Четири години след като купи Теленор България, чешкият собственик PPF

...
Четири години след като купи Теленор България, чешкият собственик PPF
Коментари Харесай

"Теленор" се преименува на Yettel

Четири години откакто купи " Теленор България ", чешкият притежател PPF Group минава към ново име и ребрандиране на телекома. Операторът към този момент ще се споделя Yettel, като смяната визира и другите пазари, на които PPF купи бизнеса на норвежката Telenor през 2018 година - Сърбия и Унгария, оповестиха от компанията.

Все още няма детайлности към цялостното ребрандиране, само че към този момент е ясно, че то ще засегне целия бизнес - логото, уеб страницата, магазините и съпътстващите действия, както и стартирането на нови артикули и услуги. Целта на телекома е преходът към новата визия да завърши до края на март. От " Теленор " не разкриха пред " Капитал " какъв брой огромни ще са вложенията в ребрандинга, както и дали ще бъде променено името на комерсиалното сдружение.

" Yettel е ново име, нова дума. През 2022 година планираме вълнуващи нови артикули и услуги, като стратегическият ни фокус остава същият: да растем и да развиваме българския пазар посредством потреблението на технологии от последващо потомство в интерес на нашите клиенти, като се стремим да внесем позитивна смяна в бизнеса и обществото ", разгласи Джейсън Кинг, основен изпълнителен шеф на " Теленор България ".

Темата за бъдещото име и визия на " Теленор " стои още от придобиването на оператора от PPF. Групата още употребява името O2 в телекомуникационния си бизнес в Чешката република и Словакия, който купи като финансов вложител от испанската Telefonica в края на 2013 година През предходната година стана ясно, че компанията е удължила лиценза за названието до 2036 година
Реклама
След договорката с Telenor купувачът също подписа съглашение за потребление на марката за няколко години. Тогава Ладислав Бартоничек, отговарящ за телекомуникационния бранш в PPF (и настоящ изпълнителен шеф на цялата група), съобщи пред " Капитал ", че компанията преглежда няколко разновидността за нова визия. Едната беше да употребяват марката O2 на всички места. Втората беше да бъде основан напълно нов бранд за всичките телекомуникационни компании. А третата беше да се употребяват исторически или обособени марки във всяка страна. В последна сметка в PPF са се спрели на втората опция.

Предишното огромно ребрандиране на оператора беше в края на 2014 година, когато петнадесет месеца откакто беше платен от Telenor за 717 млн. евро, " Глобул " одобри и името на групата. Тогава процесът продължи няколко месеца и включваше смяната на комерсиалната марка, името на самото сдружение, промяна на уеб страницата и така нататък Най-дълго лиши ребрандирането на магазините, тъй като включваше и реновирането им.

" Теленор България " е най-големият мобилен оператор по доходи в България и третият максимален телеком. Приходите на компанията за 2020 година доближиха 787 млн. лева Абонатите към средата на 2021 година са 3.46 млн.

През годините всички огромни оператори са минали през смяна на имиджа. Последно БТК смени логото си през предходната година. Преди това през 2018 година А1 направи огромно ребрандиране, откакто остави най-дълго просъществувалия бранд на българския телекомуникационен пазар - " Мтел ". Преминаването към А1 в България включваше цялостна смяна на компанията - с изключение на промяна на името и логото на телекома от компанията оповестиха и нови услуги и артикули и дадоха обещание по-добро равнище на обслужване на клиентите.
Реклама Q&A От отдел " Корпоративни връзки " на " Теленор България " дадоха отговор на няколко въпроса за ребрандирането.Защо се ребрандирате в този момент? Фактът, че лицензът за потребление на марката Telenor изтича, ли е повода? PPF Group има в портфолиото си няколко доста сполучливи марката. Имайки поради опита си, взехме решение да не удължаваме правата за марката Telenor, а да създадем собствен личен бранд, създаден особено за трите страни.Промяната на марката ще се отрази ли и върху фирмите от групата на CETIN? Не, смяната на марката се отнася единствено за трите мобилни оператора с марката Telenor в България, Унгария и Сърбия.Какви са проектите на PPF за този район? Инвестициите на PPF Group в телекомуникационния бранш са дълготрайни и стратегически и този район е нашият дом, където желаеме да останем и да развиваме бизнеса си.Telenor е прочут бранд в района. Очаквате ли да загубите клиенти с въвеждането на новия бранд? Или по-скоро го приемате като опция? Като опция, несъмнено. Надграждаме солидната позиция, основана от доста сполучливия бранд Telenor.Yettel е нов, пресен бранд, основан особено за трите пазара и построен на основата на задълбочени пазарни изследвания. Той регистрира най-новите трендове и изменящите се упования на нашите клиенти, с цел да се конкурира с локалните марки и да бъде сполучлив в дълготраен проект.Каква е тактиката на новата марка? Официалното откриване на марката ще стане на 1 март, когато ще споделим повече.Ще измененията ли цените с новия бранд? Не, не планираме да променяме цените с смяната на марката. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР