Четиринадесет са българските фирми, на които Националната агенция за приходите

...
Четиринадесет са българските фирми, на които Националната агенция за приходите
Коментари Харесай

Кои са фирмите с огромните отписани задължения към НАП

Четиринадесет са българските компании, на които Националната организация за приходите (НАП) е отписала отговорности в размер на над 50 млн. лева Най-големият отписан дълг към държавната хазна от една компания е в размер на внушителните 509 млн. лева и е от компанията " Унитренд ", която към този момент не попада в Търговския указател. Справката от финансовото министерство демонстрира, че към 200 млн. лева е главницата по задължението, а останалата сума - лихви. Общо от тези 14 компании са отписани малко над 1.5 милиарда лева, което е към 15% от всички отписани отговорности от Национална агенция за приходите за интервала 2017 - 2020 година, показва economic.bg.

Впечатление прави още, че в листата влиза и политическа организация - Християнрадикална партия, която взе участие в разнообразни избори в годините на прехода. Неин водач беше Тотю Петров - шурей на убития на остров Аруба наркобос Поли Пантев. Петров умря през 2010 година

От данните на Национална агенция за приходите излиза наяве, че най-вече отписани отговорности в този четиригодишен интервал има през предходната година - малко над 3 милиарда лева

Всички компании с отписани отговорности в размер на над 50 млн. лева

„ Унитренд “ АД (509 млн. лева.)
„ Афелия “ ЕООД (197 млн. лева.)
„ Стомана “ АД – в неплатежоспособност (94.5 млн. лева.)
„ Нова плама “ АД (93 млн. лева.)
„ Синтия “ ЕООД (80 млн. лева.)
„ Кавалер “ АД (67 млн. лева.)
„ Бургаски захарни фабрики “ АД (65.5 млн. лева.)
Християнрадикална партия (64.6 млн. лева.)
„ Гея 96 “ ЕООД (63 млн. лева.)
„ Евролим къмпани “ ЕООД (61 млн. лева.)
„ Мини – Бобов дол “ ЕАД (54 млн. лева.)
„ Танина 07 “ ЕООД (53 млн. лева.)
„ Дея 97 “ ЕООД (53 млн. лева.)
„ Крав мага “ ЕООД (51 млн. лева.)

Надежда за някои държавни вземания
Общо 15 са компаниите, които са натрупали над 30 млн. лева просрочени отговорности към приходната организация. Това демонстрира информация в платформата на Национална агенция за приходите, оповестена през днешния ден след брифинга на служебния финансов министър Асен Василев. Той оповести информация от инспекцията на ведомството, като общо 15-те компании с най-големи отговорности са натрупали над 803 млн. лева дълг към държавната хазна.

Най-голямото обвързване е в размер на 161.6 млн. лева и е на кърджалийската компания „ Корина БГ “, занимаваща се, съгласно Търговския указател, с огромен набор от действия - от произвеждане и търговия със първични материали и модифицирани кожи до курортна и туристическа действия, ресторантьорство и хотелиерство. Едноличен притежател на капитала ѝ е габровската компания „ Фортуна трейд “ със притежател и шеф Християн Балканджиев. Същият е шеф в още четири компании.

Със отговорности в размер на 72.4 млн. лева е записаната в София „ Партнер Лизинг “, занимаваща се с лизингова активност. Според комерсиалния указател обаче от есента на 2019 година тя е в неплатежоспособност и комерсиалната активност е прекъсната.

Със 66.8 млн. лева е задлъжняла към Национална агенция за приходите и пловдивската „ Пинот трейдинг “, с предмет на активност импорт и експорт, планиране, произвеждане на машини и съоръжение. Едноличен притежател на капитала е канадско сдружение.

Близо 52 млн. лева просрочени отговорности към Национална агенция за приходите има и пернишката „ Мини открит въгледобив “, която има концесията за рандеман на кафяви каменни въглища край Перник. Изпълнителен шеф е Васил Мечев, само че компанията е владеене на записаното във Англия Laumer Limited.

Последното сдружение с над 50 млн. лева задължения към Национална агенция за приходите е „ Синтия “, занимаващо се с търговия до 2016 година, когато е оповестено в неплатежоспособност. Едноличен притежател на капитала е Станислав Начев, който е подобен в още 38 сдружения съгласно информация в Търговския указател. Припомняме, че преди години Начев бе арестуван за Данък добавена стойност измами.

С над 40 млн. лева са две от най-големите предприятия в енергетиката – „ Кремиковци “ с 49 млн. лева и „ Брикел “ с 42.8 млн. лева отговорности. Още девет компании са с просрочени отговорности към Национална агенция за приходите от над 30 млн. лева Пет от тях са софийски, а три – пловдивски. Останалите две са разложката „ Промишлени първични материали “ и „ Мина Черно море-Бургас “ със седалище Бургас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР