Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства,

...
Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства,
Коментари Харесай

СЗО: Нужни са нови антимикробни лекарства

Има належаща потребност от нови и новаторски антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни поради необятната им приложимост. Това показва Световната здравна организация в отчет по тематиката, оповестен тази седмица.

 

Целта на годишния отчет на СЗО е да оцени дали актуалните научноизследователски и развойни действия обръщат уместно внимание на инфекциите, които са породени от резистентни микроорганизми, избрани като най-опасни за човешкото здраве. Такъв документ беше оповестен за първи път през 2017 година

 

Антимикробната устойчивост настава, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите не се повлияват от медикаменти. Най-често тя е резултат от неправилното или несъразмерното потребление на антибиотици и други антимикробни средства.

 

От СЗО акцентират, че прекомерно малко сходни медикаменти са в развой на разработка, а също така няма задоволително нововъведения. От общо 32 антибиотика, които биват проучвани за битка с бактериалните предпочитани патогени в листата на организацията, единствено 12 могат да бъдат регистрирани като новаторски. В същото време единствено 4 от тези 12 антибиотика са дейни против най-малко един от така наречен патогени от сериозна значимост.

 

Междувременно от СЗО оповестиха също, че за дамите има по-голяма евентуално да развият инфекции, които не се повлияват oт лекуване с обичайни медикаменти, спрямо мъжете. Това сочи световен обзор по тематиката на организацията, който открива, че 70 % от страните не регистрират разликите в пола в своите национални проекти за битката с антимикробната устойчивост.

 

Очаква се през юли СЗО да оповести своя първи отчет, в който да призове, че разликите сред половете при лекуване и търсене на лекарска помощ би трябвало да бъдат приети от страните.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР