Човечеството използва бетон от над 2000 години. В днешно време

...
Човечеството използва бетон от над 2000 години. В днешно време
Коментари Харесай

Баумит Ол Ин: Бетон без строителни отпадъци

Човечеството употребява бетон от над 2000 години.

В днешно време всяка година в международен мащаб се изливат по над 30 милиарда тона от този строителен материал.

Проблемът е, че той е и един от най-големите замърсители на планетата, само че до този миг не е фиктивен негов ефикасен сурогат.

По тази причина производителите пряват всичко допустимо и влагат големи средства в нови технологии, които да понижат нездравословния екологичен отпечатък на бетона.

Те са свързани освен с производството на бетоновите смеси, само че и в тяхното практическо приложение в строителството. Баумит, в качеството си на иноватор за здравословен живот, пусна на пазара серия от артикули, при преработката на които не остават боклуци от опаковки. А "пионерът " в този сегмент на продуктовата им гама е бетонът Ол Ин.

Той има за цел да позволи един от проблемите, с които се сблъсква съвсем всеки строител или домакински занаятчия. В кофите за битова боклук не е позволено да се изхвърлят строителни боклуци.

Те се събират и складират по особено открита законова процедура, а превозването им изисква човешки запас и профилирана транспортна техника за транспортиране, която, от своя страна, също генерира излъчвания от въглероден диоксид.

Бетонът Ол Ин облекчава доста този развой, защото съставлява фабричен приготвена суха примес в торби, построени от целулозни фибри. Тези опаковки се разтварят дружно със самата строителна примес по време на разбъркването ѝ с вода. За една торба от 30 кг са нужни межу 3 и 4 литра вода, като от това количество се получават към 15 литра подготвен за наливане разтвор.

Разбъркването на бетоновата примес може да се извърши в гравитачен смесител или с ръчен строителен електрически миксер, като и в двата случая опаковката се употребява напълно. Тя освен, че не понижава якостта и качеството на бетона, само че даже обогатява сместа със своите фибри. Якостта на получения бетон след втърдяване дава отговор най-малко на клас С 16/20, означават от компанията производител.

Бетонът Ол Ин на Баумит може да бъде потребен за строителство на огради, за разработване на декоративни детайли, пътеки, за подливането на стъпала, за подова настилка, за обшивка на шахти, за възобновяване на неконструктивни детайли, за подпори на дребни стени, за запълване на отвори и други

Той може елементарно да се употребява и за направа на разнообразни интериорни детайли. Но най-важното е, че всичко това става чисто и, на процедура, без боклуци.

Баумит е един от водещите производители на строителни материали в Европа, а историята му стартира преди повече от два века, през 1810 година Това е една от дребното компании на пазара, които издават екологични заявления на своите артикули (EPD), сертифицирани от самостоятелни организации.

Тези документи разкриват всички вероятни евентуални екологични въздействия на продуктите, дават информация за материалите, употребявани в тяхното произвеждане и за екологичните въздействия през целия им витален цикъл – от добива на суровините до третирането на отпадъците след тяхното потребление.
В България Баумит провежда и влиятелния конкурс Фасада на годината, чието първо издание беше през 2002 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР