Човечеството навлиза в четвърта индустриална революция – ера, която обещава

...
Човечеството навлиза в четвърта индустриална революция – ера, която обещава
Коментари Харесай

Как най-богатите технолидери трансформират света за всички останали

Човечеството навлиза в четвърта индустриална гражданска война – епоха, която дава обещание бързо да оформи структурата и темпото на света, главно с нововъведения и технологии с изкуствен интелект, само че и посредством разрушителна сила.

Точно както при предходните индустриални революции, най-богатите водачи още веднъж дефинират темпа в развиването ни към бъдещето. Голямата разлика е, че този път те не са бизнес бизнесмени, а софтуерни милиардери, написа в разбор CEOworld.

Лидери като Илон Мъск от SpaceX, Tesla и X; Джеф Безос от Amazon, Лари Елисън от Oracle и Марк Зукърбърг от Meta ръководят трансформиращи софтуерни артикули, направляват подема на научни изобретения и задвижват международни медийни платформи.

Всекидневно те поемат пресметнати огромни опасности.

Но за какво? Отговорът е, че просто могат да си разрешат да се провалят.

През 2022 година най-богатите софтуерни колоси са изгубили почти 433 млн. $, съгласно отчети на The Washington Post.

Въпреки това те са съумели да продължат напред. А както показва Bloomberg, биха могли да възстановят загубите си в границите на една година. С други думи, не се опасяват да надскочат опциите си и да премислят какъв би трябвало да е животът на човечеството на следващия ден, предприемайки смели стъпки към задачата.

Без уменията на софтуерните водачи и най-ярките експерти в региона на технологиите през днешния ден нямаше да има мобилни устройства, интернет, смарт уреди за дома, електрически автомобили и  въпреки всички съмнителни аспекти – генеративен изкуствен интелект.

Въпросът е, че това, което ще се случи след 10 или 20 години, евентуално ще отразява какво вършат актуалните изпълнителни шефове и бизнесмени в региона на технологиите и къде влагат своите неограничени материални средства.

Ето четири вероятни промени, които визионерските концепции на софтуерните милиардери  вероятно ще насърчат по отношение на филантропията, политиката, неприкосновеността на персоналния живот и човешкия капацитет.

Силата на благотворителните дела

Андрю Карнеги от Втората индустриална гражданска война е запазил наследството си живо посредством многото организации, които е подкрепил финансово, като да вземем за пример публични библиотеки и образователни заведения.

Карнеги майсторски е разпределял благосъстоянието си за обществени стратегии, оставяйки след себе си името си и благоприятни условия за други да учат и да се развиват.

С днешна дата, фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се е трансформирала в емблема на благотворителната активност.

Към края на 2022 година е предоставила над 70 милиарда $ в поддръжка на всичко - от тъждество сред половете до опазването на здравето и битката с климатичните промени.

Семейство Гейтс не е самотно в своя филантропски блян. Други семейства с милиарди също подаряват, което в последна сметка насочва парите им към благотворителни организации, които те считат за неразделна част от развиването на човечеството.

Политическа позиция

За положително или за неприятно, софтуерните колоси разполагат с голям потенциал, с цел да показват своите политически пристрастия и убеждения.

Усилията за " скрита политика " разрешават на милиардерите да изтласкат избрани тематики и политици в светлината на прожекторите.

Това още веднъж е нож с две остриета. Въпреки че милиардерите могат да оказват помощ за издигането на някои претенденти и да им дадат нужния подтик, възгледите им може да не съответстват с тези на елементарния човек.

Технологична нравственос

Една от най-актуалните тематики е етичното потребление на нововъзникващите софтуерни нововъведения като изкуствения разсъдък.

Тъй като софтуерните милиардери са съдействали за развиването на нововъведенията, те естествено са тези, които би трябвало да оказват помощ за отбраната на етичното влияние на тези системи, изобретения и артикули.

Справят ли се чудесно в тази област? Все още не напълно.

Често софтуерните водачи слагат нетърпението им пред етиката. Ако не друго, концепциите им подсигуряват провеждането на дебата за ограниченията за сигурност и регулаторните защитни бариери пред изкуствения разсъдък.

По-добри благоприятни условия за живот

Новите технологии имат капацитет да оказват помощ на човечеството по необикновен метод.

Например, роботиката, която бързо навлезе в медицината. Лекарите и другите снабдители на услуги могат да оказват помощ на пациентите по невъзможни преди способи благодарение на роботизирани принадлежности и отдалечена роботика.

Макар че не всяка софтуерна иновация ще успее, доста от тях ще трансформират безчет браншове. Това се случва с чатботовете и инструментите за изкуствен интелект, които се трансфораха в на практика приложения.

Какво следва? Може би златната епоха на по-автоматизирани технологии ще даде опция на хората да вършат това, което умеят най-добре: да прибавят своята креативност към комплицираните проблеми и задания на работните места.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР