Членовете на Конституционния съд заседават във Велико Търново по повод

...
Членовете на Конституционния съд заседават във Велико Търново по повод
Коментари Харесай

Конституционните съдии с открито заседание във Велико Търново

Членовете на Конституционния съд заседават във Велико Търново във връзка 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, заяви bTV. Тържественото намерено съвещание е довечера в музей " Възраждане и Учредително заседание ".

В постройката, където преди 140 години е признат първият ни главен закон, пред конституционните съдии приветствия ще насочат президентът Румен Радев и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Атанас Семов ще показа главния отчет за 140-ата годишнина от приемането на Търновската. Гост на съвещанието ще бъде Джани Букикио, ръководител на Венецианската комисия към Съвета на Европа. По-рано денем Букикио ще бъде почетен с почетното звание " Доктор хонорис идея на Великотърновския университет ".

Честванията през днешния ден включват и научна конференция, а историкът проф. Милко Палангурски ще показа монографията си " Бащите на Търновската конституция ".

В музей " Възраждане и Учредително заседание " ще бъде открита галерия " Учредителите. Търново и българската държавност ".

В нея, с изключение на персонални движимости на първите ни законотворци, посетителите ще могат да видят оригинала на Търновската конституция и архиерейската корона на Видинския митрополит и български екзарх Антим I, който е бил ръководител на Учредителното заседание.

Вечерта президентът Румен Радев ще връчи почетен знак на читалище " Надежда ". Неговата история стартира преди 150- години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР