх ги е, имат своите терзания. Особено в дребните места не желаят да излизат с лицата си. Но без хора с изявени професионални качества не можем да вървим напред.

- Посочихте пресичането на обедняването за първи приоритет. Какви ограничения предлага " Заедно "?

- На първо място стабилизиране и подкрепяне на междинния и дребен бизнес. Той има потребност от сигурност и предвидимост. Това бързо законодателство, което се трансформира всеки ден, се отразява отрицателно на бизнеса. Сериозни ограничения би трябвало да се подхващат във връзка с нелоялните търговски практики. Имаме цяла глава от закона, само че за жалост тя до неотдавна съвсем не се прилагаше. Там наказванията са сред 2000 и 70 000 лв., като няма диференциация сред дребни и междинни предприятия. Тоест не е ясно на каква база и на каква основа се дефинират глобите. Така че много би трябвало да се работи в тази посока, с цел да се спре спекулата, която се шири.

- Трябва ли да има таван на цените?

- Това ще докара до нарушение на правилото на пазарната стопанска система и на свободното развиване на пазара. Трябва да се ревизират цените по веригата от производителя до магазина, с цел да се види от кое място идва това деформиране. Защото при производителя цените са ниски. Гледах съпоставяне на цените в България и в Швейцария. Оказва се, че за една и съща храна цената у нас е по-висока, в сравнение с в Швейцария, което в действителност е обезпокоително.

- Водач сте на листите на " Заедно " в Русе и в София в 23 МИР, където сте в преден конфликт с Кирил Петков. Къде борбата е по-голямо предизвикателство?

- Не преглеждам изборите като някакви борби на водачи и на персони. Избрах да бъда още веднъж в Русе, защото и на предходните избори бях там. Срещнах прелестни хора. Има доста проблеми в Русе, които не са решени. Изгоря покривът на операта и липсваха средства за възобновяване. Проблемът с трафика на тирове към момента стои. Наложително е част от таксите от използването на Дунав мост да остават в общината, с цел да се развива инфраструктурата. Водният цикъл още не е завършен.

- От какви хора е русенската листа на " Заедно "?

- Изцяло локални - мениджъри, икономисти, финансисти, инженери. Местните структури на " Заедно " имаха цялостна независимост да вземат решение кои хора да влязат в листите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР