Чисто икономически няма основание да има увеличаване и такива проценти

...
Чисто икономически няма основание да има увеличаване и такива проценти
Коментари Харесай

Икономистът Агоп Каспарян: Няма основание за такива проценти на инфлацията

Чисто стопански няма съображение да има увеличение и такива проценти на инфлацията, защото бизнесът се приспособява към високите цени на горивата и енергоносителите. Може да се приказва за някакво картелно съглашение, само че има държавни институции, това е тяхната работа – до обследват, да подхващат ограничения, в случай че някъде се случва нещо такова. Въпросът е, че аз не виждам предпочитание да се случи това. Това съобщи в студиото на PrimeTime икономистът Агоп Каспарян.

Най-вероятно в средата на годината няма да успеем да достигнем равнища на инфлацията от 1-2%. Логиката ми, когато направих тази прогноза беше, а и към момента е, че високите равнища на инфлация бяха въз основата на 2021 година 2022-а, при увеличението на цените, при една ниска база от 2021 година, това рефлектира върху годишната и месечната инфлация. Това беше подбудено от войната в Украйна и високите цени на горивата. Към момента, всеки един производител, всеки един продавач, би трябвало да се е приспособил. Затова и равнищата би трябвало да се стабилизират. Ние виждаме нещо такова към този момент. Аз преди началото на годината споделих, че в случай че не престават политиките по безумни обезщетения за бизнеса, безумно раздуване на държавни бюджети, нещата няма да доведат до това, за което приказваме, а таман стабилизиране на цените, добави той. 

Един развой по понижаване на цените, тогава приказваме за дефлация. А ние към момента сме с двуцифрена инфлация. Затова и не виждам по какъв начин скоро може да се стигне до такова намаляване, разяснява Каспарян.

За мен има една операция с пазара сега, финален напор да се усилят оптимално цените. Това изтичане на обезщетения от страна на служебното държавно управление за напълно печеливши бизнеси и в това време за губещи такива, това налива едни пари в стопанската система. Това усилва търсенето и предлагането, а това рефлектира върху цените, съобщи той.

Не си видя предпочитание нито от предното държавно управление, нито от предния парламент, нито от Българска народна банка, нито от служебния кабинет за влизане в еврозоната и приемане на еврото. Даже в този момент доминират анти-кампании по тематиката, сподели Каспарян по тематиката с приамането на еврото в България.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР