Бездетни измолват рожба от чудодейната икона на Св. Богородица. Ритуалът

...
Бездетни измолват рожба от чудодейната икона на Св. Богородица. Ритуалът
Коментари Харесай

Бездетни измолват рожба от чудодейната икона на Св. Богородица


Бездетни измолват рожба от чудодейната икона на Св. Богородица. Ритуалът „ Златната ябълка “ събира стотици в храма в Горни Воден. В предвеликденската седмица всички се обръщаме към вярата. „ Марица “ избра да опише за силата й и чудесата, които се случват, в случай че вярваш от сърце и душа.

В кошници в профил стоят още ябълки – зрели, лъскави, най-хубавите, които хората са съумели да намерят. Те ще бъдат осветени и раздадени на богомолците, а фамилиите, които копнеят за рожба, ще ги хапнат. Заедно със семките, с цел да „ поникне семенце “ и у дамата.

„ Не търсете празника „ Златната ябълка “ в православния календар, няма да го намерите на никое място! Той е празник, открит единствено тук, в горниводенската черква, и се организира годишно в съботата две седмици преди Великден “, написа в книжката, отдадена на храма и ритуала.
Тогава идват и най-вече хора,
дворът гъмжи от народ, а тясната уличка се изпълва с коли с регистрация от доста области, дори и от чужбина. Според преданията, най-добре е бездетната жена да пренощува в църквата, а на идващия ден да чуе празничната литургия. Едва по-късно се раздават ябълките. Те се хапват освен при неплодородие, само че и за здраве и благословение. Пак митове описват, че преди време и царското семейство е идвало тук и откогато
дребният Борис нощувал в храма, спрял да боледува.

Въпреки че тази година празникът се падна на 20 април и тогава беше най-тържествено, молебствия за чадо се вършат целогодишно, прецизира отец Живко.
Дори и църквата да е затворена,
има звънец, който се чува в дома на свещеника, на няколко крачки от храма. Без да пита много-много, той отваря вратите и неуморимо изяснява за чудесата, златната ябълка и плетените коланчета, които дамите вземат отсам и носят чак до родилната зала в болничното заведение. Това е другият детайл от ритуала за рожба.
Той включва изплитане на специфичен колан
от три бели конеца. Според преданието, такова коланче било обещано от Пресвета Богородица на бездетна жена, нощувала в храма. Божията майка ѝ се явила в съня и ѝ заръчала при изгрев-слънце да излезе на храмовата врата, където ще я чака друга жена с три бели макари. С конците да обиколи храма и да изплете коланче,
което да носи на кръста си, до момента в който роди рожбата си.
„ Ето ги, тук са, към този момент наплетени “, отваря едно чекмедже отец Живко. Те би трябвало да се носят непрестанно от дамите, да се смъкват единствено с цел да се изперат, само че и тогава водата не трябва да се изхвърля в канализацията, а да се полее саксия с цвете, подрежда той. Коланчето се маха чак когато дамата отиде да ражда и се скрива под възглавницата ѝ. А когато живи и здрави
се приберат дружно с новороденото вкъщи,
чудодейното коланче се поставя под дюшечето на бебето. Свещеникът през смях отбелязва, че много постоянно се постанова да дава такива указания и по телефона на дами, които от неспокойствие в църквата нито са чули, нито са запомнили по какъв начин да си измолят чадо.

Ако не бъде запитан категорично, отец Живко няма да отвори дума за сбъднатата фантазия и на свои близки. Кръщелницата му дълго време нямала рожба. Семейството ѝ живеело в Германия и те обикаляли от лекар на лекар.
След дълго вървене по тъгите, дамата се прибрала
в родината и горещо се помолила в храма, чели и молитва, хапнала благословената ябълка и напълно скоро родила живо и крепко детенце. Вяра би трябвало, религия, Божията майка си знае работата по кое време и по какъв начин да подари с рожба, акцентира още веднъж свещеникът.

За чудесата в храм „ Успение на Света Богородица “ се знае от доста години. Интернет е цялостен с истории на дами, които са хапвали от благословената ябълка, носили са коланчето и рано или късно са зачевали. Доказателство за това са бебешки и детски дрешки, които са точно подредени в преддверието на горноводенската черква –
за признателност от вярващи,
които са измолили рожбата си тук, и с вяра от други, които още чакат молитвите им за дете ще бъдат чути.

Преди и след огромния празник в „ Успение на Света Богородица “ е безшумно, умерено, като че ли времето е спряло. Слънцето наднича красиво през осемте прозореца на купола и осветява мистично иконите. Църквата мирише на тамян, дворът е чист и подреден. Самата чудодейна икона на Божията майка не е непрекъснато в храма, тъй като я разнасят и по други обитаеми места за участия в служби и ритуали.
За празника обаче постоянно се връща
А за какво назовават църквата в Горни Воден „ Златната ябълка “? Историята датира от далечната 1765 година и е разказана в синаксар от Ананий Клисингис, който по това време е бил свещеник на манастира „ Св. св. Кирик и Юлита “: В петата събота на Великия пост, когато била службата за Богородица, една жена закъсняла за празника и не могла да получи блажен самун. Жената, която била безплодна и идвала тъкмо тук, с цел да се помоли за рожба, се разридала, а чувайки това, йереят се зачудил по какъв начин да ѝ помогне. Тогава вижда една ябълка, оставена в подарък пред чудотворната икона „ Благодатна Богородица Дева “ и я подава като благословение. Жената се успокоява и след време зачева и ражда. В знак на признателност тя поръчва да изковат една златна ябълка, която дарила на храма.
Източник: Марица
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР