Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в Ню

...
Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в Ню
Коментари Харесай

Полицаи с щурм влязоха в Колумбийския университет

Полицията щурмува една от постройките на Колумбийския университет в Ню Йорк, която бе окупирана от стачкуващите в поддръжка на палестинците.

Няколко стотин служители на реда влязоха в Хамилтън хол, като използваха платформа, с цел да обхванат през прозорците при барикадирани порти.

Американските медии оповестиха, че полицията е арестувала около 50 стачкуващи. Те са били изведени от постройката с вързани ръце и качени в рейсове.

Ръководството на университета изиска помощ от полицията, откакто " Хамилтън Хол " беше високомерен от протестиращи в поддръжка на палестинците и против израелските дейности в линията Газа. В писмото, което университетът е изпратил до правоохранителните органи, се споделя, че постройката е под контрола на протестиращи, откакто група студенти са влезнали в нея. Един от протестиращите е отворил вратите и е пуснал свои съидейници. Според полицията протестиращите са се барикадирали в постройката и са счупили охранителните камери.

Ръководителя на Колумбийския университет Немат Шафик съобщи, че тези дейности са " ръводени от хора, които не са свързани с университета ". По думите му, стачкуващите нелегално остават в постройката и вандалстват в нея.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също приказва за това, че в митингите вземат участие освен студенти от Колумбийския университет. Според него завладяването на Хамилтън Хол е проведено от " външни пропагандатори ". На конференция той даде и образци.

Един от уредниците на митингите палестинеца Махмуд Халил, който учи в Колумбийския университет, отхвърли пред Reuters в акцията да са взели участие външни лица.

На територията на кампуса към този момент две седмици е разпънат палатков лагер, в който живеят протестиращи в поддръжка на палестинците студенти. На 18 април, ден откакто шефът на университета даде показания пред Конгреса за казуса с антисемитизма в университета, броят на протестиращите в лагера внезапно набъбна. Именно тогава ръководството на университета изиска интервенция на полицията и повече от 100 стачкуващи бяха задържани.

Демонстрации има и в доста други американски университети, в това число в Тексас, Калифорния, Джорджия, Северна Каролина и други В кампусите на тези образователни заведения полицията арестува повече от 1000 участници в митингите.

Междувременно някои американски еврейски студенти вече се оплакват, че рецензията към дейностите на Израел в Газа постоянно се превръща в антисемитизъм и те самите не се усещат сигурни на територията на университетите. Равин от Колумбийския университет към този момент посъветва еврейските студенти краткотрайно да заобикалят кампуса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР