Човешкият мозък е най-сложното, съвършено и едновременно загадъчно създание на

...
Човешкият мозък е най-сложното, съвършено и едновременно загадъчно създание на
Коментари Харесай

9 удивителни факти за мозъка

 човешки-мозък

Човешкият мозък е най-сложното, напълно и по едно и също време загадъчно творение на природата. Учените към момента не знаят всичко за него, само че и това, което към този момент е известно на науката, е задоволително, с цел да се възхитим на това необикновено създание!

Мозъкът ни е податлив към дехидратиране 

Мозъкът на човек се състои на към 3/4 от вода. Загубата единствено на 2 % течности към този момент оказва сериозно въздействие на нашата кратковременна памет и дарба към централизация. Това е още една причина да пием най-малко по 8 чаши вода на ден.

95 % решаваме неумишлено

Можем колкото си желаеме да размишляваме над дадени проблеми, само че фактът сси остава факт: 95% от взетите от мозъка решения минават през съзнанието ни. Това изключително важи за обстановки, в които се изисква неотложен отговор на събитията – да вземем за пример при опасност за живота.

Мозъкът е кадърен да се самоизяжда

Да-да, в дословен смисъл! Една четвърт от погълнатите от нас калории отиват за хранене на мозъка. И в случай че човек мине на прекомерно строга диета, мозъкът често ще остава без нужната му храна. За да компенсира дефицита на храна, той ще стартира да се самоунищожава, употребявайки личните си кафези като източник на сила – един тип канибализъм за самозапазване. За да избегнете тази мрачна вероятност, не се увличайте по прекомерно жестоки диети!

Когато се потите, мозъкът ви се свива 

Спортът е хубаво нещо, само че не се увличайте. Учените са изяснили: след половин час интензивно потене вашият мозък стартира да изсъхва. Не забравяйте, че 73% от мозъка е вода! Затова пийте повече вода и разделяйте дългите сесии в подготвителната зала на къси изрезки.

Мозъкът на пияния съхранява информация 

Ако пийнал човек на сутринта не помни какво е правил, това нормално се приписва на обичайното забравяне на пияния. Впрочем, забравянето няма нищо общо. Когато човек е пийнал, мозъкът просто не записва информацията. Трудно е да забравиш това, което в никакъв случай не е било в главата ти. Това е едно от главните проявления на мозъчната дисфункция, изумена от алкохола.

Вниманието на индивида трае по-кратко от на златната рибка 

Звучи обидно, само че е по този начин: способността на човек да концентрира внимание върху един-единствен предмет е по-кратка от на златната рибка. Човек е кадърен да се концентрира върху избрана точка за 8 секунди, а златната рибка – за 9. Точно това „ пърхащо “ внимание ни дава опция да вършим доста задания вкупом.

Мозъкът не знае болежка

Чувстваме болежка с помощта на сигналите, изпращани от мозъка, само че самият мозък въобще не усеща болежка. В черепа и твърдата мозъчна обвивка има нервни окончания, а в самото мозъчно вещество те изцяло отсъстват. Затова интервенция на мозъка може да се прави единствено с локална анестезия.

Мозъкът гълтам толкоз сила, колкото и електрическа крушка 

Мозъкът използва 20% от силата на целия организъм – съвсем толкоз, колкото се изисква от 25-ватова електрическа крушка за целия работен ден.

Нашият мозък се развива до 25 години

Нашият мозък пораства и се развива по-дълго от другите органи и изцяло приключва образуването си едвам на 25 години. Но и по-късно той резервира гъвкавост и при верните старания на своя притежател той е кадърен да научава новото, създавайки нови невронни връзки.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР