Член 359 от Наказателния кодекс на Руската федерация за наемничеството“

...
Член 359 от Наказателния кодекс на Руската федерация за наемничеството“
Коментари Харесай

Зануляване. Какво се случва със затворниците, изпратени да се бият в Украйна - Анализи и Коментари


Член 359 от Наказателния кодекс на Руската федерация за „ наемничеството “ споделя, че „ Вербуването, образованието, финансирането или друго материално обезпечаване на наемника, а също по този начин неговото потребление във въоръжен спор или във военни дейности, се санкционира с отнемане от независимост за период от 12 до 18 години. “

От месец юли редакцията на „ “ (независим съветски проверяващ уебсайт със седалище в Латвия) води статистика за броя на пандизчиите, излежаващи присъди, които са вербувани от Частната военна компания (ЧВК) „ Вагнер “ за присъединяване във войната в Украйна. Разследването се основава на източници на „ Важни истории “ в местата за изтърпяване на наказванията, на данни от родственици на пандизчии и от открити източници, заслужаващи доверие. Към началото на септември са били вербувани не по-малко от 5786 лица, излежаващи присъди. А не по-малко от 2036 са били изпратени на фронта в Украйна.

На 19 септември Генерален щаб на Въоръжените сили на Украйна заяви, че „ измежду съветските окупаторски войски се следи изострен недостиг на човешки и материални запаси. За увеличаване на воюващите в Украйна подразделения, от град Тамбов са били изпратени 400 пандизчии, изтърпяващи санкции за престъпни закононарушения “.

На 15 септември украинският публицист Юри Бутусов популяризира видеоинтервю с наказания от Пета изпълнителната колония в Рязан Евгени Анатолиевич Нужин, родом от град Перевоз, Новгородска област, който е бил вербуван от ЧВК „ Вагнер “. Воювал е в Украйна и след това се предава в украински плен.

Нужин споделя, че е бил наказан преди 23 години с присъда от 24 години за преднамерено убийства и има четири несполучливи опити за бягство от пандиза.

През юли в колонията идва с вертолет ръководителят на ЧВК Евгени Пригожин и пред общ строй на плаца на колонията афишира задачите и изискванията за присъединяване на пандизчии във войната в Украйна:

„ Обеща опрощение, заплата от нещо като 100 000 рубли. Ако те убият – 5 милиона рубли за фамилията. Родината е в заплаха и по този начин нататък… “, споделя Нужин.



На 23-ти август 92 души от колонията от летището Милерово в Ростовска област са трансферирани в Луганска област в образователен център, където за две седмици минават начална военна подготовка. Там те подписват разнообразни „ хартии “, Нужин не помни какво тъкмо написа в тях.

В Учебния център Нужин схваща смисъла на термина „ нулиране “, по този начин по жаргона на ЧВК се наричал разстрелът.

„ Недалече от нашия образователен център имаше още един, също за пандизчии от Рязан, само че от друга колония, общо 60 души. По-късно, когато се срещнахме на предната позиция, те разказваха, че при тях за „ нищо “, за спречкване и заяждане с инструктора, „ занулили “ един и там го и погребали “,

споделя Нужин.

След образователния център, на 2 септември ги трансферират в прифронтовата зона и Нужин попада в група от 17 души, която би трябвало да изтегля ранени и да извлича трупове от бойното поле.

„ На втория ден останахме 8-10 души…През деня, до момента в който траеше артилерийският обстрел, стояхме в укрития. А през нощта търсехме наши убити. На 5 септември през нощта хвърлих автомата и се предадох… “ „ Аз взех решение да се предам от дълго време. Още в пандиза, имах телефон и гледах телевизия и в Ютюб. И когато стартира тази каша, още тогава ми пристигна в главата, по дяволите, би трябвало да се отърва и да се махна…Не Украйна атакува Русия. Русия атакува Украйна. Тук имам родственици, вуйчо живее в Ивано-Фоминска област, а сестра ми в Лвов “, споделя Нужин.

Руският правозащитник и опозиционен активист Марк Фейгин акцентира:

„ Положението наподобява безумно – наказани и излежаващи присъди за осъществени закононарушения да бъдат привлечени във въоръжените сили за присъединяване в бойните дейности – това го няма в нито една друга страна в света. Никой не дава оръжие в ръцете на наказани нарушители. Това единствено демонстрира, че запасите са изчерпани. Самият началник на наемническите формирования „ Вагнер “ Евгени Пригожин пред медиите призна, че фактически той персонално вербува в пандизите и затворническите колониите лица, които излежават санкции, включително за тежки и изключително тежки закононарушения. И непосредствено съобщи, че „ в случай че не желаете вашите деца да ги пращат на бойното поле – ето ви пандизчии, които ще водят война вместо тях “.

Фейгин акцентира, че процесуално всичко това е неуместно и нелегално. Според закона, наказано лице не може да напусне зоната, където излежава присъда без съответните решения на правосъдна инстанция. Това в действителност е преустановяване на изтърпяване на наказването, което на процедура е невероятно, даже в случаите на пандизчии със болести в терминален етап.

Самият Пригожин, продължава Фейгин, декларира, че опрощение завербуваните могат да получат едвам след приключване на шест месеца от подписването на съответните контракти. А по закон помилването е в прерогативите само на президента на федерацията. До неговото умозаключение прошенията се преглеждат от съответните комисии на Съвета на федерацията по въпросите на помилванията.

„ На какво съображение на вербуваните пандизчии се дава оръжие, на какво съображение те напущат местата за излежаване на присъдите, какъв е техният статут на фронта? На какво съображение Федералната работа за излежаване на санкции позволява тази вербовъчна акция и в какво персонално качество Пригожин я оглавява и организира? При това пандизчиите получават правото да убиват други хора “, акцентира Фейгин.

Според него, Пригожин се саморазобличава заявявайки: „ При нас няма път обратно. Подписал ли си – единствено „ напред “ в офанзива. Ако не – разстрел “. Това единствено потвърждава цялостното беззаконие на излежаващите присъди лица в Русия. Тях ги вербуват за щурмовите подразделения. Такива, които работят на „ острието на офанзивата “, включително за „ разминиране на предния край в пеши строй “, след които могат да настъпват постоянните елементи. Тоест като „ разходен материал “.

Фейгин показва, че приблизителният брой на лицата, излежаващи присъди в Русия е към 450 000 души. И в случай че по подобен метод бъдат „ утилизирани “ 5-10 хиляди пандизчии, това е несъмнено облекчение за системата. Могат да се освободят 10-20 колонии за изтърпяване на наказванията. А знае се, че популацията, което принудително се извежда от окупираните в Украйна територии в Русия предстои на „ дестилация “ и „ сортировка “ съгласно степента на „ благонадеждност “, приключва Фейгин.
На 18 септември трима членове на Съвета по човешките права към президента на Руската Федерация се обърнаха към генералния прокурор на Руската Федерация Игор Краснов с публично послание за уточнения какви са основанията за освобождението на съветски пандизчии за присъединяване в „ специфичната военна интервенция “:

„ Широко се популяризира, че понастоящем в цяла Русия хиляди пандизчии, които не са изтърпели своето наказване за разнообразни, включително и тежки закононарушения, се трансферират в Украйна за присъединяване в „ специфичната военна интервенция “, се показва в обръщението.

Членовете на Съвета припомнят, че основанията, по които може да бъде освободен даден пандизчия, който изтърпява своето наказване, са: опрощение с декрет на президента, прошка – с разпореждане на Държавната дума или условно предварително освобождение – с решение на съда.

Според Фейгин, включването във въоръжените сили на лица, излежаващи присъди е освен имиджов проблем:

„ Идентификацията и обвързването на армията с детайли от незаконния свят не може да бъде изчистено и след завършването на войната на украинска територия. Над тези, които останат живи и се върнат назад ще тегне освен посттравматичния синдром. Какво би могло да „ прищрака в главите им, в случай че процесите, ориентирани до момента отвън Русия, се извърнат за разрешаване на вътрешните проблеми, които единствено се задълбочават. Може да се окаже, че вътрешните сили са по-опасни от всеки вероятен агресор, тъй като освен ветераните, някогашни пандизчии, само че и от постоянната армия ще носят бремето на Буча, Мариупол, Изюм “,

приключва Фейгин.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР