Четири от четири – малко познатата компания на рекламния пазар

...
Четири от четири – малко познатата компания на рекламния пазар
Коментари Харесай

Голям шлем на АБ Комюникейшън за реклама на селската програма

Четири от четири – малко познатата компания на рекламния пазар " АБ Комюникейшън " (сама или в съдружие) печели четири публични поръчки на обща стойност над 4 млн. лева на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), свързани с реклама на Програмата за развиване на селските региони 2014 -2020 година Това излиза наяве от профила на купувача на Министерство на земеделието и храните.

" АБ Комюникейшън " печели независимо търговете за реклама в интернет уеб сайтове (334 430.88 лева.), в печатни медии (579 059.66 лева.), а в съдружничество - тези за рекламни материали (373 575.60 лв) и за поддържането и надграждането на Национална селска мрежа, която осведоми земеделците за ограниченията по ПРСР (2 726 400 лева.)*. Първите три поръчки са със период за осъществяване по една година, а последната – 4 години.

Единственият търг, който компанията не печели, е този за изработването на рекламни телевизионни клипове. Тази поръчка отива при " Арт Уинър " ЕООД с цена от 11 999 лева без Данък добавена стойност за един клип.

Търговете

С изключение на един от търговете, " АБ Комюникейшън " не са имали огромна конкуренция.

За най-голямата поръчка - поддържането на Националната селска мрежа вземат участие двама претенденти. Обединението " Селска мрежа БГ ", в което взе участие " АБ Комюникейшън ", печели след отстраняването на другия претендент поради нередности в документите.

В търга за реклама в печатни медии вземат участие четирима претенденти. Двама от тях са отстранени, като единият поради разминаване от 1 до 8 ст. в сумите за обособените вестници, измежду които са " 24 часа ", " Труд ", " Монитор " и така нататък Класираният на второ място претендент пък губи от " АБ Комюникейшънс ", поради по-ниската си техническата оценка, до момента в който цената му е по-ниска от тази на спечелилият.

Най-интересна е поръчката за реклама в интернет уеб страниците. Кандидатите са трима. Единият е отхвърлен поради нередности в документите. На финала остават " АБ Комюникейшънс " с ценова оферта от 334 430.88 лева и " Ламбаджиев Стандрат " – с предложение от 98 760 лева Въпреки че цената на " Ламбаджиев Стандрат " е над три пъти по-ниска от тази на спечелилия, " АБ Комюникейшънс " печели, защото получава оптималните 100 точки за техническото предложение, до момента в който съперникът му – едвам 29.17 точки.

Процедурата за разработване на рекламните материали е единствената, в която претендентите са седем, а " АБ Комюникейшън " печели дружно с " Ню глобал България ", тъй като са дали най-ниска цена.

Така " АБ Комюникейшън " ще извършва общо контракти за над 4 млн. лева на Министерството на земеделието и храните. Това е неоспорим триумф, в случай че се вземат поради приходите на компанията, които за 2016 година са били 250 хиляди лева, а година по-рано - 150 хиляди лева, съгласно финансовият доклад на сдружението.

Регистърът на публичните поръчки сочи, че през последните пет години " АБ Комюникейшън " не е печелила търгове.

Самата компания се показва с 6-годишен опит в ПР-комуникацията и клиенти в цялата страна. Работи с едни от най-големите аграрни производители и преработватели в страната и с доста непознати вносители на артикули в агросектора, както и с " представителните институции ".

Кой стои зад триумфа

Зад триумфа на " АБ Комюникейшън " стои известният в земеделските среди съветник по европейски планове в земеделието Ивайло Тодоров и някогашният аграрни министър от времето на ОДС Венцислав Върбанов , който през днешния ден е ръководител на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Организацията е един от главните сътрудници в работата на Министерството на земеделието и храните.

На шестата национална среща на АЗПБ, която се организира в края на февруари, участваха земеделският министър Румен Порожанов, управлението на Държавен фонд " Земеделие " отпред с изпълнителния шеф Живко Живков, ръководителят на комисията по земеделие в Европарламента Чеслав Шекерски и други високопоставени посетители от европейските и национални институции.



Връзките на Ивайло Тодоров и Венцислав Върбанов с спечелилите в четирите търга са индиректни. Управител на " АБ Комюникейшънс " е Гергана Иванова, с която Ивайло Тодоров е " привързан ", съгласно персоналната му страница във " Facebook ".

Сред притежателите на компанията е Иван Вълков, който държи 10% от капитала. Той е шеф и основен специалист " Европейски стратегии " в компанията " Агробизнес Консултинг ", която е учредена от Ивайло Тодоров през 2007 година, само че през днешния ден притежателите са други. Преди това Тодоров е работил в Държавен фонд " Земеделие ", само че го напуща и основава консултантската си организация за европейски планове в земеделието.

Причината Ивайло Тодоров да излезе по-късно от компанията си е, че става в началото ръководител, а по-късно и основен секретар на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). С днешна дата той не заема тези постове, а ръководител на организацията е Венцислав Върбанов.

Представител на едно от обединяванията, с които " АБ Комюникейшънс " печели поръчката за надграждането на Национална селска мрежа, пък е Таня Георгиева-Дъбнишка, която е изпълнителен шеф на Асоциацията на земеделските производители, излиза наяве от оповестените документи в профила на купувача.

Според някои притежатели на ПР-компании при поръчката за реклама в печатните медии има обосновани догатки за спор на ползи.

Причината е, че според оповестения контракт, едно от изданията, в които ще се популяризира Програмата за развиване на селските региони е списанието " Агрозона ", което е част от портфолиото на " АБ Комюникейшънс ", дружно с едноименния уебсайт. От компанията го дефинират като " бутиково " месечно издание за агробизнес.



" АБ Комюникейшънс " е поела ангажимент да направи 194 ПР-публикации в печатни медии за една година в 17 национални издания. Това са вестниците " Стандарт ", " Телеграф ", " Сега ", " Дума " и " Земя ", " Български фермер ", " Земеделска техника " и " КМЕТА.бг ", списанията " Икономист ", " Агрозона ", " Агрокомпас ", " Икономика ", " Практично земеделие ", " Лозарство и винарство " и така нататък

" АБ Комюникешънс " показва, че познава доста добре медиите в България. " Извършвала е обмисляне както за лични медии, по този начин и в други национални и районни. Успешната реализация на редица акции е добра причина за положително изпълнениена актуалната поръчка и на заложените цели ", показват от компанията.

Управителят на " АБ Комюникейшънс " Гергана Иванова отхвърли коментар по извоюваните поръчки. В самия контракт за печатните медии има уговорка, която не разрешава на представители на компанията да вършат обществени изказвания без единодушието на Министерството на земеделието (чл.44).

*Забележка: Всички цени са с ДДС
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР